Начало arrow Тялото
 
Thursday, October 19 2017
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Тялото
Изберете секциаята от която се интересувате и щракнете върху нея.

СТУДОВА АЛЕРГИЯ Печат Е-мейл
15 Nov 2010

ImageЗапочваме да говорим за нея в преходния период между есента и зимата, защото тя вгорчава живота на част от хората точно тогава. Интересното при студовата алергия е, че тя не е алергия към минусови температури - коментира доц. Жана Казанджиева от кожната клиника на Александровска болница. Освен това всеки човек има различна студова алергия и тя може да се появи при температури почти до 16 градуса. При нея е по-важна внезапната смяна на температурите, отколкото  

Продължава...
 
КОГАТО ТЕРМОМЕТЪРЪТ ПОКАЗВА... Печат Е-мейл
17 Oct 2010

Image"Българската майка изпада в ужас, ако температурата на детето й е 37.2 градуса - коментира специално за ZonaZdrave проф. Евгений Генев, председател на Българската педиатрична асоциация. Преди няколко месеца се връщам от чужбина, отварям си електронната поща и намирам писмо от един баща на тригодишно момиченце от Велико Търново, в което ме пита как да постъпи, защото детето му понякога вечер вдигало температура 37.1 градуса.  

- Какво му отговорихте?

- Посъветвах го веднага да спре да мери 


 

 

 

 

 

 

Продължава...
 
ГИМНАСТИКА ЗА ДИАБЕТИЦИ Печат Е-мейл
12 Aug 2010

Image“Има ли подходяща гимнастика специално за хората , заболели от диабет”? С този въпрос започва разговорът ни с Галя Толкингтон, фитнес-инструктор в столичната клиника “Про вита”.

-   Преди да се препоръча подходяща гимнастика, трябва да се знае в каква фаза на заболяването е човекът – дали е в преддиабетно състояние, в диабет или в напреднала фаза на диабет. В напредналата фаза на диабет трябва да се избягват тези упражнения, които биха могли 

Продължава...
 
НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ Печат Е-мейл
10 Aug 2010

 

Image В АВАНС ОТ "9 МЕСЕЦА" 
Д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение със сектор за интензивно лечение към Клиниката по детски болести за деца с инфекциозни заболявания, Инфекциозна болница – София, пред „9 месеца”

Кои са двете нови ваксини, включени в имунизационния календар?
От 1 април 2010 г. имунизационният календар на България се промени. В него са включени като задължителни две нови ваксини. Едната е петкомпонентна. В нея влизат ваксините срещу дифтерия, тетанус, коклюш (с безклетъчен компонент), инактивирана полиомиелитна и конюгирана ваксина срещу Хемофилус инфлуенце тип В. Новият елемент е именно имунизацията срещу Хемофилус инфлуенце тип В. Той е сред най-честите причинители на гноен менингит в детската възраст, който е изключително опасен и с много тежки последствия. Втората задължителна ваксина е пневмококовата. Тя предпазва децата от пневмония, менингит и отит (възпаление на средното ухо). Статистиката сочи, че почти 75% от малчуганите до 3-годишна възраст поне веднъж годишно боледуват от отит. При половината от тях проблемът се повтаря.
От Министерството на здравеопазването препоръчват и други две ваксини – срещу ротавирусната инфекция, която е често срещана при малките деца, и срещу човешкия папиломен вирус, който засяга предимно момичетата.                    

Защо се налага въвеждането на тези ваксини?
По света тези ваксини са въведени преди много години. В България промените на имунизационния календар дори се забавиха. Заболявания като менингит, отит, пневмония са животозастрашаващи, детето страда или може да остане траен инвалид. Факт е, че има 3 различни вида менингит, но за съжаление близо 1/3 от болните от пневмококовия умират, а голям част от оцелелите остават с трайни увреждания. Ваксините намаляват риска от страшните болести.

На кои деца ще се прилагат те?
За съжаление ваксините ще се прилагат само на децата, родени след 1 април 2010 г. За останалите имунизацията е препоръчителна. Ваксината се слага на 2-рия, 3-ия, 4-ия и на 18-ия месец на детето.

Как ще успокоите родителите, които се притесняват от усложнения?
Много родители се страхуват от страничните ефекти на имунизациите, но не знаят нищо за болестите, от които те предпазват. Добре е първо да се информират за риска, на който подлагат детето си, и какви могат да са последствията. Някои от тях са изключително тежки и дори фатални. Има заболявания, за които няма лечение.
Факт е, че ваксината срещу Хемофилус инфлуенце тип В се прилага по света още от края на 80-те години на миналия век. Това е довело до намаляване на честотата на хемофилусните менингити с около 90%. Същото се отнася и за пневмококовата ваксина, която беше въведена в САЩ през 2000 г. В резултат честотата на животозастрашаващите пневмококови менингити намалява с над 90%, драстично спада и честотата на отитите и пневмониите.
Родителите се страхуват, че ваксините допълнително натоварват организма на детето. Това обаче не е така, защото имунната система на човек е устроена по такъв начин, че може да взаимодейства с неограничен брой дразнители. Около нас има безброй микроби и бактерии. Всеки ден се сблъскваме с милиони бацили. Човешкият организъм представлява миниекосистема. Когато имунитетът му се срине, той става жертва на различните вируси. Ето защо лекарите са длъжни да подготвят детския организъм, да го направят по-силен, за да не могат бактериите да преодолеят неговата защита.
Естествено не можем насила да принудим родителите да имунизират детето си, но сме длъжни да им обясним, че в повечето случаи тяхната прекалена загриженост и обич водят до обратния резултат. Когато майката отказва да имунизира детето си, тя го лишава от защита срещу наистина страшни и коварни болести.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


„Да” на спринцовката

43.6% от отговорилите на анкетата в сайта на „9 месеца” www.9m-bg.com са категорични, че ще ваксинират детето си според новия имунизационен календар. 27.7% ще се придържат само към задължителните ваксини. Почти толкова (23.8%) ще потърсят допълнително мнение и ще поставят на малчугана си и някои от препоръчителните ваксини (например тази срещу ротавирусните инфекции). Само 3% са категорични, че няма да ваксинират детето си. Други 1% предпочитат да го пазят с хомеопатични средства, а 1% ще  прибягнат до други средства. 

За имунизациите в числа и проценти

Има ваксини срещу 28 болести.
Ваксинацията премахва едрата шарка през 1980 г., от която са умирали над 5 млн. души годишно.
Имунизацията е намалила случаите на полиомиелит с над 99%.
Почти цялото производство на ваксини е в Европа – над 90%, и само 10% в Северна Америка.
Над 2 млрд. евро са инвестирани в научни изследвания за разработка на ваксини през 2008 г.

Знаете ли, че...

И
мунизацията срещу морбили предпазва и от пневмония и енцефалит.
Имунизацията срещу грип може да защити и от пневмонии и свързаните с тях хоспитализация.
Имунизацията срещу коклюш предпазва от гърчове и мозъчни увреждания.
Имунизацията срещу пневмококовите инфекции може да допринесе за ограничаване на антибиотичната резистентност на пневмококите.
Имунизацията срещу варицела може да предпазва от енцефалит и стрептококови инфекции, свързани със заболяването.

 

 

 
АКО ИМАТЕ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ Печат Е-мейл
07 Aug 2010

ImageТова заболяване не  обича заседналия начин на живот и дългите часове пред телевизора. Според доц. Кузман Гиров “нужно е раздвижване на краката при всеки удобен случай.Това важи особено за професиите, които са свързани с продължително стоене  на крака или продължително седене на едно място – особено ако си седнал с часове, без възможност да се движиш. Хората трябва да знаят, че мускулната помпа на краката е тази, която движи кръвта. Човекът няма венозно сърце - кръвта във вените се движи 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 124
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България