Начало arrow Новото arrow ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА С ФОРМУЛЯР 112
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА С ФОРМУЛЯР 112 Печат Е-мейл
21 Oct 2007
   ImageТой е много важен за всички болни от страните членки на ЕС, които по една или друга причина не могат да се лекуват в собствената си страна и кандидатстват за лечение в чужбина. “Този формуляр е всъщност предварително разрешение на компетентната здравноосигурителна институция на съответната страна, с който тя изразява своето съглсие нейния здравноосигурен гражданин да бъде лекуван в друга държава, член на Европейския Съюз, за определен период от време, в конкретна държава и в конкретно болнично заведение. Като същата  тази  компетентна  институция се ангажира да заплати за оказаната медицинска помощ - уточнява  г-жа Жермена Въткова, директор на Дирекция   Европейска интеграция и Международно  сътрудничество в НЗОК.
- Този формуляр дава право и на българите да кандидатстват за лечение в чужбина. Какъв е пътят?
- Първо се подава заявление до НЗОК с актуална медицинска документация, която да удостоверява настоящето състояние на лицето. Следва преценка на допустимостта на всички документи от специална комисия в здравната каса като в допълнение се изисква и писмено становище от националния консултант по съответната специалност. Той преценява какво е състоянието на пациента и дали това заболяване може да се лекува в България или не. Националният консултант преценява още и дали на този човек може да му бъде оказана медицинска помощ в безопасен за здравословното му състояние срок. После се прави предложение до директора на НЗОК за издаване на разрешение за лечение в чужбина или отказ. Така че...  водеща е преценката на националния консултант, защото той познава начина на предоставяне на лечение в нашата страна.
- Има ли заболявания, за които по принцип не трябва да се кандидатства за лечение в чужбина?
- По принцип не се кандидатства за трансплантации, тъй като те са по отделен ред. Трансплантациите са от компетентността на МЗ, но тъй като България не е член на “Евротрансплант”,  на практика ние не можем да гаратираме, че ще се намери подходящ орган или тъкан за предоставяне на това лечение на пациента в България и съответно в чужбина. Трябва да отбележа още, че предоставянето например на хемодиализата и кислородната терапия се определя също по отделен ред – има специално решение на административната комисия за предоставяне на такова лечение в чужбина, но пациентът сам трябва да договори с лечебното заведение в другата държава периода на предоставяне на тази помощ. Трябва също да се знае, че за сега Швейцария не попада сред държавите, с които ние имаме право да обменяме каквито и да било документи и формуляри.
- Има ли болни, които  кандидатстват за химиотерапия в чужбина?
- Това не е допустимо и те ще получат отказ, защото лечението с химиотерапия в нашата страна се предоставя по съответните световно приети протоколи, които са одобрени от СЗО. Самото лечение, медикаментите и терапията, която се провежда, се предоставят в България и няма оснавание те да се провеждат в чужбина.
- А как стоят нещата с очните заболявания?
- Очните заболявания също се лекуват у нас и една значителна част от тях се заплащат по клинични пътеки от НЗОК. При тях също се изисква становище на националния консултант, който преценява дали може да се помогне в България или не.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България