Начало arrow Любопитното arrow КЛИНИКА ЗА ДИВИ ПТИЦИ
 
Monday, March 19 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
КЛИНИКА ЗА ДИВИ ПТИЦИ Печат Е-мейл
23 Aug 2007
 Image
    Тя е единствена  за страната ни и се намира в покрайнините на Стара Загора. По спомен за един прекрасен сериал, хората там със симпатия я  наричат “Болница на края на града”. Тя започва своята дейност през 1992г, а три години по-късно става специализирано звено на федерацията на природозащитните сдружения “Зелени Балкани”. Екипът й е малък – директорът / и основател на клиниката/ Ивайло Клисуров и двама ветеринарни лекари – Сашка Витанова и Христина Христова. В грижата за пернатите пациенти  помагат и  много доброволци - студенти  и ученици от града.
 
 Звъним по телефона и попадаме на д-р Христова, която като по чудо има няколко свободни минути.
- Д-р Христова, колко пациенти си имате в момента?
- В момента ...? Постоянно им се мени броиката, защото едни пускаме, други пристигат, но... да кажем, че са около 70. Най-вече птици приемаме в нашия център. В пролетно - летния период по-голямата част от тях са малки, които са паднали от гнездата или още неопитни в летенето, са излетяли малко по-рано. Намира ги някой, обажда ни се, а ние организираме транспорта до Спасителния център, който се намира в Стара Загора.
- На какъв телефон Ви се обаждат?
- Телефонът е 60-77-41. Избира се със кода на Стара Загора 042. На този телефон всеки ден има хора
и винаги може да бъде намерен специалист.Тази седмица имаме един много интересен случай. Става дума за два египетски лешояда, които са изключително редки птици не само за България, но и за Европа като цяло. Числеността им намалява постоянно. Още няма определени изводи защо се случва това. Но тези двата...  наши колеги ги донесоха. Те са забелязали при своите наблюдения над гнездото им, че имат някакви проблеми. Image 
- Къде им се намира гнездото?
- В Източните Родопи. От там ги донесоха. И действително се оказа, че имат някакви паталогични образования по клюна и под очите, които в момента лекуваме. След като излязат резултатите от изследванията им ще имаме по-точна картина за заболяването им, но за сега вървят добре.
 Image По принцип през този период от време имаме много пациенти бели щъркели. Малките им са още неопитни и при излитането от гнездата понякога чупят крилца, нараняват крачета... Добре че има и добри хора – случайни граждани ги намират, звънят в регионалните инспекции по околна среда, по музеите или на нас – намират ни най-често в интернет,  носят ги тук или ако не могат,  казват къде са и ние осигуряваме транспортирането им до клиниката.
- Наближава времето, когато щъркелите трябва да тръгнат на юг. Ако не успеете да ги излекувате до тогава,  какво ще стане с тях?
- Ако не успеем да им помогнем до времето на излитане, това по принцип означава, че те имат някаква травма, която не им позволава да летят. Тогава ги оставяме в нашия център – това важи за всички пернати пациенти, които не могат да бъдат излекувани навреме, не само за щъркелите. Включваме ги в размножителните програми на центъра. Т е. от птици, които не могат да летят и не могат да живеят самостоятелно в природата, ние образуваме двойки,  за да се размножават и вече в природата връщаме техните поколения. Част от тях пренасочваме в зоопаркове,  за да оцелеят.
 ImageЗащото ако ги пуснем в дивата природа, върху тях може да има посегателство. Сега от тези прелетни птици имаме и два пеликана, чапли имаме. Имаме и бухали, орли най-различни видове – царски, скален; имаме една двойка белоглави лешояди, сови – те също остават през зимата тук... керкенезчета имаме и много други дребни грабливи птички.  Image
- Те свикват ли с Вас?
- Нашата идея е да не свикват с хора, защото после те и тяхното поколение ще бъдат негодни да живеят самостоятелно в дивата природа. Искаме да помагаме в запазването на птичите видове в страната.
- Май единствено розовият пеликан Груьо прави изключение и вече е станал всеобщ любимец?
- Той пристигна преди осем години при нас – беше прострелян от бракониер и се наложи да му ампутираме крилцето.Специално Груьо прекалено много свикна с хората, защото в началото си ходеше свободно в целия двор на спасителния център, всички му се радваха... И сега му се радват. Много е атрактивен и гальовен. Него няма как да не го обичаш. И него сме го включили в размножителната програма – има си дамска компания, но не й обръща никакво внимание и не знам дали ще се получи нещо. Той май повече се възприема като човек и е забравил, че е пернато. Закача се с хората наоколо.
- А как се издържа центърът? Сигурно са нужни не малко средства?
- Ами като имате предвид, че около 500-600 пернати пациента на година минават през него. По-малко от половината - около 40-43%, връщаме обратно в природата. Това нещо без средства не става. Обикновено кандидатстваме с проекти пред финансиращи организации, защото дейността на центъра е част от дейността на федерацията на природозащитните сдружения “Зелени Балкани” и не е обвързана с общината и държавата финансово. Имаме и малка осиновителна програма, което не означава, че човек трябва да си вземе птицата в къщи. Осиновителят поема само нейната финансова издръжка/ или част от нея/ и срещу това получава грамота с нейна снимка.
- Имате ли много осиновители и кандидат-осиновители?
- През последната година, благодарение и на медиите, доста хора научиха за нашия център и за осиновителната ни програма и така все повече стават хората, които искат да ни помогнат. Има единични осиновители, идват и цели класове деца, които пожелават да станат наши осиновители. Техните парични суми са скромни и даже ние
 си казваме, че за децата тази програма се превърна повече в образователна, отколкото във финансираща, но и това си има добрите страни. Такива деца никога няма да посегнат и да наранят птица. И те са не само деца от Стара Загора , а  от цялата страна – от различни селища на страната ни се обаждат ученици от 1-ви до 12-ти клас за осиновяване. Image 
- Това е голяма подкрепа. На същия телефон 60 77-41 ли трябва да ви се обаждат хората, които искат да осиновят птица от вашия спешен център?
- Да, на този телефон, но  с код 042 или чрез сайта "Зелени Балкани". Достатъчно е на търсачката да изпишат “Зелени Балкани” и ще ни намерят. В момента тече и дарителска кампания “Помогни на диво животно в беда”. Който желае да се включи в нея може да изпрати SMS с текст: DMS orel на номер 17777 за  абонати на Globul и Vivatel. Този SMS ще бъде таксуван 1.20лв. с ДДС.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България