Начало arrow Почивката arrow УСЕЩАНЕ...КРАСИВО, НЕВЕРОЯТНО И ВЪЛШЕБНО
 
Thursday, February 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
УСЕЩАНЕ...КРАСИВО, НЕВЕРОЯТНО И ВЪЛШЕБНО Печат Е-мейл
19 Jun 2007
 
Image 
   Ще ви помогне да го изпитате веднага г-н Емил Николов, шеф на клуба по парапланеризъм “Смуглянка 13”, стига да сте навършили 18 години и да прежалите 450 мл. от собствената си кръв – т.е. да станете кръводарители. Вие ще спасите нечий човешки живот, а за благодарност полетът с парапланер/ и то не един, а два напълно безплатни, както и началното обучение по летене / ще ви издигне високо, високо/ даже и в собствените ви очи/, за да изживеете нещо наистина красиво,
невероятно и вълшебно. И ако ви хареса, тръпката може да се повтори пак, и пак, и пак... но все под вещото ръководство на Емил разбира се.
   Той е само на 44 години, но вече е дарявал от кръвта си цели 80 пъти /можете да изчислите 80 х 450мл, за да имате предствава какво количество от неговата кръв отдавна тече в други вени/ и се пука по шевовете от енергия , здраве и смайващи идеи. Да сте чували някой да е изписал своя девиз на собствената си каска?”Той е изписан и на екипировката ми, не само на каската” – пояснява със сериозен глас Смуглянката – така пък го наричат приятелите му. И найстина там има надпис “нека другите да живеят”
- Кога стигнахте да този извод и защо го приехте за свой девиз?
- Мисля, че през 1981 година.Тогава започнах да дарявам кръв в армията, после и като състезател, като служител...
- Агитира ли Ви някой?
- Никой. Бях чувал, бях виждал как се нуждаят хора от кръвопреливане, но трябваше да навърша 18 години, за да имам право да дарявам кръв и... започнах. И от тогава до сега не съм прескочил акция. Дори някой път съм нарушавал правилата за кръводаряване -давал съм повече от 5 пъти в годината кръв, за да може да се спаси човек.
- Завърти ли се някой край Вас, май непременно става кръводарител?
- Има такова нещо. Дори и в момента, хората, които тренират при мене са повечето кръводарители. Сред тях има и един свещеник, който вече е решил да стане кръводарител, но иска да си избере сам датата, от която да започне и той да дава кръв.
- Вие сте парапланерист?
- Парапланерист и бивш парашутист.И с двете неща се опитвам да помагам на хората. В момента създаваме един център в района на Врачански Балкан и сме намислили в него да обучаваме млади хора на оцеляване в екстремни ситуации. Сега в момента обучавам млади хора и имаме кампания “Спорт и Екология”.Искам да ги науча да не катерят върховете с колите си, да не тъпчат и да не унищожават природата. Ако практикуват екологичен спорт, могат да я пазят, вместо да я съсипват.Да тръгват отдолу пеш, да изкачат върха и ако времето позволи да излетим... да излитаме, ако не позволи... слиза се пак по пътеките обратно. И нищо не се унищожава. Имаме договор с Национален парк Рила да им помогнем в маркировката на пътеките и в опзването на животините.Обещали сме им и много снимки от въздуха – от високо.
- Какво изпитва човек когато лети с парапланер?
- Трудно се обяснява. Трябва да го изпита човек, за да го разбере. Много често ни казват, че сме луди и вместо да си седиме в къщи или някъде по заведенията, ние ходим по баирите. Аз специално ходя много по планините и то на места, които са трудно достъпни– до тях обикновено се върви 6-7 часа пеш и с минимум 20 килограма екипировка.
- А какво е най-важното условие за един успешен полет с парапланер – да се за силиш добре или ...?
- Мисля, че е по-важно да прецениш условията и да не избързваш. Не трябва да се тръгва на всяка цена, с необмислен риск. Всеки един детайл трябва да се обмисля и когато всичко е, както трябва, чак тогава да тръгнеш - за да летиш за удоволствие, а не за оцеляване и да трепериш през цялото време
- Има ли опасни моменти?
- Какво да ви кажа – има много по-опасни моменти на земята.Там отвисоко всичко се вижда.
- А има ли и жени кандидатки за летене?
- Повечето са жени при нас.Много момичета- студентки сега идват да летят. И това ме радва – те просто са запалени и искат да летят. Даже вечер не искат да ходят на хижа – искат да спят сред природата. Такова нещо много рядко се среща сред младите хора и аз много им се радвам.
- Има ли пределна възраст този спорт?
- Не, няма. Един от най-възрастните денлтапланеристи у нас и парапланерист също, който все още лети, е 30-ти набор - значи 77 годишен.
- Не се страхува за сърцето си?
- Не, няма опасност. Тези хора, които водя аз, всички до един водим природосъобразен начин на живот.
- Кои са най-хубавите места за парапланеризъм в България?
- Най-хубавите места са в Сопот, Карлово... Карловският Балкан. За мен едно от най-хубавите места са седемте рилски езера, районът на Пършевица - и там ще правим център за обучаване на хора по парапланеризъм, Петрохан, връх “Ком”...
- Вашето любимо местенце?
- Рилските езера. Още от откриването на новата хижа съм си го харесал.Тогава аз минах с българското знаме над нея – това са повече от 19 години. Приятели ме заведоха там – в ония години още не беше познат този спорт в района. Сега хората като ни видят с големите раници, вече знаят кои сме , какви сме и какво ще правим. 
Image 
- Този спорт откъде дойде в България всъщност?
- От чуждите списания. И от французите – те са го измислили. Хора, които пътуваха в средата на 70-те години, внесоха два парапланера, после аз внесох един 87 година и го почнахме. Идеята е да не си зависм от самолет, да не си зависим от гориво...и да е тихо, когато летиш.
- Да зависиш само от вятъра?
- Ами да, наистина само от вятъра.
- Разбрах, че после Вие сте направили и свой прапланер.
- Направих и летях с него. После реставрирах един – те го водеха за умрял – никакви данни нямаше за него, освен само малко плат, дори и върви нямаше. Две години се занимавах и в момента летя с него.
- Че и с кръводаряването сте го свързали?
- Аз отдавна я имах тази идея, защото младите хора вече искат нещо нестандартно, искат неотъпкани пътища. Ако започнеш да ги агитираш с плакати да дарят кръв, може и да има ефект, но той няма да е голям. А аз направих един надпис на парапланера -”Дарете кръв. Спасете живот сега”. И студентите после ми казаха: “Ние видяхме обявата и затова дарихме кръв”. Близо 200 човека са дали повече кръв само заради това, че ще дойдат да летят. Аз им подарявам два безплатни полета и първоначалното обучение. И някои от тях вече се включиха като членове на клуба.
- И стават редовни кръводарители.
- Наистина стават.
- Какви качества трябва да притежава човек, за да може и... да заслужи правото да погледне света отвисоко?
- Просто да има желание.
- А най-подходящият сезон?
- По всяко време.
- Без зимата?
- И зимата ... аз и зимата летя. Аз съм ходил на Петрохан при метър сняг и съм си правил партина с часове, за да стигна до баира. Много е красиво...тя всъщност България винаги изглежда прекрасно. На снимките се вижда. Ние имаме такава дисциплина и при нея трябва да се снима във въздуха. И трябва да ви кажа, че няма никакъв проблем. Имаме сайт, на който качваме част от снимките си. Имам и идея да направим филм за България, може да се направи телевизионно предаване директно от въздуха.. и радиопредаване може да стане.
- Браво на Вас. Дано да успеете.
- Ами опитваме се. Дано намерим, някой да ни подкрепи, защото този спорт е скъп. Не е лесно да се поддържа ниво.
- Колко струва едно спускане при Вас?
-  При нас не се плаща за едно спускане. Плаща се за обучение и спускане за един ден – 20 лв за един ден. С осигуряване на екипировка и абсолютно всичко.. Ако някой иска да изкара целия курс, цената е по-друга, но тогава се включват и много, много други неща.
 Image- Колко време трябва да се обучава човек, за да добие увереност и да полети?
- Зависи от човека. Аз работя индивидуално с всеки, защото всеки човек си има различна психика. Трябва да го накараш да повярва в това, което ще прави. Повярва ли, той вече е готов.
- Първото летене заедно с Вас ли става?
- Не. Смостоятелно тръгват. В нашия клуб не практикуваме возене с двуместен парапланер. Имаме перфектни парапланери, които са много надеждни. Дори и да допусне грешка човек, най-напред той лети на малка височина, в безопасен район, който позволява и кацане, и излитане... и е с мека, хубава трева, така че няма страшно.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България