Начало arrow Храненето arrow ДЖИНЪТ - ГОЛЯМОТО ЛЯТНО УДОВОЛСТВИЕ
 
Tuesday, February 20 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ДЖИНЪТ - ГОЛЯМОТО ЛЯТНО УДОВОЛСТВИЕ Печат Е-мейл
13 Jul 2008
 ImageНаричат го даже “пра-пра-старо аристократично лятно удоволствие” от холандски произход, защото неговата история започва в Холандия през 17-ти век, благодарение на физика Францискус Силвиъс. И днес холандците го почитат като създател на на тази прекрасна алкохолна напитка, която успял да сътвори от зърно, като прибавил и хвойнови нотки за специфичен привкус.
Странно е обаче , че в днешно време не холандците, а англичаните държат първенство при производството му и най-известният и широкоразпространен дестилиран джин е Лондон драй джинът-неговата алкохолна основа задължително минава през процес на дестилация,
а след прибавянето на билковите съставки, той се дестилира втори път.
Нелегалното преминаване на границата на Холандия станало по кралска линия и вероятно затова никой не реагирал, когато джинът се появил в Англия. Това станало след Великата революция, когато на трона се възкачил владетел от датско потекло на име Уилям от Ориндж.
В годините, когато английското правителство отменя изискването за лицензиране на производството на джин и в същото време налага големи акцизи върху вносния алкохол, джинът станал особено популярен в островната държава. През 1740-та година, литрите джин, които се произвеждали в Англия, били шест пъти повече от тези на бирата. По това време в  Англия се появили безброй магазинчета, които се специализирали само в продажбата на джин. В началото на 18-ти век в Лондон имало около 15.000 бара и магазина. Повечето от половината от тях процъфтявали благодарение на тази алкохолна напитка. Но тъй като няма нищо вечно под небето и победният ход на джина бил препънат в един момент. И то не от кой да е , а от бирата и лошото съвпадение не обстоятелствата
По онова време бирата минавала за по-безопасно питие и от водата, тъй като все пак преминавала през процес на дестилация, а чистотата на водата била под въпрос. На всичкото отгоре, незнайно откъде плъзнали и  слухове, че джинът е причинител на различни здравни и социални проблеми – никой не обърнал внимание на факта, че смъртността в Лондон изведнъж се увеличила, защото непрекъснато и чувствително растял броят на неговите жители. Грехът бил приписан на напитката джин. И той изведнъж станал толкова голям и страшен, че дори и днес английските барове с лоша репутация продължават да се наричат “джин - милс”, а за пияниците да се говори като за “джин-скоут”. През 1736 г. Британското правителство дори издава специален закон за джина, с който налага много високи акцизи върху продажбата му. В резултат на големи недоволства и стачки, той бил отменен през 1742г. Но само 9 години след това се появил нов закон, който изисквал регулация на продажбата на този вид алкохол. Той разрешавал на производителите на джин да снабдяват с питието си само лицензираните за продажбата му магазини и барове.
Любопитното е, че в онези години джинът се варял в казани и бил много по-сладък от съвременния Лондонски сух джин. Той се появил едва през 19 век, благодарение на изобретения през 1832г. колонен дестилатор. В този си вид от причинител на здравни проблеми, джинът скоро започнал да участва в оздравителни процеси – в Британските колонии с тропичен климат той си извоювал ролята на придружаваща напитка към хинина, който тогава разтваряли в газирана вода и използвали против малария. Така се появил един от най-старите коктейли, оцелял и харесван и до днес – джин с тоник.
Британските моряци първи се влюбили в напитката, която се получавала от комбинацията на джин с леката горчивина на кората от тропическото дърво ангостура. Благодарение на тях, тя била разпространена из цялата Британска империя. На много места този коктейл се нарича розов джин, а за хората от Малайските острови той е джин пахит/ от пахит, което на местния език означава горчив/.
Отдавна  медицината е признала, че както  смесения джин с тоник, така и джина в комбинация с горчивата ангостура имат своите лечебни свойства. Той парира маларичната треска и успокоява нередовните черва.
Днес розовият джин е изискано питие, което по традиция се пие без лед. Някой вече го наричат “питето на Джеймс Бонд” – той пие точно такъв розов джин в филма “Мъжът със златния пистолет”.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ImageЕдин от най-известните и харесвани летни коктейли с джин е т.н. “Джин Физ”. Той се приготвя от 50 гр. джин, 30гр. лимонов сок, захар на вкус и газирана вода. Всичко това/ без газираната вода/ се разбива в шейкър заедно с лед и се насипва във високи чаши без столче. Отгоре се сипва газираната вода, разбърква се и се украсява с резенче лимон.

Ако искате да се направите само джин с тоник, то класическото съотношение е 50гр. джин и 50гр тоник, но може и с 100 или 150 гр тоник . Разбърква се, насипва се в ниска и широка чаша без столче и се сервира с много лед.


Особено приятен е и коктейлът “Пенливо шампанско”. Той се приготвя от
лед, 30 мл джин, 20 мл лимонов сок,10 мл захарен сироп, 60 мл шампанско и
половин резенче лимон за украса.Всички съставки без шампанското се разбиват в шейкър и получената семес се разлива в чаша за шампанско, която се допълва с шампанското и се украсява с резенчето лимон.

Приятен на вкус е и коктейлът “Червен Портокал Колинс”. За неговото приготвяне ще ви трябват 2 части Джин, 1 част Кампари, 1 част Сок от Лимон, 1 част Сок от Розов Грейпфрут, 1 ч. л. Захарен сироп и швепс за допълване.
Изсипете всички съставки без швепса в шейкър за коктейли, пълен с кубчета лед, и разбийте бързо. Прецедете в изстудена висока чаша, пълна с кубчета лед и долейте отгоре швепса. Гарнирайте с резен червен портокал и черешка.


Ако обичате вкуса на какаото непременно опитайте и коктейл “Александър”. Той се приготвя от 30 мл джин Beefeater, 30 мл сметана течна и 30 мл ликьор какао. Разбивате трите съставки в шейкър заедно с малко лед и насипвате в коктейлна чаша. Настъргва се малко шоколад и с него се украсява коктейла. Горният ръб на чашата може да се натопи /преди да се налее коктейла в нея/ във вода и после в кафява захар. По този начин самата чаша ще изглежда празнично, украсена.


Портокалов цвят / oringe blossom/ пък е един от коктейлите, който ще остави във вас усещането за юг и слънце. Можете да си го приготвите по два начина:
С 50 мл джин Beefeater, 120 мл портокалов сок и 5 гр пудра захар.
Всички съставки се разбиват в шейкър, с малко лед и се прецеждат във висока чаша. Добавят се бучки лед и резен портокал , което може да закрепите на ръба на чашата и се сервира се със сламка.
Вторият начин е малко по-различен -50 мл джин, 120 мл портокалов сок, 10 мл захарен сироп и 4 кубчета лед
Сложете леда в шейкър.Добавете и останалите съставки. Разбийте добре и изсипете в чаша тип "Гоблит".


Не по малко екзотичен е и коктейла “Сингапурска примка”/Singapore Sling/.Той има безброй вариации, но оригиналната рецепта е на барман от сингапурския Рафълс хотел. Той го приготвя с 60 мл джин, 20 мл чери бренди, 30 мл лимонов сок, 10 мл захарен сироп, сода и1 мараскино черешка с дръжка за украса.
Съставките се смесват с шейкър с лед, разклаща се силно и се прецежда. Сервира се в лонгдринк чаша с лед и се гарнира с черешка.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България