Начало arrow Любопитното
 
Thursday, August 17 2017
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Любопитното


ЛУНАТА ПАК ЩЕ СКРИЕ СЛЪНЦЕТО Печат Е-мейл
05 Jul 2010

ImageТова ще стане след броени дни – на 11юли и то много, много далече от България. Според г-жа Йоанна Кокотанекова – ръководител на астрономическа обсерватория към Младежки център Хасково и един от специалистите ни по слънчевите затъмнения, това пълно слънчевото затъмнение  ще се наблюдава от Великденските острови. И то само от тихоокеанския регион.

 - Ще бъде ли по-различно от слънчевите затъмнения, които сте наблюдавали до сега?


 

Продължава...
 
ПО СЛЕДИТЕ НА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ Печат Е-мейл
04 Jul 2010

ImageИ то не как да е, а със  сателитни предаватели, за да могат природозащитниците  от Българското  дружество за защита на птиците да знаят всяка минута къде ходят, какво правят и къде се намират младите царски орли, излюпени на наша територия. Тази уникална за страна ни инициатива се финансира от  Европейския съюз и има за цел  да опази тази 

Продължава...
 
ШАХ БЕЗ ЦАРИЦА Печат Е-мейл
17 May 2010
Image Изработил го е скупторът Христо Танев и в момента е изложен в старозагорската галерия “Алба Авитохол”. Всъщност става дума за  първата игра с фигури върху разчертана на квадрати дъска, която грабнала вниманието на европейците преди стотици години. Според историците тази игра е донесена по нашите земи от кан Кубрат  и затова авторът на възстановения шах го кръщава с името “Кубратов шах”.

Скупторът  Христо Танев научава 

Продължава...
 
БАРОКЪТ ГОСТУВА НА 21 ВЕК Печат Е-мейл
12 Apr 2010

  Image  А дизайнерката Соня Атанасова, собственик на сватбена агенция "Диаманти", ще му помага да направи елегантно прехода във времето и да покаже, че може да ощастливи много влюбени двойки в България. Необикновеното сватбено шоу ще продължи цели два дни  и сигурно трайно ще се настани в сънищата и мечтите на много  момичета, захласнати  от малки в приказките за принцеси, кралици и пепеляшки. Разговаряме с г-жа Атанасова седмица    

Продължава...
 
ДАР ОТ СЪДБАТА? Печат Е-мейл
31 Mar 2010

ImageКогато се формира Новият живот, се кръстосват милиарди гени от майката и от бащата. Сметката е невероятно сложна – теоретично от възможните комбинации могат да се получат... 70 билиона индивиди, и всичките различни. Веднъж на всеки 300 потенциални бебета обаче се наблюдава изключение – могат да се заченат еднояйчни близнаци.

 Напълно еднакви ли са?

Еднояйчните близнаци са с еднакъв генетичен код, защото се появяват след разделянето на една оплодена яйцеклетка на две зиготи, от които се развиват два ембриона от един и същи пол. По принцип те са съвършено еднакви, но по-късно под влияние на фактори от околната среда единият може да се развива по-различно от другия.

Двуяйчните близнаци се създават в резултат на едновременното оплождане на две отделни яйцеклетки от два сперматозоида, като се развиват в два самостоятелни околоплодни мехура с две отделни плаценти. Те се наричат “фалшиви” близнаци, защото не са по-близки помежду си в сравнение с останалите братя и сестри.

 В проучване на Университета в Минесота, проведено от психолога Томас Бошар, се проследяват 80 двойки близнаци, разделени от раждането си. Сравнението показва, че при еднояйчните близнаци сходството в индивидуалните черти е 50%, при двуяйчните еднаквостта е 25%, а при братята и сестрите – 11%.

 По следите на шанса

Вероятността за близнаци е по-голяма, ако в рода е имало такива случаи, ако жената е лекувана за безплодие чрез хормонална стимулация или ако зачеването е станало по метода ин витро.

Още през 6-ата гестационна седмица (г.с.) може да се види зачатъкът на втория плод, който понякога претърпява обратно развитие (т.нар. “синдром на изчезналия близнак”).

Около 14-ата г.с. може да се потвърди със сигурност, че бременността е многоплодна.

 Някои съществени разлики

Многоплодната бременност е рискова – организмът на майката се натоварва двойно. Очакването на близнаци има характерни особености.

 Бременната по-бързо и повече (17–20 кг) наддава на тегло. Внушителната промяна на фигурата се дължи и на по-голямото количество околоплодна течност.

 Размерите на корема са по-големи от съответстващите на периода на бременността, а разтягането на кожата на корема е по-силно.

 Сутрешното гадене е по-често.

 По-изразени са нарушенията в съня, в храненето и в подвижността поради по-силния натиск върху стомаха, гръдния кош и краката.

 Задъхването е по-често поради значителното натоварване на кръвообращението.

 Кръвното налягане се повишава.

 По-бързи

Многоплодната бременност трае средно 37 г.с., затова близнаците се появяват на бял свят по-рано от термина. По-голям е рискът от оперативно родоразрешение, което не означава, че е изключено раждане по вагинален път. Обикновено близнаците се раждат по-дребни и главите им преминават по-лесно през родилния канал. Процесът протича по същия начин като при “единичните” бебета, само че втората фаза се повтаря – бъдещата майка се напъва и ражда два пъти. Обикновено родилният процес е по-продължителен.

 Радост и тревоги²

Ако в началото информацията, че се очакват две бебета е шок за родителите силният стрес обаче започва след раждането. Още от подготовката за изписването грижите са двойни. Всичко, което е нужно на едно бебе, се умножава по две… Това, разбира се, означава и двойни разходи.

Вярно е, че близнаците внасят в дома двойна радост, но и двойно физическо, психично и финансово натоварване. Всяко бебе се храни, подсушава и се утешава най-малко десет пъти на денонощие. Ежедневието ви като майка на близнаци може да е съсипващо. Ще има дни, в които ще сте изтощена до краен предел. Затова поне в началото не оставайте сама с двете бебета. Ако таткото няма възможност, помолете за помощ някоя от бабите или приятелка.

 “Двойно” кърмене

Ако искате да кърмите близнаците си, имате няколко възможности.

 Да кърмите едното бебе, а другото да храните с шише, като спазвате ротационния принцип, т.е. при следващото хранене сменяте “менюто”.

 Едното бебе да суче, а на другото да давате изцедена кърма.

 Да кърмите и двете, но по различно време, като започнете с по-нетърпеливото и ревливото или с това, което се е родило по-малко.

 Едновременно да поставяте и двете на гърдите си.

Имайте едно наум, че близнаците често имат нужда от дохранване. Консултирайте се с вашия педиатър какъв заместител на кърма да изберете.

 В едно или две креватчета?

Честото будене през нощта и на двете бебета ще ви създава доста голям дискомфорт. До 4-ия месец е добре децата да спят в едно креватче, като всяко има отделно място, така че да не пречи на другото. По-бързо ще създадете режим на сън и бодърстване, ако не се втурвате при тях при най-малкото размърдване.

За къпането обаче задължително си осигурете помощник, поне докато успеете да въведете режим. Най-добре е всяко бебе да има своя ваничка. Така се избягва рискът от пренасяне на инфекция.

 Всяко е различен човек

Психолозите съветват близнаците да се обличат различно. Така ще помогнете за развитието на тяхната индивидуалност.

Еднакви на външен вид или не, близнаците най-често са уникални. Още от най-ранна възраст се проявява и техният неповторим темперамент. Въпреки грижите и умората радостта да наблюдавате как бебетата се забавляват помежду си е преживяване, което другите майки нямат шанса да изпитат.

 Д-р Пенка Цочева

 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 79
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България