Начало arrow ЗонаЗдраве Магазин arrow За бързите крачки на бавното несебърско време
 
Thursday, August 06 2020
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
За бързите крачки на бавното несебърско време Печат Е-мейл
30 Jan 2007
Image 
Документирал ги е до една журналистът Максим Момчилов и то в продължение на цели 18 години. Преди време му хрумва да събере по-важното от написаното през този период в една уникална документална книга със заглавие “Приписки към Времето”, за да припомни на хората първите бурни и романтични години на прехода, последвалата промяна в държавата, в малкия крайморски град Несебър и околностите, и в тях самите. Ето как лично той определя своята книга:   
 “Това е нещо като разказ на преразказаното. Мисля, че може да се направи асоциация с хубава пиеса в театъра - гледаме едно представление и след време отиваме да я видим пак – със същите актьори или малко по - други. Тази книга наистина може да мине като разказ на разказаното –разказано, но малко по - късно, вече  по - смислено. В  нея има персонажи, включително и президент, и един вицепрезидент, и един бивш министър  председател, и ... повече  и  по-малко  известни  личности... Имам  и интервю  с  един  граф.
   Това не е история, а публицистика. Друг е въпросът, че публицистиката някой път се превръща в история. Като препрочитах някои от нещата, които са писани не само в 88 година , но и от годините на прехода, включително и във втората половина на 90-те, и в началото на новия век – ами те звучат така, сякаш са казани и написани  вчера  или днес, и  стигнах  до  извода,  че  миналото  ни  не  е  преминало,
Image 
  а  в някаква степен то е непредвидимо и...предстои. Защото само 18 години човек назад като се върне и като се опита да си пропомни някои неща, вижда, че в паметта на някои хора просто са се появили такива бели петна –тя направо им се е избелила паметта. И се получават едни такива биографии в днешно време – едните съкратени до 88 година, а други обогатени след 89. В последно време специално за Несебър, който е обект на широк медиен интерес, взе да се получава така, че едни хора в понеделник имат една биография и един принос, до сряда имат още по-различен, а до петък –съвсем друг. И това не е само до хора, които олицетворяват институции, а има и такива с разни мании. Просто демокрацията даде възможност за такива мутации в хората, че се получават интересни журналистически находки".
 
< Предишна
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България