Начало arrow Почивката arrow С "ОЧИ", ОТВОРЕНИ КЪМ НЕБЕТО
 
Thursday, February 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
С "ОЧИ", ОТВОРЕНИ КЪМ НЕБЕТО Печат Е-мейл
21 Aug 2007
 
 Image
     Такава е Деветашката пещера. От първи август всеки може да погледне през тях, защото падна забраната за  нейното посещение. “А тя е една необикновена пещера, наистина  с отворени “очи” към небето”- раказват Румен Близнаков и Мая Валентинова от Ловеч.
- Как се стига до нея?
- По пътя Ловеч - Левски може да се влезе в отклонението за село Деветаки. Отдалеч ще видите един транспортен  мост през реката .

    Ако сте с кола, трябва да я оставите там и да повървите пеша около километър и половина по десния бряг на река Осъм. И се стига до пещерата. Има нещо като еко пътека с отбелязани табели. И върху скалата има маркировка. Най-добре е разбира се някой да ви заведе до там, макар че е изключено човек да се заблуди – уточнява  Мая – тя е археолог и добре познава пещерата.
- Опасна пещера ли е тя? Може ли без водач да се влезе в нея?
- Не.., не е опасна. Аз съм влизала в нея дори с малко дете, което не можеше да ходи. Вътре е нормално светло и с постоянна температура. Дори през лятото е малко прохладно. Тя е една огромна зала, която в горната си част – тавана, има седем отвора, през които прониква светлина. При един от отворите височината е много голяма и дори от там могат да се правят бънджи скокове.
- В нея никой не може да се загуби – допълва Румен.Тя е огромна, открита и осветена по естествен начин с тези седем много големи отвора. Те така са се образували от самата повърхност. Още като се влезе вътре и се погледне нагоре – то прави впечатление – таванът е с тези огромни отвори. Те са карстови образования според мен и през тях влиза светлината.
- Вижда се небето?
- Наистина се вижда и е много красиво . 
Image 
- Какви са цветовете й отвътре?
- Жълтокафяви и сиви някакви, но са много интересни за снимане. И наистина могат да се правят бънджи скокове в нея, но се изисква специално разрешение за това, защото обектът е защитен като природен феномен. Много е интересна за човек, който прекрачи за първи път прага й. Аз съм от този район на Деветашкото плато – от с. Крошуна. Целият е с карстови образования. В моето село си имаме водна пещера с много красиви травестинови тераси, които се образуват от наслагванията на варовика - водата го наслагва.
Image  Но специално Деветашката ... Не съм виждал друга пещера в България с такива открити високи сводове. Може би повече от 60 метра са високи и отворите им на повърхността, от които влиза светлината. Уникални са. После пещерата си има мокър и сух ръкав.Image 
   За съжаление дълго време са я ползвали за база на държавния резерв -  там са съхранявали горива в много големи цистерни и затова много години – от комунистическите, достъпът до нея беше забранен. Сега след промяната, тези цистерни са демонтирани, а пещерата е достъпна.
- Да достъпна е, намесва се Мая, и вътре човек може да види за съжаление и това, което са направили военните – направо са разсипали този природен феномен и са унищожили културните пластове. Още има следи от цистерните и разровеното от тях.
- А вие, археолозите, проучвате ли нещо в момента там? 
- Сега ли? Няма проучвания в момента. Деветашката пещера е проучвана през 50-60-те години от Васил Миков и Николай Джамбазов и то по този повод, че е трябвало скоро да я превърнат в склад за гориво. И те много набързо са работили тогава. През 1992 г разкопките бяха подновени от Младен Стоянов и Венцислав Гергов. Тогава те са правили разкопки в предходната час. Преди две години правихме едни сондажни проучвания и хванахме няколко строителни хоризонта от праисторията, но в момента няма проучвания в пещерата. В много малка част са запазени културни напластявания от праисторията. В регионалния исторически музей гр. Ловеч има изложен един стратиграфски профил, части от пещи има експонирани...
- За колко време може да се обиколи пещерата?
- Ами зависи какви ви са интересите към нея. В сухия ръкав се намира една от най-интересните колонии от прилепи. Нали заради тях до 1-ви август беше забранено влизането в нея - да не ги безпокоят хората по време на размножителния период. То и сега е забранено да се вдига шум вътре, да се докосват или хващат прилепи, да се пали огън и да се хвърлят отпадъци. Този ръкав всъщност не е много голям. Мокрият обаче... по него тече река, която минава през цялата пещера и се влива в р. Осъм.
 Image    В него влизат само хора, които са подготвени и с екипировка, защото има малки езера надолу – там е опасно и не може всеки да влиза.
    Но като цяло пещерата е много, много красива. Има чудни образования. Човек като влезе не може да не се захласне направо и не може да не се ядоса на поразията, която са направили военните. Заслужава си да се види и... трябва да се види - и от българи, и от чужденци.  
Image 

                     ----------------------------------------------------

     Деветашката пещера е открита през 1921г. Тя е дълга 2.442м, висока е 60 м  и  има обща площ  20.400 кв.м
      През 1996г е обявена за "Защитен обект - природна забележителност"


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България