Начало arrow Календар arrow ЕНЬОВ ДЕН Е
 
Friday, April 23 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЕНЬОВ ДЕН Е Печат Е-мейл
24 Jun 2008
Image Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява. Събраните в ранно утро на Еньовден билки са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

От няколко години наш запален билкар отглежда 79 култивирани и природни билки в Боженския балкан край Габрово.  
Билковата градина е създадена от Емил Елмазов в землището на с. Храчери върху 100 дка. площ и се нарича “Билкария”. Неговото желание е догодина билките да станат 150, а по – нататък да стигнат и до 250.
Най-редките и атрактивни билки, които се отглеждат в градината, са зимзелен, клинавиче, медицинска лайка, женска билка и роза дамасцена, от която се добива розовото масло и която е нетипична за Габровския балкан, но успешно вирее в “Билкария”. Г-н Елмазов възнамерява да превърне “Билкария” в парк на билките.

Днес празнуват именния си ден Еньо, Енчо, Яна, Янка и Янина. Честито да им е. Да са живи и здрави, да предадат името си на внуци и правнуци.

Православната църква отбелязва днес рождението на св. Йоан Кръстител. Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той пръв започва покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България