Начало arrow Любопитното arrow МУЗЕЙ НА ЗДРАВЕТО
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
МУЗЕЙ НА ЗДРАВЕТО Печат Е-мейл
02 Jun 2008
ImageТой се намира в Холандия - на 35 км от Амстердам в градчето Ухстхест /Oegstgeest/ и освен че е невероятен, уникален и за сега единствен в света, музеят всъщност е създаден с образователна цел. Той е наречен "Тялото" /Corpus/ - някой дори му казват "Туловището" и всъщност представлява уникален пътеводител из човешкото тяло. Неговите създатели държат да се види нагледно как функционира тялото ни и как влияе върху неговото здраве режимът ни на хранене и физическото натоварване.
Погледнат от вън - а той се вижда дори от борда на самолет,  който каца на голямото летище Схипхол /Sciphol/, музеят представлява
огромна фигура на седящ човек в позата на мислителя на Роден, в чиято половина се е врязала правоъгълна сграда от стъкло и бетон - сякаш още отдалеч иска да ни попита дали си даваме сметка колко крехко е човешкото тяло и колко лесно можем да го унищожи безчувствения стъкленобетонен съвременен свят.
          Image
Строителството на музея започва към края 2006-та година и е открит през март 2008-ма.Неговота конструкция е глътнала 750 тона стомана и почти 2 хил. кв. м алуминиеви листа и стъкло, но на крайния резултат може да завижда всяка страна. Впрочем към “Тялото” вече проявяват интерес от Ню Йорк, Дубай, Испания, Китай, Мексико и Индия, а според неговия основател, г-н Хетри Ремърс, съвсем скоро подобни образователни центрове ще бъдат построени в Швейцария и Русия.
Първата посетителка на необикновения музей на здравето е холандскта кралица Беатрикс. Нейно Величество, "вляла" малко синя кръв в "Тялото" и с удоволствие позирала за снимки в човешката уста.
        Image
Всеки може да постои за малко в различните органи от човешкото тяло -интересно е да влезеш в носоглътката, да пипнеш белите дробове, да постоиш пред очната ябълка и да наблюдаваш как светлината попада в ретината на окото, как се формира и предава изображението до мозъка. Ако опипаш бъбреците отвън и отвътре, по лесно ще запомниш тяхното устройство. А докато преминаваш през гърлото, можеш да видиш какво точно представляват сливиците, заради които родителите не ти разрешават да ядеш много сладолед.
      Image
В музея има зона, посветена на майчината утроба – матката. В нея може да се наблюдава момента на зачеването - т.е. забременяването.Тя е много подходяща за уроците по полово възпитание на учениците.
В “Тялото” е показано всичко, свързано със здравия функциониращ човешки организъм, включително и секс, но в подходяща за деца форма.
     Image
Докато човек прави своята екскурзия из човешкото тяло, освен че си отговаря и на въпроси като “защо трябва да спя, какво става когато кихам, как расте косата и др", с помощта на съвременната техника за озвучаване, предаване на образ, триизмерните ефекти , холограмата и видеото, чува и звуците, които отделните органи издават.
    Image
Огромният паметник на човешкото здраве е като жив. Докато се минава от зала в зала всеки всъщност участва в нещо като театрална постановка , посветена на различните органи на човешкото тяло. За едно от най-вълнуващите “представления” се смята сърцето отвътре. И разбира се целта на всичко това е всеки за се замисли за здравето си и да се научи да го пази.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Музеят работи всеки ден от 9.30 до 18.00ч. Почивният му ден е понеделник. Цената на билетите е 16.5 евро за възрастни и 14 евро за деца, навършили 8 години. Може да се избира екскурзия или аудиотур на един от осемте езика – холандски/ нидерландски/, френски, испански, италиански, немски, японски, китайски и английски.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България