Начало arrow Почивката arrow ОТНОВО КЪМ АНТАРКТИДА
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ОТНОВО КЪМ АНТАРКТИДА Печат Е-мейл
12 Nov 2008

 ImageДнес за ледения континет тръгва първата група от 17-тата българска експедиция. Дни преди това разговаряме с най-известния наш полярник - Христо Пимпирев
-Ние отиваме за 17-ти път на най-далечния континент на земята, с най-суровите условия, които има на нашата планета. Не случайно го наричат пътят към космоса. Който е отишъл там е видял всичко и единственото, което му остава е да отиде в космоса. Тази експедиция е 17-тата по ред, но ние тази година честваме 20 години от първата българска експедиция в момента, тъй като началото беше дадено още през 1988г. 
Тогава аз бях още съвсем млад асистент, с ентусиазъм решихме да ознаменуваме 100 годишнината на нашето първо училище именно с една експедиция до Антарктида, тъй като само преди две години Еверест беше изкачен и просто трябваше нещо друго да изкачим, нещо ново. И така тръгна науката с външната политика ръка за ръка, тъй като Антарктида освен една много сериозна наука е и една много сериозна външна политика. Тогава бяхме съвсем лаици и последствие разбрахме, че се набъркахме в политиката, тъй като се обърнахме към англичаните. А големият брат веднага каза: "Къде сте тръгнали вие с англичаните?" Та така - те ни взеха двете къщички и общо взето лавирахме между двата лагера, но затова пък ето ни къде сме сега.
-От дипломатични ходове винаги се печели?
- Ние наистина спечелихме. Благодарение на това сега отиваме на една българска полярна база „Свети Климент Охридски”, която вече има изградена инфраструктура. Основната цел ще бъде по време на тази експедиция – всъщност първата от целите, да се доизградят двете постройки, които направихме миналата година. Едната е научна лаборатория, в която най-после българските и чуждестранни учени, които работят заедно с нас и стават все повече и повече, да имат много по-прилични и по-сносни условия за работа. Но както винаги, акцента е на научните изследвания – започваме един много сериозен научен проект, свързан с един проблем, който засяга цялото човечество. Става дума за глобалните измерения на климата. Този проект е преди всичко интернационален – започва от ЕС и Европейската комисия, тъй като основните страни, които участват в него са България, Испания, Италия, Португалия. Включват се учени от Германия. В него ще вземат участие и учени от Чили и Аржентина . Изобщо широк спектър на учени от цялото земно кълбо, защото проблема е за всички.
Всички ние сега се радваме на дългото циганско лято тази година, но не се замисляме, че си има причина за това топло време и то се казва глобално затопляне. В други части на планетата има наводнения, цунами, смерчове и какво ли не, които идват именно от това, че ние нарушаваме екологичния баланс и съответно и динамиката на планетата. Нашите изследвания във връзка с глобалното затопляне са приоритети на ЕС и не само на него. Ние се радваме, че нашите учени участват в такъв проект и то участват не защото даваме много пари- нашата база е инфраструктура и ние сме я построили със собствените си ръце почти без пари. Така че България има нещо, което вече може да предложи в Антарктида и на останалите европейски и не европейски държави.
- И екипировката е един от най-важните моменти за успеха на експедицията. Кой ви облече тази година? 
- Климатичните условия там са едни от най-суровите на планетата и ако нямаме съвременна екипировка е много страшно. Затова сме много благодарни на фирмата "Диел спорт", която вече шеста година ни облича и така намаляваме до минимум някои неприятни инциденти, които могат да се случат – пропадания в пукнатина например / ако останеш там повече от 4-5 часа и не си с нормална екипировка, краят може да е фатален. Преди две години шестима чилийци загинаха в Антарктида така. Затова един от нашите най-големи успехи през тези години е , че по време на всичките тези 17 експедиции, всички се връщаме живи и здрави и при това без никакъв сериозен инцидент. Това не се дължи не само на късмет, а е и резултат от добра организация и на помощта, която получаваме и от някои фирми от българския бизнес. В случая това е „Диел спорт”, която вече традиционно ни дава едни прекрасни облекла, на които се възхищават всички останали полярни експедиции, с които имаме досег. А те са от целия свят и от всички националности.
- На този етап леденият континент е достъпен само за специално подготвени хора и учени.
 -Аз смятам, че този контитент трябва да стане достъпен за все повече хора – това е мнението и на европейския полярен консорциум. Не може това прекрасно кътче да е превилегия само на една шепа учени-изследователи. Този континент всъщност е на цялото човечество. Така че медиите с камери, фотоапарати и написано слово могат да представят живота там, уникалната природа там и на останалите хора, които все повече да посещават този континент и да работят. Практика е за много държави, за почти всички държави, които работят на Антарктида, да водят телевизионни екипи. Преди 4-5 години испанската полярна база беше посетена от 25 души журналисти, които бяха от всички медии на Испания и в Испания в продължение на един месец се говори и писа само какво прави Испания в Антрактида. И се надявам и ние българите да направим такава група. Сега журналистът от”Труд” Пламен Енчев ще бъде с първата група, а в последната сме включили журналистката Кристина Балийска от БТВ, която ще прави филм за глобалното затопляне. По този начин искаме да запълним една празнота в нашето общество, което не е достатъчно запознато с това какво правим ние българите в Антарктида.
- Другите нации си планират експедицията една година предварително и знаят колко човека заминават, с кой определен кораб ще пътуват...
- Ние изчакваме антрактическите държави, които имат кораби и самолети там, къде ще им остане место, че да се наместим и ние. Малко ни е просешка работата, затова пътуваме на много групи/ на самолето и корабо стоп/ и първата група, която е основната и ще има много работа и то от най-важните, е от 6 души и заминава на 12 ноември. Те ще открият базата за новия сезон –т.е. ще я раззимят, защото ние я зазимяваме в началото на март. Все пак една къща в планината да оставите тука цяла зима и после като отидете пролетта или лятото имате много работа, а камо ли нашата база, която вече е от 4-5 постройки. В тях има и машини , и моторни шейни и други неща, които трябва да се раззимят, да се приведат в годност, да се прекарат хранителни продукти и гориво. Това всъщност си е едно селище, което трябва да живее. Тази първа група ще пътува с испанския кораб „Лас палмас”. Между другото испанците са държава, която направи така, че ние да сме там, тъй като безвъзмездно вече 15 години от1993 година насам, ни предоставя свой транспорт. Участниците в тази първа група ще започнат и вътрешното доизграждане на новите постройки. И след това отива основния научен екип – той пътува на 14-ти декември – това са девет души. Ще се съберем с португалските учени в Пунта Аренас – те ще дойдат с нас на нашата база и там ще работим заедно. Пак благодарение на този проект, базата ни от 93 година непрекъснато функционира – за пръв път тази година имаме една изключително модерна и нова метереологична сатнция със слънчев панел, който да позволява цялата година да се дават метереологични прогнози от тази станция.. Ние се мъчехме от 1993-та да направим такава станция за 25 хиляди евро, но не успяхме, защото не ги намерихме. Сега португалците ни я купиха и ни я подариха на нашата база. Разбира се... ще я използваме заедно. Затова този подарък не го приемаме като просяшки. 
След това идва последната група – тя тръгва в средата на януари. Там се надяваме да има телевизионен екип. Един лекар ще дойде с тях, който ще смени предишния и една биоложка, която ще работи, както по глобалното замърсяване, което оказва влияние върху пингвините, така и върху лишеите, мъховете, микроорганизмите, които са изключително важни.
Експедицията завършва през март – последната група пак зазимява базата преди да си тръгне и така ... 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България