Начало arrow Любопитното arrow КОЛЕДНАТА ЗВЕЗДА РАЗКАЗВА...
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
КОЛЕДНАТА ЗВЕЗДА РАЗКАЗВА... Печат Е-мейл
21 Dec 2007
   ImageНе тази, която поставяме на елхата, а тази, която отглеждаме в саксии. Тя носи едно дълго латинско наименование – “Euphorbia pulcherima”, което ще рече "най-красивата".
Мексиканците първи я нарекли “Коледна звезда”. Легендата разказва, че през 16 век бедно мексиканско момиче решило да почете Исус Христос за рождения му ден – Коледа, като остави подарък пред една от неговите статуи в малко мексиканско градче. Но то не притежавало нищо и всъщност нямало какво да му подари. Един Ангел господен, трогнат от добрите намерения на бедното момиче, решил да помогне и му пошепнал насън: “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”. Тогава момичето набрало диви цветя от полето  и ги поставило молитвено пред статуята на Божия син в църквата.

И чудото станало – на Бъдни вечер от дивите цветя израснали кърваво червени листа, които приличали повече на цветове. Така се появила на бял свят красивата Коледна звезда.
В Чили и Перу пък започнали да наричат това цвете Короната на Андите, защото красотата му била достойна да краси върховете на тази планина.
А по-късно, пак от Мексико, тръгнало и търговското му наименование – “Поинзеция”, съпроводено и този път с интересна и загадъчна легенда. Според нея, странното цвете си е спечелило това име по един много, много необикновен начин и колкото и да не ви се вярва, любовта имала пръст в тази работа. Според мексиканците, които разказаха тази история специално за вас – читатели на “ЗонаЗдраве”, точно там, на мексиканска земя, през далечната за нас 1825г. в Коледна звезда се влюбил важният Робърт Джоел Поинзет - американски посланик в Мексико по това време. Когато събрал смелост и представил своята любима в Щатите, всички не само я харесали, но и веднага започнали да я наричат с неговото име – “Поинзеция” .
Сега със селекция на “Поинзеция” се занимават водещи цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия. Американците дори са й нарекли специален ден от своя празничен календар - 12-тия ден от декември е обявен за ден на Коледната звезда в САЩ.
Тя все още се среща и в диво състояние - расте в Мексико и представлява не много голям храст. Някога ацтеките са я отглеждали като лечебно растение, което използвали при висока температура и треска, а жените им правели от нея прекрасна червена боя и шарели преждата за дрехите си.
Image Днес съществуват около 109 разновидности на Коледната звезда, като най-разпространената сред тях е червената. В началото на ХХІ век горните й листенца вече се срещат и с бял, и с розов, и дори с жълтеникав цвят.Image
 За съжаление Коледната звезда е растение, което обикновено се предлага на пазара само около Коледните празници и много хора го смятат за цвете "еднодневка" – украсяват домовете си с него за коледните и новогодишни празници и след това го изхвърлят. Само големите му почитатели запазват своите Коледни звезди и ги отглеждат за следващия сезон.
Ако искате да я запазите и вие, избягвайте да я слагате на пряка слънчева светлина или пък в близост до парното. Коледната звезда има нужда от средна температура от около 18-20 градуса, от 18 часа тъмнина в денонощие и не обича течението. Полива се, когато почвата стане суха при допир. Някои любители-цветари препоръчват, да се орежат върховете на цветето след като прецъфти и тогава то да се постави в нова саксия с обогатена почва./ отрязаните връхчета можете да сложите във вода и щом пуснат корени, да ги посадите в отделни саксии/.
  Грижeте се добре за Коледната си звезда и тя ще ви се отблагодари - ще ви радва всяка зима с красивите си листа-цветове и ще продължава да ви разказва по коледните празници своите многобройни истории-легенди.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България