Начало arrow Красотата arrow КАТО СЕДЕФ НА МИДА
 
Friday, April 23 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
КАТО СЕДЕФ НА МИДА Печат Е-мейл
14 Jul 2007
   
Image 
    Така трябва да преливат и  да  играят цветовете в косите на  жените и  момичетата това  лято - трудна техника, която малко фризьори владеят. Тя се нарича естетическо боядисване на коса  и у  нас е  разработена oт Венета Игнатова - главен  мениджър на верига фризьорски салони “Вени”,  и нейната дъщеря Мария Томова, носителка на множество наши и международни отличия в областта на фризьорското изкуство. Наскоро двете  издадоха в съавторство първия технически каталог

 в  страната ни за естетическо оцветяване на коси, който съдържа точно 61 на брой техники за стил в косата и носи заглавието “Силата на цвета".
   “Тази книга е предназначена най-вече за професионалисти – пояснява в специално интервю  за
“Зона Здраве” г-жа Игнатова. В нея стъпка по стъпка сме показали нещата в най-точните детайли. От друга старана тя ще бъде полезна и за жените, които искат да изглеждат по-различно и интересно. И наистина, когато правихме тази книга, се придържахме именно към тези два фактора – в единия случай да бъде полезна и за професионалистите, а в другия – и за широката публика.
-  Колко години опит стоят зад тази книга?
-  Цели двадесет – мои. А на дъщеря ми – десет. В края на тази година ще имаме двадесет годишен юбилей и така си бяхме решили – в годината на този юбилей да оставим нещо трайно, свързано с нашия опит, за колеги и за бъдещи фризьори.
-  Тази книга е свидетелство за една школа – вашата лична школа. Къде започна тя?
-  Аз започнах в Германия. След това минах през техническите центрове на Лореал, на Шварцкопф. Учих се от световни имена и авторитети на фризьорство и мисля, че успях да взема максималното. Само че... то не ми стига и аз продължавам да искам още и още...
-  Още със заглавието на книгата вие обещавата да разкриете тайните на 61 техники за цвят в косата?
-  Принципно цветът подчертава формата на фризурата. Без цвят тази форма просто не се вижда така изразително. Играта на цветовете дава възможност на фризьора да разгърне изцяло своите способности за творчество в посока форма и
цвят. Една коса, която не е оцветена, не е стилизирана, има съвсем различна визия.
 -  И човекът под нея също.
 -  Така е, да ... обикновена, незабележима. От друга страна цветовете може да са съвсем естествени и да преливат един в друг. В книгата ще забележите колко много идеи за естествени и натурални цветове има. Но ще забележите и нещо друго – няма коса, оцветена само в един, единствен цвят. Нашият акцент е такъв – да променяме визията на косата така, че тя хем да изглежда естествена, хем да има много повече цветове.
-   В колко групи сте разделили цветовете, които си подхождат?
-   Наблегнали сме на идеи в два основни аспекта – хармонични преливания и по-силно контрасни съчетания на цветове. Няма ограничения в нищо – всеки фризьор може да задвижи собствената си фантазия, ако почувства, че може да съчетае един цвят с друг.Няма мода, която да диктува само един точно определен цвят. Нали... както има различни цветове на кожата, различни цветове на очите, така могат да се получат и
Image 
различни комбинации от цветове в косата за всяка жена – индивидуални и с вкус подбрани. 
-  Лятото е вече в разгара си. Какви цветове бихте препоръчали на жените за този сезон?
-  За това лято се препоръчват леките хармонични преливания.Те преливат в светлите тонове ... като седефа на мидата. Естествени кафяви и златисти тонове, направени така, че да загатват за близост с природата. Но независимо от тази тенденция, някои от жените желаят да виждата косите си в по-ярки и по-контрасни цветове. В такива случаи аз бих препоръчала кафявата гама с по- ярки златисти и сребристи раздвижвания на цветове в косата.
-   Еднакво подходящи ли са тези цветове за млади жени и за жени в по-напреднала възраст?
-  Еднакво подходящи са. Различното при младите момичета идва от по-небрежната, по-свободната прическа.
-  Сигурно тези техники за 61 цвята са само част от вашия голям опит и извън книгата са останали още много професионални тайни?
-  Тези техники наистина са плод на нашия огромен опит в областта на боядисването. Не го смятайте за нескромно, но ние сме създали голямата част от тях. Смятам, че на базата на фантазията, могат да се откият още хиляди други. Всъщност и това е идеята на книгата – тя да даде възможност на творците-фризьори да развият този потенциал в себе си.
-  Вероятно тази книга няма да остане сама – подозирам, че ще има и втора, и трета?
-  Ние вече работим върху следващата книга. Тя ще бъде за формата на косите. Там ще представим специални техники на подстригване и завършека на този наш труд ще бъде свързан с официалните фризури за специални случаи.
-  Вашата книга сигурно ще провокира желание в не малко жени да направят нещо интересно с косите си – сами биха ли могли да се справят?
-  Аз бих ги посъветвала да разтоворят книгата и да си харесат определени цветове, но в никакъв случай да не правят нищо сами. Да отидат при своя фризьор, да му покажат какво искат и той да им го направи. Не сами – не е възможно сам човек да се справи.
-  Дори и когато  е професионалист - фризьор?
-  Самата техника изисква друг да го изработи. И мен други ме правят.
Image -  Как запалихте дъщеря си да се занимава с това?
-  Тя беше като малка непрекъснато до мен и сама прояви желание. Аз видях тази тръпка в нея и започнах да я подготвям. И вече е “Топ-фризьор на България”. Това е наистина голяма гордост и радост за мен, защото... детето ти да продължи твоя творчески път е голям успех за родителя. А тази професия е голямо изкуство. Аз може би съм един от малкото фризьори, които се радват на това, че ... не живеят само с мисълта за работа в салона, а постоянно търся и някаква творческа изява на подиум. Когато гледаш с творческо око на работата си, можеш да стигнеш до резултати, от които другите да се поучат.
    И тази книга е доказателсвто за това. Тя показва  много ежедневни, свободни прически, но минали през магията и тайната на цветовете.
-  Тази тайна и тази магия Вие разкривате и във вашия учебен център?
-  От 91 година съм започнала да се занимавам с обучение на физьори и много курсисти са минали през него.
-  Ваши кадри сигурно има из цялата страна и извън нея?
-  В много наши салони има мои курсисти и навякъде те работят изключително професионално.
-  Личи ли си вашия почерк?
-  Личи си да. Наистина има нещо, което е различно от всяка друга школа. И това ме радва много.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България