Начало arrow Любопитното
 
Wednesday, June 28 2017
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Любопитното


КУКЛИТЕ НА ЯПОНИЯ Печат Е-мейл
10 Nov 2008

ImageТака се нарича изложбата, която ще гостува в залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство от 11 до 24 ноември. Става дума за една любопитна пътуваща колекция на Японската фондация, включена в проявите на ежегодно провежданите у нас "Дни на японската култура". Колекцията се състои от 71 кукли, произведения на приложното изкуство. Тя е и елемент от политиката на японското правителство за популяризация на традициите и съвременните достижения на японската култура и изкуство. 

Продължава...
 
ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО КАЗИНО Печат Е-мейл
26 Oct 2008

ImageТо се намира във Вършец и е построено в началото на миналия век от  д-р Дамян Иванов - човекът, който посвещава живота си на балнеологията и облагородяването на това красиво кътче българска земя.
Дамян Иванов завършва медицина в гр. Грац, който тогава се намира на територията на Австро-Унгария, но не остава да живее в добре уредената страна, защото в главата му вече се въртят планове за родната България и не му дават мир ни денем, ни нощем. Завръща се началото на 20-ти век и започва с впечатляващ размах да осъществява своите идеи. Без да

Продължава...
 
ПЪРВАТА ДОБРУДЖАНСКА ГАЛЕРИЯ Печат Е-мейл
08 Aug 2008
ImageТя се намира в гр. Балчик и днес подобаващо отбеляза своята 70 годишнина – с нова, подредена специално за случая експозиция. Ден преди нейното откриване г-жа Пенка Костова припомни историята на балчишката художествена галерия специално за читателите на ZonaZdrave.
“Още преди 70 години в Балчик са усетили необходимост от галерия и музей. Те са съвместявали едно пространство. За съжаление този музий, заедно с галерията към него, са просъществували много малко време – само около три години. След 1940-та година всички експонати са отнесени в Румъния.
- И Балчик остава без музей?

Продължава...
 
ОТКРИЙ СВОЯ СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК Печат Е-мейл
05 Aug 2008
ImageНяма да е трудно да направите това, ако познавате добре своя характер и вече имате представа какво ви липсва и от кое си имате в излишък, кои са силните и кои слабите ви страни, какви са мечтите и възможностите ви и разбира се каква зодия сте и какво ви препоръчват астролозите.
Според тях, ако сте се родили под знака на овена, ще трябва да избирате най-вече измежду аметистите, сердолика, рубините, диамантите, радонита и сардоникса. В кръга от подходящи за вас скъпоценни камъни влизат още халцедон, хематит, оникс и всички червени камъни.
За телците астролозите препоръчват ахат,

Продължава...
 
АВГУСТ ЗАПОЧВА СЪС СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ Печат Е-мейл
31 Jul 2008
  ImageНа 1-ви август по обяд ще има пълно слънчево затъмнение. То е от серията затъмнения, възникнали на Южния полюс през март 1179 година. Затъмненията от тази серия се случват на всеки 18 години и ще свършат през април 2423 година.
Оста на тазгодишното затъмнение преминава от Финландия, през Сибир до югозападен Китай. В ивица от 250 км затъмнението ще е пълно и интересно за наблюдение. В Европа ще се наблюдава от всички страни (без Испания) като частично.
Първи ще го видят канадците.То ще започне от североизточния край на Канада, ще премине над части от Гренландия, Русия, Монголия и Китай. Продължителността на пълната фаза на затъмнението ще е около 2 минути и 20 секунди,
У нас то ще бъде частично - ще започне в 12ч.26мин и ще продължи до 13ч.41мин. Хората от Северна България ще го наблюдават най-дълго.
Специално за това слънчево затъмнение новосибирски студенти са създали портативен оптичен прибор, с помощта на който ще може детайлно да се проследи природното явление.Разработеният от студентите прибор включва две стъклени лещи, в които са поставени специални светлинни филтри за получаване на възможно най-ясен и качествен образ.
От прибора вече са изработени около 8000 бройки и 1000 от тях ще бъдат раздадени безплатно на чуждите делегации с учени, пристигнали в Русия да проследят природния феномен.
Пълното слънчево затъмнение ще може да се наблюдава и по интернет благодарение на астрофизика на НАСА Фред Еспенак, който от 1970 г. проследява феномена в различни кътчета по света.
Последното пълно слънчево затъмнение беше на 29 март миналата година. То се виждаше най-добре от Турция. На 11 август 1999 г. също имаше пълно слънчево затъмнение. То привлече много любители на явлението в района на Каварна, откъдето можеше да се наблюдава максималната му фаза.
Слънчевото затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия. Времетраенето на пълната фаза е обикновено между 2 и 3 минути, но може да достигне и до 7. Въпреки честата проява на този феномен, то остава сравнително рядко явление за дадено място от земната повърхност, като пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се случва средно веднъж на 370 години.


 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 78
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България