Начало arrow Календар arrow Небето се отваря - пожелай си нещо!
 
Friday, April 23 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Небето се отваря - пожелай си нещо! Печат Е-мейл
05 Jan 2007
   
 Image
   Според народното поверие това се случва винаги в нощта срещу Йорданов ден /Богоявление/ - т.е. на 5-ти срещу 6-ти януари. Всичко става само за миг, но който го забележи, получава правото свише да си пожелае, каквото си поиска. И то непременно се сбъдва. Дано да сте късметлии тази нощ, ако решите да поверите най- големите си и съкровени желания на този вълшебен миг. 
   Самият православен календар е в основата на това поверие –според него на този ден Йоан Кръстител е кръстил  Христос в р. Йордан. В момента на кръщаването небето се отворило, Светият Дух слязъл върху него във вид на гълъб, а от висините се разнесал глас:”Това е моят възлюбен син...” Затова празникът носи още и името Богоявление.
Image   На самия ден / 6-ти януари/ се освещава вода, а после свещеникът хвърля кръст в нея. Независимо от студа у нас по това време на годината, във водата / без значение дали е море, река, езеро или басейн/ веднага скачат млади мъже и се опитват да извадят кръста. Вярва се, че който пръв направи това, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Всъщност на този ден всеки трябва да измие ръцeте и лицето си с вода от мястото, където е бил хвърлен кръст. Болните също не трябва да пропускат този ритуал – тях обикновено ги напръскват с осветената вода. Това е т.н. символично къпане за здраве.
   В Югозападна България на този ден се къпят само младоженците, навършили не повече от една година след сватбата.В някои райони на страната къпането на младоженци продъжава и на 7-ми януари, Ивановден –денят на кръстника на Христос, Свети Йоан Кръстител. Освен за именниците Иван, Иванка, Иваничка, Ива, Иво, Ивайло, Ивайла,този ден е празник на кумството и кръстничеството. Ако държите на традициите,можете да почетете своите кумове от сватбата на Ивановден – отидете им на гости със специално изпечена за случая питка или баница и бутилка марково вино / ако не сте си направили свое разбира се/.
   Не пропускайте ден преди това да поздравите близки, роднини и приятели на име Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Йовка, Йовчо,Богомил, Богомила, Божидар, Божидара, Божана, Бояна, Богдана, Бистра, Бонка,Божил, Дана и Данчо. Можете да им отидете и на гости. Сигурно ще ви гостят с пълнени чушки, зелеви сaрми и прясно изпечена питка – открай време така се посреща на Йорданов и Ивановден.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България