Начало arrow Почивката arrow АКО ПЪТУВАТЕ ДО ГЪРЦИЯ
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
АКО ПЪТУВАТЕ ДО ГЪРЦИЯ Печат Е-мейл
12 Jul 2008
 ImageНепременно го направете с пътеводител – дори и да отивате на организирана почивка – така не само ще разчитате на това, което ще ви разкаже екскурзоводът, но ще бъдете подготвени и да питате, и да искате повече подробности за забележителностите в района, който обикаляте.
Тези дни излезе от печат на български език един от най-хубавите пътеводители за Гърция - този на NATTIONAL GEOGRAPHIC. Изданието е побрало между 400-те си страници интересни подробности за бита на южните ни съседи, за тяхното драматично минало и за техния прелюбопитен днешен ден – авторът на пътеводителя, г-н Майк Джералд,

кръстосва тази страна почти половин век, а пътеписите му се печатат от вестници и списания по целия свят, включително в лондонския ”Таймс” и американския “Уошингтън Поуст”. За тях той е удостоен с наградата за най-добър пътепис и фотожурналистика и с наградата на Британското сдружение на авторите на пътеписи. Стъпите ли на тази древна земя “бъдете готови за повече снимки – съветва Майк Джералд, защото накъдето и да се обърнете, ще виждате очарование, красота и ярки местни багри. А местните хора ще проявяват към вас не по-малко любопитство, отколкото вие към тях. По кафенетата няма да видите жени – това е мъжко царство, където малко гъркини дръзват да стъпят. Жените обаче упражняват властта си у дома.”
Книгата е резултат от натрупаните през тези години много познания за този народ и тази държава, която включва в пределите си близо 2000 острова и многото преживени емоции, които английският журналист споделя със страхотното си чувство за хумор.
                                                 Image
Пътеводителят включва 11 отделни тематични глави, посветени на историята, културата и различните области в Гърция. Тя съдържа 250 уникални фотографии, 32 подробни цветни карти, описания на историческите забележителности, на необичайни и красиви местности и природни картини и дава отговори на някой от въпросите, които човек непременно би си задал, ако все още не познава добре хората, нравите, обичаите и подредбата на живота на гръцка земя. Като например: Защо в Гърция толкова много обичат да спорят и за какво служат кафенетата /kafenion/ всъщност?
                                                    Колко много са гръцките официални празници?
                                                   Как държава с близо 2000 острова не се слави с добри мореплаватели?
                                                   Защо гръцките ресторанти не сервират десерти?
                                                   Колко “Acro Poli”/ горен град/ има в Гърция и защо всички са чували само за Акропола в Атина.
                                                  Кой прави първа “копка” със сребърна лопата на Коринтския канал?
                                                   Къде точно спират прелетните птици?

И още много любопитни подробности за една толкова близка до нас и така непозната Гърция.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Втората книга на български език от поредицата пътеводители на Нешънъл Джеографик също е готова – тя е посветена на Лондон.
 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България