Начало arrow Тялото
 
Friday, March 23 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Тялото
Изберете секциаята от която се интересувате и щракнете върху нея.

ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА Печат Е-мейл
31 Jan 2011

Image "В АВАНС ОТ 9 МЕСЕЦА" 

Сигурно често чувате за епидуралната анестезия. Все повече бъдещи майки облекчават раждането на бебето си с нейна помощ. Ако искате да научите повече за тази упойка, прочетете фактите около нея.

Как действа
Това е местна упойка, която води до отпускане и почти пълно обезболяване в долната част на корема и евентуално и в краката. За целта в епидуралното пространство (между гръбначния мозък и прешлените) се поставя тънка тръбичка, през която с постоянно дозиране местно се инжектира упойващото вещество. Епидуралната анестезия може да се приложи, както и да се прекрати по всяко време, след като контракциите станат ритмични.

Кои са предимствата
Повече от 90% от жените, на които се прилага епидурална анестезия, напълно се обезболяват.
Чрез нея може бързо да се прекъсне омагьосаният кръг от страха, болките и стреса. Майката си отдъхва, а бебето отново се снабдява по-добре с кислород. Раждането може да приключи без болки.
С помощта на епидурална анестезия при цезарово сечение раждащата е в пълно съзнание.
Днес прилагането на тази анестезия е много усъвършенствано. Използваните обезболяващи средства са в толкова ниски дози, че краката често не са напълно безчувствени и раждащата дори може да ходи.

Има ли минуси
Раждането с този вид обезболяване се удължава с около един час.
Тази анестезия обърква хода на вагиналното раждане, тъй като освен упойващите вещества често се прилагат и други медикаменти, които намаляват отделянето на важни помощни хормони като ендорфини и окситоцин.
При упойката има макар и малък риск за майката от странични действия, като спадане на кръвното налягане, сърбеж, гадене, главоболие. Много рядко може да се получи увреждане на гръбначния мозък или възпаление на мозъчните обвивки.

Може ли да има напъни след упойката?
Най-често на раждащата не се прилагат нови дози упойка непосредствено преди фазата на изгонването, така че сетивността се възстановява. Понякога може да се наложи прилагане на форцепс или на вакуум-екстрактор.

Стига ли анестезията до бебето?
Проучвания сочат, че след прилагане на тази упойка новородените са по-сънливи или по-раздразнителни. Възможно е и началото на кърменето да е по-трудно. Затова пък стойностите по Апгар теста и рН в пъпната връв не се повлияват от нея.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

 
ЛИТИАЗА Печат Е-мейл
23 Jan 2011

ImageТака специалистите-нефролози наричат бъбречнокаменната болест, която за обикновените хора си е просто "камъни в бъбреците". Тези камъни обикновено са с големина от връх на молив до топче за тенис, но  причиняват нетърпима, дори агонизираща болка в областта на кръста и корема. Според проф. Петър Панчев от Александровска болница, в момент на криза хората с камъни в бъбреците изпитват болка по-силна от тази, причинена от 

Продължава...
 
ЖЪЛТЕНИЦАТА НАДИГНА ГЛАВА Печат Е-мейл
08 Jan 2011

ImageТя тръгна от старозагорския край и вече затяга обръча около столицата. „Това е едно от инфекциозните заболявания, които традиционно съпътстват човечеството и са разпространени в нашата страна, коментира д-р Майда Тихолова.

- Кой е причининтелят на заболяването?

- Хепатит А се причинява от чревен вирус, който излиза извън тялото чрез фекалиите. Той е много устойчив и точно това прави много 

Продължава...
 
ЕСТЕСТВЕНО СЕКЦИО Печат Е-мейл
29 Dec 2010

Image В АВАНС ОТ "9 МЕСЕЦА" 
Цезаровото сечение е обвинявано, че се извършва твърде бързо и че затруднява създаването на връзката между майката и детето. Специалистите обаче разработват нови методи, чрез които тези обвинения да се забравят.

Джаки, майка на 5-годишен син, роден със секцио по спешност, ражда и второто си дете чрез операция, но преживяванията й са различни. При второто дете е приложен нов вид – т.нар. “естествено секцио”, изпробвано за първи път в лондонската болница “Queen Charlotte’s & Chelsea”. Засега процедурата се прилага само там. Все повече към цезаровото сечение се включват колкото може повече елементи на естественото раждане –  приглушена светлина, тиха музика, поставяне на новороденото в прегръдката на майката... Този нов подход задоволява потребностите и желанията на родилката.

Да направиш избор

“Естественото цезарово сечение” не цели да замести онази операция, при която главното е бебето възможно най-бързо да се извади на бял свят. Засега този метод се предлага само при планово секцио, когато бебето не е в състояние на дистрес и при единичен плод с главично предлежание без усложнения. В тази категория са и жени, при които бебето е твърде голямо, които са преживели предишно секцио и при които няма възможност за вагинално раждане.

Какво означава процедурата да се направи по-естествена? Нали много майки са минали по пътя на традиционното секцио без проблеми. Опитът на 39-годишната Джаки, родила със спешно секцио, не е изолиран случай. Тя е очаквала раждане по естествен път, при което веднага ще може да поеме бебето в ръце и да го сложи на гърдите си. Вместо това вижда новороденото, след като е измито и повито в пелени. Чувства се странно – все едно не е имало раждане. Майката се е убедила, че трябва да роди със секцио, но е очаквала то да протече различно.

Специалистите са съгласни, че начинът, по който се извършва цезаровото сечение, наистина може да доведе до объркване на представите. Съгласни са и с това, че оперативното раждане може да причини проблеми в създаването на връзката на майката с бебето. Непосредственото поставяне на бебето на майчините гърди, преди още то да е измито, както става след вагиналното раждане, помага срещу това.

Предимства
Какво характеризира новото цезарово сечение? След като хирургът разреже коремната стена, екипът отстранява чаршафа около майката. Ако тя желае, може да повдигне горната част на тялото си и да види главата на бебето, която се появява през разреза на корема. Акушер-гинекологът измъква главата, докато асистентът леко натиска горната част на корема и всички виждат бебешкото личице. След това лицето на новороденото се избърсва и екипът изчаква контрахиращата се матка да избута бебето навън. Акушер-гинекологът само го подкрепя и му помага да излезе. Акушерката веднага подава бебето на майката и тя го поема с едната си ръка, която е открита и свободна.
Всички участващи са наясно, че и при този метод безопасността е задължително условие и забавеното темпо не води до никакъв риск. Ако се появят някакви притеснителни обстоятелства, темпото се ускорява, но точно по-бавният процес има предимства. Специалистите от лондонската болница смятат за предимство на “естественото секцио”, че течността от белите дробове на бебето да излиза директно при раждането. 

Налагане на тенденцията

Някои от разликите с традиционното секцио са технически. Елементи от тях се прилагат в рамките на добрата практика в много болници. Специалисти от Кралската колегия по акушерство и гинекология смятат, че новата тенденция ще се наложи като практика. Когато не се бърза, раждането протича постепенно, като майката може да наблюдава появата на главата и на тялото на бебето.
Специалистите са наясно, че не става въпрос само за прилагането на нови методи, а за цялостна културна промяна, която засяга осъществяването на целия процес на цезаровото сечение – момента, в който майката влезе в операционната, начина на посрещането й,  обясняването на процедурата и т.н.

Лондонските лекари полагат усилия да включат всички известни предимства на вагиналното раждане и при цезаровото сечение, включително жизненоважния непосредствен контакт на майката с бебето. Всичко това е причина Джаки да преживее по съвсем различен начин второто си раждане със секцио и да не престава да благодари на екипа, който го е осъществил.


 
СТУДОВА АЛЕРГИЯ Печат Е-мейл
15 Nov 2010

ImageЗапочваме да говорим за нея в преходния период между есента и зимата, защото тя вгорчава живота на част от хората точно тогава. Интересното при студовата алергия е, че тя не е алергия към минусови температури - коментира доц. Жана Казанджиева от кожната клиника на Александровска болница. Освен това всеки човек има различна студова алергия и тя може да се появи при температури почти до 16 градуса. При нея е по-важна внезапната смяна на температурите, отколкото  

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 128
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България