Начало arrow Тялото arrow ПАРЕНЕ, ПОДУВАНЕ, СЪРБЕЖ И НОЩНО СХВАЩАНЕ В КРАКАТА
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ПАРЕНЕ, ПОДУВАНЕ, СЪРБЕЖ И НОЩНО СХВАЩАНЕ В КРАКАТА Печат Е-мейл
03 Jul 2007
 
 Image
     Ако изпитвате дори и само едно от тях, непременно потърсете вашия личен лекар, защото по всяка вероятност става дума за разширени вени.
   "Това заболяване се изостря през летния период
– предупреди тези дни доц. Кузман Гиров – началник Клиника по Съдова хирургия и Ангиология във ВМА, и  уточни,   че  37 %  от българското население, на възраст над 18 години,  боледува  от хронична  венозна  недостатъчност и  хронична  венозна  болест.
- Това заболяване  наследствено  ли  е  или  се  придобива?

- Има известен наследствен елемент в него и то по майчина линия, но има и много фактори, които допринасят за развитието на хроничната венозна недостатъчност. Има някои професионални фактори, свързани с работенето прав непрекъснато, или непрекъснатото седене неподвижно пред
бюро; пред компютър също е вредно стоенето с часове. Прибавете към това затлъстяването, други придружаващи заболявания, цигарите, хормоналната терапия, бременността, напредналата възраст и още куп неща – всичко това допринася за равитието на хронична венозна болест. Разбира се тя не включва само разширенте вени. Те са един от стадиите от развитието на хроничната венозна недостатъчност. По-нататък, ако не се лекува заболяването, ако не се обхване още в началния Image 
период, когато все още човек си има едни сравнително дискретни оплаквания, като болки в краката, чувство за подуване, оттоци към края на деня, парене, сърбеж... става страшно.Развиват  се разширените вени,  започват и промените по кожата  с  потъмнаването й,  за да  се стигне до  там,  че се появяват  едни венозни язви,  които с течение на времето, стават все по-големи и се лекуват все по-трудно. Това извежда хората от тяхната професионална среда  и  направо ги  инвалидизира.
- Само хирургическата намеса ли може да помогне или има и други начини за лечение?
 Image- Не разбира се. Трябва да се започне с по-простото лечение – това е промяната в начина на живот – да се избягват продължителното стоене прави  и продължителното седене седнали. Има и медикаменти - флевотропни медикаменти, като препарата “Детралекс”, който е един от най-ефективните препарати – той е най-популярен и то не напразно. След това има и компресивни превръзки... Разширените вени могат да се  
 премахнат и чрез склерозиращи инжекции, когато са в началния етап на развитие. И освен оперативното лечение, има едно лечение, което пак се прави в операционните зали, само че то не е инвазивно – вените се унищожават с виокофреквентни токове.
- Скъпо ли е това лечение?
- За сега е скъпо, тъй като специално за радиофреквентната аблация, електродът, който се използва струва около 1000лв. Пациента си го плаща, защото касата не реимборсира тези пари на болницата. Но да се надяваме, че от следващата година ще успеем да го вкараме.
- Как става тази намеса?
- Под местна анестезия в разширената вена се вкарва един електрод, който за няколко минути просто я унищожава. Т.е. тя престава да бъде вена и остава като една връв под кожата, която след време предствава да се чувства.
- А организмът как компенсира движението на кръвта?
- Премахват се или се унищожават само тези разширени вени, които нямат никаква функция. Дефакто те са като едни торби от крав, които задържат в подкожието кръвта и по този начин само вредят на кръвообръщението. Останалата венозна система просто поема функцията на тези отстранени вени.
- Къде се прави тази процедура?
- Във военномедицинска академия /ВМА/,  в клиниката по съдова хирургия на Трета градска болница и в “Света Екатерина”. Това са трите центъра, в които за сега се прилага този метод. Но съм сигурен , че скоро ще започнат да го използват и в другите клиники, където има съдови хирурзи, защото е много лек и ефикасен. Само че изисква да се закупи един генератор, който никак не е евтин.
- Хората могат да кандидатстват за такава процедура без ограничение?
- Да разбира се,  но първо трябва да бъдат прегледани от съдов хирург, който ще им каже, дали може да се направи само тази операция или ще трябва да се комбинира и с малка хирургична намеса. Във всички случаи, при които може да се приложи, този безкръвен метод е най-доброто в момента.”
    А... докато умувате и търсите подходящо време за преглед при специалист,  можете да си помогнете и сами, за да облекчите своя летен дискомфорт.
    Ако стоите по цял ден зад бюро или пред компютър, или пък работата ви задължава да сте прави по-продължително време , тогава е хубаво да се пораздвижвате на всеки час напред-назад  из стаята и да правите кръгообразни движения ту с единия, ту с другия крак. Същото важи и ако пътувате по-продължително време с влак, кола или самолет, защото ходенето е най-доброто упражнение за движението на кръвта във вените.
Image Определени спортове също помагат – плуване, бягане, каране на колело, всички видове танци...Неподходящи за хора с разширени вени са само тенисът,хандбалът и баскетболът.
    Вие сами усещате, че продължителното излагане на слънце не се отразява добре на разширените ви вени, затова го избягвайте, дори и когато сте на море. Ограничете
 използването и на топла кола маска. Горещите вани и сауни също трябва да се избягват. По-добре ще се почувствате, ако вечер обливате краката си със студен душ от долу на горе а после ги вдигате нависоко  поне за половин час. 
     Постоянният запек и излишните килограми също влияят зле на разширените вени. Специалистите препоръчват да ограничите мазнините, тлъстото месо, кафето и алкохола, и да ядете повече плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб.А що се отнася до течностите - трябва да изпивате поне 1.5 л вода на ден.
    Това заболяване се влияе и от дрехите, които носим - те трябва да са свободни. Тесните дрехи притискат вените и пречат на венозното оттичане, затова не носете корсети, впити панталони и колани.
    Важна роля в тази ситуация имат и обувките – хората с разширени вени трябва да избягват, както обувки с равна подметка, така и обувки с токчета, по-високи от 5см. Най-добрият ток за тях е с височина между 3 и 5 см.

    Хубаво е, ако по време на сън, под краката ви има възглавница с височина 10-15 см, за да се оттича кръвта по-лесно към сърцето, докато спите.
    И още нещо – масажирайте сами краката си възможно най-често и по всяко време – започвайте размачкването от ходилата и продължавайте нагоре. Можете и да си правите няколко упражнения в къщи – съвсем елементарни, като стъпване на пръсти/
 Image
10 пъти/, после на пети/ 10 пъти/, после на пръсти и пети/още 10 пъти/; да карате колело в легнало положение, да кръстосвате краката като ножица или да въртите кръгове с всеки крак - все по 10 пъти.
 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България