Начало arrow Тялото
 
Friday, March 23 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Тялото
Изберете секциаята от която се интересувате и щракнете върху нея.

НАДЕЖДА ЗА БОЛНИТЕ ОТ ГОШЕ Печат Е-мейл
07 Aug 2010

ImageВ клиниката по хематология на Александровска болница вече функционира отделение за лечение на болните от болестта на Гоше. Това е рядко заболяване, от което боледуват много малко хора в страната ни. От доц. Евгени Хаджиев, началин Клиника по клинична хематология към Александровска болница научаваме подробности за него.

"Става въпрос за един сектор за лечение на редките заболявания специално за възрастните пациенти с болест на Гоше, 

Продължава...
 
РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ НЕ ОБИЧАТ ЛЯТОТО Печат Е-мейл
21 Jun 2010

ImageНо пък се повлиават добре от някои характерни само за този сезон спортове – като плуването например. Според доц. Кузман Гиров от ВМА,  най-подходящият спорт за профилактика на разширените вени е плуването.“Пациентите обикновено по това време се обаждат и питат -разказва той :”Ще ходя на море и какво да правя в тези жеги?”

 - И Вашият отговор е? 

- Моят отговор е, че вените 

 

Продължава...
 
ПО СВОЙ ВКУС И ЖЕЛАНИЕ Печат Е-мейл
03 May 2010

 Image Модата на силиконовите бюстове заля света  и възрастта на момичета, желаещи да корегират гръдната си обиколка, пада все по-ниско и по-ниско – повод да потърсим за разговор доц. Димитър Евстатиев, ръководител на Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към Александровска болница и национален консултант по пластична хирургия. 

-   Коя е най-ниската възраст, от която може да се слагат импланти или да се правят козметични корекции на различни части от лицето и тялото? Сега момичетата на   16-17 

Продължава...
 
ТОЧНА ЛИ Е ДАТАТА Печат Е-мейл
02 May 2010

ImageВсяка бременна се интересува от датата на раждането. Какво ли ще си мислите обаче, ако лекарят често променя прогнозата си?

 Най-задаваният въпрос от бъдещите майки е кога предстои да родят. Ако вече тестът за бременност е бил положителен, вероятно една от първите ви задачи ще е да се поровите в Интернет, за да изчислите по някой от популярните начини термина на раждането. След това трябва да получите потвърждение и от вашия акушер-гинеколог, че изчислението ви е вярно. Идва ред и на първия ехографски преглед, който обаче може да преобърне представата ви...

Логично е да се почувствате объркана, особено поради твърдото ви убеждение, че досегашните изчисления са били достоверни, макар да е известно, че само 5% от жените раждат на термина.

Е, коя дата тогава е вярна – тази, която сте пресметнали с помощта на таблицата в Интернет, съобщената ви от акушер-гинеколога или определената с ехографа?

 

Изчислението

Разминаването при термина може да се разбере по-добре, ако преди всичко знаете точно как се определя датата. За целта към първия ден на последния мензес се прибавят 40 седмици. Този метод не се е променил от десетилетия. В миналото изчисленията са се придружавали от гинекологичен преглед, при който са се определяли размерите на матката. Споменатият метод се използва широко, но в основата му е 28-дневният менструален цикъл, което означава, че дава точни резултати само при жени с такъв цикъл.

Обикновено овулацията настъпва 14 дни преди мензеса, така че, ако имате 35-дневен цикъл, тя ще е на 21-вия вместо на 14-ия ден. Тогава първоначално изчисленият термин може да се измести с една седмица напред или с повече, ако периодът между два мензеса при вас е по-дълъг.

Неточностите би трябвало да се отстранят с помощта на ехографския преглед, но това не винаги става. Понякога размерът на плода може да заблуди ехографиста и срокът на бременността да се определи неточно. При повторен преглед след 8 седмици може да се окаже, че първоначално изчисленият от бременната термин е верен.

 

Без гаранции

Смята се, че определянето на датата на раждането с помощта на ехограф е най-точно. Опитът на доста бъдещи майки обаче доказва, че и това не винаги е вярно.

Според специалистите ултразвуковият преглед през 12-ата г.с. дава достоверна информация, като разликата не е повече от 4–5 дни от определения по обичайния начин термин. За да изчисли срока на бременността, при прегледа ехографистът измерва главата и краката на бебето. Според специалистите вероятността за грешка при ултразвуковия преглед е много малка. В 10-ата г.с. бебето е като петно, докато в 12-ата г.с. то вече е оформено. Преди 12-ата или 13-ата г.с. всички бебета се развиват с еднакво темпо, поради което данните от прегледите с ехограф са много точни. След 13-ата г.с. точността се запазва още около седмица, но след 24-ата г.с. може да има изместване с две седмици, тъй като ехографистът не може да знае дали бебето е голямо, средно или малко.

Все пак резултатите от ултразвуковия преглед се влияят от различни фактори. Образът на плода при по-пълни бременни не е съвсем ясен, тъй като звуковите вълни преминават през по-дебел слой тъкани. Ако апаратът не е с висока разделителна способност, ехографистът ще изчисли трудно точния термин.

 

Опасна грешка

Биляна Жекова – ученичка от С “9 месеца” на училище, споделя горчивия си опит заради недостатъчно квалифицирания лекар, при когото е била на ехографски преглед. Този акушер-гинеколог променял три пъти термина й. Всеки път е връщал с една седмица предполагаемата дата. Раждането при Биляна е започнало, когато се е предполагало, че до термина остават още 10 дни. Тя е била силно изплашена, тъй като се е намирала далеч от болницата и е трябвало да пътува повече от два часа до нея. При постъпването в родилната клиника сърдечните тонове на детето се чували много слабо. За щастие всичко е завършило добре след усилията на добрия екип от професионалисти, но ситуацията е била крайно опасна. Лекарите са установили, че бебето е родено със закъснение от две седмици, а не 10 дни преждевременно, и животът му е бил застрашен, ако раждането не е било извършено в специализирана болница.

 

Защо е важно

Има много медицински причини, поради които точното определяне на термина е твърде важно. Ако той е грешно изчислен по-рано, може да поискате индукция (предизвикване) на раждането преди 42-рата г.с. Това вероятно ще създаде проблеми, тъй като индукцията преди 41-вата г.с. може да се окаже неефективна поради недоброто разширяване на маточната шийка. В такъв случай вероятно ще се наложи интервенция (форцепс или вакуум-екстракция) или цезарово сечение.

Ако терминът е изчислен погрешно късно, може да има други проблеми. След 42-рата г.с. рисковете за бебето са повече. Тогава перинаталната смъртност се увеличава двукратно, а след 43-ата г.с. тя се утроява. Заплахата често идва и от неправилното функциониране на плацентата.

 

Какво да правите

Какво трябва да направите, ако смятате, че терминът ви е определен погрешно? Ако ехографският ви преглед е бил през 12-ата г.с., може да приемете, че изчислената тогава дата е вярна.

И все пак, дори да изглежда, че терминът ви е определен 100% точно, за лекарите тази информация е само насочваща. Поради това много клиники променят датата, ако разликата с ехографския резултат е в рамките на няколко дни. Повечето лекари приемат, че раждането става между 37-ата и 42-рата г.с., без да обръщат особено внимание на изчисления термин. Във Франция се съобщава термин в рамките на един месец, което според някои специалисти улеснява живота на бременните и намалява напрежението им. Така че, ако някой ви попита кога ще раждате, усмихнете се и съобщете само месеца. Вашият лекар със сигурност ще одобри това!

 

Д-р Георги Янев

акушер-гинеколог

 

 
ПРОФИЛАКТИКА ПО ИНТЕРНЕТ Печат Е-мейл
15 Apr 2010

ImageДнес стартира осмата поред кампания за превенция на рака на гърдата “От любов към живота” тази година с ключовата дума “партньорство”, за да се осигури нужната профилактика с модерна мамографска апаратура  и съвремнно обслужване на десетки  хиляди жени по света. Специално за България тя ще протече в партньорство с  болница “Токуда”. Записването за тези профилактични прегледи ще става на тел: 403-49-22 / избира се с код 02 от страната/,  лично на регистратурата 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 128
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България