Начало arrow Любопитното
 
Friday, April 23 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Любопитното


HAPPY HELLOWEEN! Печат Е-мейл
31 Oct 2010

ImageТака се поздравяват почитателите на празника “Вси светии” навсякъде по света. Още на свечеряване те  слагат на порозорците си знак, че очакват  гости с островърхи шапки и вълшебни метли -  това са  запалените тиквени фенери. Членовете на всяко семейство развихрят фантазията си при изработването им, което между другото съвсем не е толкова лесно, колкото ни се струва на пръв поглед – да издълбаеш тиквата почти до кора, без да я пробиеш на неподходящото място; да й  изрежеш страховита уста с големи зъби и  хитри присвити очи; да й направиш подходяща 

 

 

Продължава...
 
НОВ НАРОДЕН ИНСТРУМЕНТ Печат Е-мейл
27 Oct 2010

ImageИзмислил го е и го е измайсторил 69-годишният Христо Топчиев от Смолян. Той е нещо като  хибрид между гайда и кавал.  Христо Топчиев е един от известните майстори в Родопите. Прочут е със своите гайди и чанти за тях,  с бъклиците си и други изделия от дърво. Работилничката на 69-годишния майстор е в смолянския квартал Райково - казват, че по цял ден не излизал от нея. И новият му инструмент се „ражда” там - през пролетта на тази година и то след много труд. Кръстил го е „Родопски свирял”, което ще рече родопска свирка. Хибридът между гайда и кавал е изработен от орехово дърво и завършва с биволски рог. Има само три дупки и пръстовката е много лесна за свирене. Където и да отиде с него, все в ръцете го гледали - хвалил се сега бай Христо. Работата по новата свирка е продължила повече от две години. Първо я изработил от пластмасови тръби, но звукът не му харесал. После избрал дрян, но  явно, че и от дряна не е останал доволен. Накрая се спрял на орехово дърво.

С новия си инструмент  майстор Христо Топчиев се явил  на регионалното прослушване за Копривщенския събор през май в Смолян и журито веднага го класирало. Много е горд, че е успял да представи новия си инструмент на това голямо фолклорно събитие за България. Все още не е патентовал  своето изобретение, макал  че много негови приятели настояват за това.

 Досега бай Христо е съпровождал на много певци в смолянското читалище и дори е печелил първо място на кастинга на Телевизия „Тянков” в съпровод на певеца Христо Бозов.В момента „Родопският свирял” е настроен на тона „сол”, но майсторът мечтае да го усъвършенства и да го настрои и  на други тонове - „ми”, „ре”, за да съпровожда и на други гласовити родопчани.

 

 
БЪЛГАРСКИ ДЕКАМЕРОН Печат Е-мейл
26 Oct 2010

ImageИмаме си вече  такъв  благодарение на  д-р Тотко Найденов. Медицината е забъркана във всичките 222 любовни истории, които той разказва – затова тази негова, 30-та поред книга, беше представена в навечерието на празника на българския лекар.

 “В този сборник от разкази аз не описвам  само отношения между лекар и сестра, а също и между лекари и пациенти, между сестри и   пациенти или между самите пациенти,  на които аз или някой друг  е бил наблюдател. И аз съм ги описал – всички до една са абсолютно  

 

Продължава...
 
ХОЛАНДСКА СЕДМИЦА В БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
19 Sep 2010

ImageТя ще започне на 20-ти септември и ще продължи до 27-ми с основна задача да ни покаже и разкаже какви хора са холандците, как живеят, как работят, как се веселят и какво си хапват.

”Холандската култура и общество са уникални”, похвали се Негово Превъзходителство г-н Карел ван Кестерен – посланик на Кралство Нидерланидия в България още преди официалното й откриване и уточни:

“Ние сме уникални и  

 

Продължава...
 
АКО ТЕ СРЕЩНЕ МЕЧКА ... Печат Е-мейл
22 Aug 2010

ImageНе бягай, не се приближавай и й дай възможност да продължи пътя си – това съветват хората, които познават тънкостите на проблемното  съжителство между мечките и хората. Специален проект ще осигури у нас обучение на хора от районите, в които тези срещи са възможни, информира през седмицата г-жа Светлана Аладжем, изпълнителен директор на фирма “Екологични консултации”.

 -За какво точно става дума?

-За поредица от обучения, които са насочени към три конкретни групи от хора – ловците са от първата група, във втората влизат земеделски  

 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 93
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България