Начало arrow Тялото
 
Saturday, December 16 2017
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Тялото
Изберете секциаята от която се интересувате и щракнете върху нея.

ЛЕТНИ КЛОПКИ ЗА ЗДРАВЕТО Печат Е-мейл
09 Jul 2011
ImageЗа тях предупреждава в разгара на лятото проф. Златимир Коларов. "Сега е сезонът на горещите летни нощи - напомня той,  на трепетните чувства, на внезапно пламналите страсти, в което няма нищо лошо, но...  понякога има и случайни връзки и те носят риск от полово свързани артрити. Наричат се  „Синдром на Райтер“. Можете да ги пипнете след полов контакт с човек, който има инфекция от хламидия трохоматис или гонорея – това е трипер. Две или три седмици след това може да се появи подуване, възпаление на пикочния канал и възпаление 
Продължава...
 
СОЛАРИУМИТЕ- ЕДНА ОПАСНА ЛЮБОВ Печат Е-мейл
26 Jun 2011
ImageНе случайно дерматолозите предприеха кръстоносен поход срещу тях ."Още преди две години излезе медицински обоснована информация, че солариума може да предизвика рак на кожата и СЗО, и Международните здравни организации поставиха солариумите в групата на силно канцерогенните фактори, като тютютнопушенето например " - така д-р Росица Денчeва мотивира своето участие в кампанията срещу солариумите, в която се включиха и българските дерматолози.

- Това, че солариумът вреди на кожата, се подозираше много отдавна.


Продължава...
 
ВАЖНО ЗА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ Печат Е-мейл
08 May 2011

ImageРодителите водят децата си на очен лекар у нас само, когато забележат, че нещо с очите на детето им не е наред или трябва вече да тръгва на училище и този преглед му е нужен, защото е задължителен – повечето от нашите деца тогава за пръв път се срещат с очен лекар. "А профилактиката на очните заболявания изисква редовни очни прегледи – напомня проф. Наталия Петкова и уверява, че  децата  често имат някакъв очен дискомфорт, но ако той се забележи навреме, в повечето случаи се помага напълно.

- Кои са най-честите признаци, че детето има проблем с очите?


 

 

Продължава...
 
ЖЪЛТ КАРТОН ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА Печат Е-мейл
03 Apr 2011

ImageМожем да й го покажем, ако положим усилия, децата ни да изградят здрава и устойчива костна система, а възрастните да спазват определени правила. Според д-р Наталия Темелкова „пиковата костна маса се изгража в периода до към 20-24 годишна възраст. За да бъде една кост здрава и богата на калции и механично устойчива, абсолютно необходимо е още от ранна детска възраст в целия този период, а и след това, в организма да има достатъчен внос на калций.

- Откъде да дойде той – кои са източниците на калций?

- Основни източници на калций в по-големи количества са млечните храни, 

Продължава...
 
МИЛОСТ КЪМ ГРЪБНАКА Печат Е-мейл
02 Apr 2011

Image ОТ "9 МЕСЕЦА" В АВАНС 
Гръбначният стълб на жената е гениално замислен от природата – гъвкав и способен на промени. Това помага на бъдещата майка.
Заедно с корема расте и учудването от този факт – сантиметър по сантиметър кълбото се измества напред и въпреки това жената не се прекатурва. До края на бременността теглото на тялото се увеличава с над 30%.
Това се понася добре благодарение на помощта на гръбнака.

Гениално моделиран от природата

За да се поддържа равновесието на жената през 9-те месеца, природата е измислила нещо умно – типичната кривина на гръбначния стълб под формата на буквата S при наследничките на Ева е по-силно изразена, отколкото при мъжете. По този начин центърът на тежестта на тялото по-лесно се измества назад. Тази позиция се улеснява и от това, че трите последни поясни прешлена на жената са обърнати по-силно навън и така водят до по-изразена извивка на гръбначния стълб. А и при жените три, вместо два, от долните поясни прешлени са сраснали помежду си, което ги прави по-стабилни. Допълнително гъвкавостта на гръбнака се увеличава и от по-големите разстояния между отделните прешлени.

Смята се, че гъвкавостта на гръбначния стълб е приспособяване към изправения стоеж по време на еволюцията. Без нея бременността при човека би била непоносимо бреме, както и животозастрашаващ проблем – търсенето на храна и бягството от диви животни не биха били възможни без тази специална стойка.

Как да се облекчи
Въпреки че женският гръбначен стълб понася добре тежестта на уголемяващия се корем през бременността, мускулите и връзките му все пак силно се натоварват. В резултат на това се появяват досадни болки в гърба. Как можете да ги облекчите:
 Вдигайте тежко (дори и относително леката пазарска чанта) от клекнало положение, с изправен гръб и издадено навън седалище. След това разгънете колената.
 Ставайте от леглото или от канапето, като се претъркулвате настрани, след това поставяйте краката на пода и накрая повдигайте горната част на тялото с помощта на ръцете си.
 Мийте зъбите си без силно да се навеждате над мивката. Колкото по-изправена сте, толкова по-малко ще е натоварен гръбначният стълб. Подпирайте се със свободната ръка на мивката.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 125
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България