Начало arrow Вярата arrow СВЕТА БОГОРОДИЦА ПОГЛЕЖДА НА ЮГ
 
Friday, April 23 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
СВЕТА БОГОРОДИЦА ПОГЛЕЖДА НА ЮГ Печат Е-мейл
15 Aug 2008
 ImageЕдинствената църква, в която и в момента иконата на Света Богородица гледа на юг, се намира във Варна и е известна като Православен храм “Света Богородица Панагия”
Тя е изградена през 1602 година и има много интересна история, изпълнена с необикновени знакови случки и чудеса.
Някога ... неизвестен и до сега българин минавал през варненската местност “Аязмото” и забелязал сред клоните на един бряст икона. Приближил и с удивление открил, че тя нито е закачена, нито подпряна на дървото, а виси във въздуха.


Прибрал се той и разказал на своите близки какво е видял. Те от своя страна разказали на други хора и необикновената история се разчула. Край дървото започнали да се събират вярващи, които в един момент решили да свалят иконата и да я занесат във Варна. В този момент случайно от там минава турчин с волска кола. Свалили хората иконата и я натоварили на колата, но воловете отказали да потеглят и тя не тръгнала. След него по пътя се задал грък – и неговата каруца се заковала намясто, когато качили иконата. Накрая тя била пренесена от волската кола на млад българин. Разбрали хората, че иконата е необикновена и решили да построят черква там, където сами спрат воловете на българина. А те спряли точно до площада на тогавашния център на града.
По време на турското робство обаче, всички християнски храмове се градели тихомълком, без много шум, за да не бият на очи. Освен това имало ферман – не може християнска църква да е по-висока от два метра, затова майсторите я вкопали в земята. Така пък се разбрало, че на същото това място някога е имало малка черква.
През 1640 година църквата притърпяла пожар, но хората не само я възстановили още същата година, но и започнали да я разширяват, докато не се оформил днешния й вид.
И днес храмът се намира в района на Гръцката махала, в близост до Римските терми. Варненци го наричат “Малката Богородица”, вероятно заради интересния иконостас "Малката Света Богородица", но за някой от тях той продължава де е “Старият храм” или храм “Свето успение Богородично”
До 1914 г. той е под опеката на гръцката митрополия, след това е затворен за десетина години и през 1924 г., след идването на българския й настоятел е отворен отново.
Характерни за църквата са нейните икони, чиито ликове гледат на юг, а не на запад, което е в противоречие с църковните писания и канони. Легендата разказва, че когато хората за пръв път окачили намерената икона на Света Богородица,те  я поставили на източната стена. На сутринта обаче я намерили на ги гледа от северната. Това се повторило няколко пъти и миряните решили да я оставят там, където провидението иска да бъде. Те приели да нарушат канона, но не и божията воля.
Експерти оценяват иконите, които се намират в храма като голямо богатство и съкровище, с което могат да се похвалят много малко църкви.

Много интересен и особено ценен е и иконостасът в църквата, наречен "Малката Света Богородица". Според историческите данни той е направен през 1896 г. Изработен е от тъмно дърво, вероятно орех или кипарис, наситен с православни символи и богато орнаментиран. За съжаление майсторът на този шедьовър е неизвестен, но рисунъкът напомня дебърската школа.
В описанието си на турските укрепления братя Шкорпил изказват мнението, че в тази църква би могъл да бъде гробът на Владислав Варненчик. Те правят този извод от показанията на Х.Мергест, който бил пленен по време на сражението от 1444 г., и според когото кралят бил погребан в една малка черквица. "Света Богородица Панагия" била най-старата черква във Варна и по времето на Шкорпил.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Днес е християнският празник "Голяма Богородица" - запалете свещ/ може и вкъщи/ и помолете Светата Майка да закриля вас и близките ви.
И не забравяйте да поздравите  именниците - толкова много Марии има и в България, че сигурно поне две-три  от тях ще са сред вашите приятели, близки и роднини и си струва, макар и само по телефона, да им пожелаете от сърце  разни хубави неща.
Екипът на ZONAZDRAVE  също поздравява всички , които носят името на Божията Майка и многото негови варианти - да са живи и здрави и да пребъде името им.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България