Начало arrow Тялото
 
Friday, December 15 2017
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Тялото
Изберете секциаята от която се интересувате и щракнете върху нея.

ЕСТЕСТВЕНО СЕКЦИО Печат Е-мейл
29 Dec 2010

Image В АВАНС ОТ "9 МЕСЕЦА" 
Цезаровото сечение е обвинявано, че се извършва твърде бързо и че затруднява създаването на връзката между майката и детето. Специалистите обаче разработват нови методи, чрез които тези обвинения да се забравят.

Джаки, майка на 5-годишен син, роден със секцио по спешност, ражда и второто си дете чрез операция, но преживяванията й са различни. При второто дете е приложен нов вид – т.нар. “естествено секцио”, изпробвано за първи път в лондонската болница “Queen Charlotte’s & Chelsea”. Засега процедурата се прилага само там. Все повече към цезаровото сечение се включват колкото може повече елементи на естественото раждане –  приглушена светлина, тиха музика, поставяне на новороденото в прегръдката на майката... Този нов подход задоволява потребностите и желанията на родилката.

Да направиш избор

“Естественото цезарово сечение” не цели да замести онази операция, при която главното е бебето възможно най-бързо да се извади на бял свят. Засега този метод се предлага само при планово секцио, когато бебето не е в състояние на дистрес и при единичен плод с главично предлежание без усложнения. В тази категория са и жени, при които бебето е твърде голямо, които са преживели предишно секцио и при които няма възможност за вагинално раждане.

Какво означава процедурата да се направи по-естествена? Нали много майки са минали по пътя на традиционното секцио без проблеми. Опитът на 39-годишната Джаки, родила със спешно секцио, не е изолиран случай. Тя е очаквала раждане по естествен път, при което веднага ще може да поеме бебето в ръце и да го сложи на гърдите си. Вместо това вижда новороденото, след като е измито и повито в пелени. Чувства се странно – все едно не е имало раждане. Майката се е убедила, че трябва да роди със секцио, но е очаквала то да протече различно.

Специалистите са съгласни, че начинът, по който се извършва цезаровото сечение, наистина може да доведе до объркване на представите. Съгласни са и с това, че оперативното раждане може да причини проблеми в създаването на връзката на майката с бебето. Непосредственото поставяне на бебето на майчините гърди, преди още то да е измито, както става след вагиналното раждане, помага срещу това.

Предимства
Какво характеризира новото цезарово сечение? След като хирургът разреже коремната стена, екипът отстранява чаршафа около майката. Ако тя желае, може да повдигне горната част на тялото си и да види главата на бебето, която се появява през разреза на корема. Акушер-гинекологът измъква главата, докато асистентът леко натиска горната част на корема и всички виждат бебешкото личице. След това лицето на новороденото се избърсва и екипът изчаква контрахиращата се матка да избута бебето навън. Акушер-гинекологът само го подкрепя и му помага да излезе. Акушерката веднага подава бебето на майката и тя го поема с едната си ръка, която е открита и свободна.
Всички участващи са наясно, че и при този метод безопасността е задължително условие и забавеното темпо не води до никакъв риск. Ако се появят някакви притеснителни обстоятелства, темпото се ускорява, но точно по-бавният процес има предимства. Специалистите от лондонската болница смятат за предимство на “естественото секцио”, че течността от белите дробове на бебето да излиза директно при раждането. 

Налагане на тенденцията

Някои от разликите с традиционното секцио са технически. Елементи от тях се прилагат в рамките на добрата практика в много болници. Специалисти от Кралската колегия по акушерство и гинекология смятат, че новата тенденция ще се наложи като практика. Когато не се бърза, раждането протича постепенно, като майката може да наблюдава появата на главата и на тялото на бебето.
Специалистите са наясно, че не става въпрос само за прилагането на нови методи, а за цялостна културна промяна, която засяга осъществяването на целия процес на цезаровото сечение – момента, в който майката влезе в операционната, начина на посрещането й,  обясняването на процедурата и т.н.

Лондонските лекари полагат усилия да включат всички известни предимства на вагиналното раждане и при цезаровото сечение, включително жизненоважния непосредствен контакт на майката с бебето. Всичко това е причина Джаки да преживее по съвсем различен начин второто си раждане със секцио и да не престава да благодари на екипа, който го е осъществил.


 
СТУДОВА АЛЕРГИЯ Печат Е-мейл
15 Nov 2010

ImageЗапочваме да говорим за нея в преходния период между есента и зимата, защото тя вгорчава живота на част от хората точно тогава. Интересното при студовата алергия е, че тя не е алергия към минусови температури - коментира доц. Жана Казанджиева от кожната клиника на Александровска болница. Освен това всеки човек има различна студова алергия и тя може да се появи при температури почти до 16 градуса. При нея е по-важна внезапната смяна на температурите, отколкото  

Продължава...
 
КОГАТО ТЕРМОМЕТЪРЪТ ПОКАЗВА... Печат Е-мейл
17 Oct 2010

Image"Българската майка изпада в ужас, ако температурата на детето й е 37.2 градуса - коментира специално за ZonaZdrave проф. Евгений Генев, председател на Българската педиатрична асоциация. Преди няколко месеца се връщам от чужбина, отварям си електронната поща и намирам писмо от един баща на тригодишно момиченце от Велико Търново, в което ме пита как да постъпи, защото детето му понякога вечер вдигало температура 37.1 градуса.  

- Какво му отговорихте?

- Посъветвах го веднага да спре да мери 


 

 

 

 

 

 

Продължава...
 
ГИМНАСТИКА ЗА ДИАБЕТИЦИ Печат Е-мейл
12 Aug 2010

Image“Има ли подходяща гимнастика специално за хората , заболели от диабет”? С този въпрос започва разговорът ни с Галя Толкингтон, фитнес-инструктор в столичната клиника “Про вита”.

-   Преди да се препоръча подходяща гимнастика, трябва да се знае в каква фаза на заболяването е човекът – дали е в преддиабетно състояние, в диабет или в напреднала фаза на диабет. В напредналата фаза на диабет трябва да се избягват тези упражнения, които биха могли 

Продължава...
 
НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ Печат Е-мейл
10 Aug 2010

 

Image В АВАНС ОТ "9 МЕСЕЦА" 
Д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение със сектор за интензивно лечение към Клиниката по детски болести за деца с инфекциозни заболявания, Инфекциозна болница – София, пред „9 месеца”

Кои са двете нови ваксини, включени в имунизационния календар?
От 1 април 2010 г. имунизационният календар на България се промени. В него са включени като задължителни две нови ваксини. Едната е петкомпонентна. В нея влизат ваксините срещу дифтерия, тетанус, коклюш (с безклетъчен компонент), инактивирана полиомиелитна и конюгирана ваксина срещу Хемофилус инфлуенце тип В. Новият елемент е именно имунизацията срещу Хемофилус инфлуенце тип В. Той е сред най-честите причинители на гноен менингит в детската възраст, който е изключително опасен и с много тежки последствия. Втората задължителна ваксина е пневмококовата. Тя предпазва децата от пневмония, менингит и отит (възпаление на средното ухо). Статистиката сочи, че почти 75% от малчуганите до 3-годишна възраст поне веднъж годишно боледуват от отит. При половината от тях проблемът се повтаря.
От Министерството на здравеопазването препоръчват и други две ваксини – срещу ротавирусната инфекция, която е често срещана при малките деца, и срещу човешкия папиломен вирус, който засяга предимно момичетата.                    

Защо се налага въвеждането на тези ваксини?
По света тези ваксини са въведени преди много години. В България промените на имунизационния календар дори се забавиха. Заболявания като менингит, отит, пневмония са животозастрашаващи, детето страда или може да остане траен инвалид. Факт е, че има 3 различни вида менингит, но за съжаление близо 1/3 от болните от пневмококовия умират, а голям част от оцелелите остават с трайни увреждания. Ваксините намаляват риска от страшните болести.

На кои деца ще се прилагат те?
За съжаление ваксините ще се прилагат само на децата, родени след 1 април 2010 г. За останалите имунизацията е препоръчителна. Ваксината се слага на 2-рия, 3-ия, 4-ия и на 18-ия месец на детето.

Как ще успокоите родителите, които се притесняват от усложнения?
Много родители се страхуват от страничните ефекти на имунизациите, но не знаят нищо за болестите, от които те предпазват. Добре е първо да се информират за риска, на който подлагат детето си, и какви могат да са последствията. Някои от тях са изключително тежки и дори фатални. Има заболявания, за които няма лечение.
Факт е, че ваксината срещу Хемофилус инфлуенце тип В се прилага по света още от края на 80-те години на миналия век. Това е довело до намаляване на честотата на хемофилусните менингити с около 90%. Същото се отнася и за пневмококовата ваксина, която беше въведена в САЩ през 2000 г. В резултат честотата на животозастрашаващите пневмококови менингити намалява с над 90%, драстично спада и честотата на отитите и пневмониите.
Родителите се страхуват, че ваксините допълнително натоварват организма на детето. Това обаче не е така, защото имунната система на човек е устроена по такъв начин, че може да взаимодейства с неограничен брой дразнители. Около нас има безброй микроби и бактерии. Всеки ден се сблъскваме с милиони бацили. Човешкият организъм представлява миниекосистема. Когато имунитетът му се срине, той става жертва на различните вируси. Ето защо лекарите са длъжни да подготвят детския организъм, да го направят по-силен, за да не могат бактериите да преодолеят неговата защита.
Естествено не можем насила да принудим родителите да имунизират детето си, но сме длъжни да им обясним, че в повечето случаи тяхната прекалена загриженост и обич водят до обратния резултат. Когато майката отказва да имунизира детето си, тя го лишава от защита срещу наистина страшни и коварни болести.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


„Да” на спринцовката

43.6% от отговорилите на анкетата в сайта на „9 месеца” www.9m-bg.com са категорични, че ще ваксинират детето си според новия имунизационен календар. 27.7% ще се придържат само към задължителните ваксини. Почти толкова (23.8%) ще потърсят допълнително мнение и ще поставят на малчугана си и някои от препоръчителните ваксини (например тази срещу ротавирусните инфекции). Само 3% са категорични, че няма да ваксинират детето си. Други 1% предпочитат да го пазят с хомеопатични средства, а 1% ще  прибягнат до други средства. 

За имунизациите в числа и проценти

Има ваксини срещу 28 болести.
Ваксинацията премахва едрата шарка през 1980 г., от която са умирали над 5 млн. души годишно.
Имунизацията е намалила случаите на полиомиелит с над 99%.
Почти цялото производство на ваксини е в Европа – над 90%, и само 10% в Северна Америка.
Над 2 млрд. евро са инвестирани в научни изследвания за разработка на ваксини през 2008 г.

Знаете ли, че...

И
мунизацията срещу морбили предпазва и от пневмония и енцефалит.
Имунизацията срещу грип може да защити и от пневмонии и свързаните с тях хоспитализация.
Имунизацията срещу коклюш предпазва от гърчове и мозъчни увреждания.
Имунизацията срещу пневмококовите инфекции може да допринесе за ограничаване на антибиотичната резистентност на пневмококите.
Имунизацията срещу варицела може да предпазва от енцефалит и стрептококови инфекции, свързани със заболяването.

 

 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 125
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България