Начало arrow Храненето arrow ПРИЯТЕЛСКИ БАКТЕРИИ
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ПРИЯТЕЛСКИ БАКТЕРИИ Печат Е-мейл
23 Jan 2009
ImageТака обикновено наричат пробиотиците. Те живеят в червата на човека и освен че помагат на храносмилателните процеси в тях, имат и доказан добър здравен ефект. Освен това, те са и гаранти за добрата работа на червата, защото потискат развитието на патогенните микроорганизми в тях и така поддържат едно здравословно равновесие. А без такова равновесие не може, защото в храносмилателния тракт на човека се срещат около 400 вида бактерии - "приятелски" и
лоши, и от съотношението между тях зависи състоянието на тази система. Пробиотичните бактерии са изключително жизнеспособни и имат висока преживяемост чак до крайните отдели на дебелото черво, където успешно оказват разнообразните си здравни ефекти.
Пробиотичните бактерии, приети с определени храни или под формата на хранителни добавки имат способността да запазят виталността си в стомашно-чревния тракт, като подсилват действието на “добрите” местни бактерии. 
За да изпълняват пробиотичен ефект, те трябва да бъдат от групата на нормалните чревни бактерии, достатъчно жизнени, за да оцелеят в киселата среда на стомаха и черватам да са безопасни и безвредни. Най-широко използваните пробиотични бактерии са от групата на лактобацилите и бифидобактериите. 
Обикновено пробиотичните култури се добавят към определен хранителен продукт, в който бактериите могат да преживяват, както и да се развиват и размножават. В храносмилателния тракт те не се размножават и приемането им във висока концентрация е залог за тяхното действие. Пробиотични храни са най-често кисело-млечните продукти, някои от зеленчуците, соевите храни и др. 
Здравният ефект на пробиотичните храни надминава многократно ефекта на обичайните хранителни продукти. Те имат по-висока биологична стойност от обикновените храни – разграждат се по-лесно в организма, а съдържащите се в тях витамини, минерали и млечната захар се усвояват по-пълноценно. По-доброто усвояване на калция от кисело млечни продукти ги прави предпочитани за поддържане на оптимално костна плътност и отдалечаване на процесите на костна деминерализация. Пробиотиците оказват балансиращ ефект върху чревната екосистема, нарушена от външни фактори. Подпомагат поддържане на чревния баланс, когато той е нарушен вследствие на продължителен прием на антибиотици или лъчетерапия, като осигуряват преобладаване на "приятелските" бактерии. Имат антимикробен ефект и потискат растежа на патогенната чревна микрофлора.
Те регулират успешно ритъма на червата, като нормализират транзитното време, стимулират движенията им и повлияват благоприятно запека. Пробиотиците оказват положителен ефект при диарии в детската възраст, както и тези, предизвикани от стрес или пътувания.
Подобряват локалния чревен имунитет, имат превантивен ефект по отношение на някои видове рак, неутрализират токсичните продуктите получени при процесите на детоксикация в бъбреците и черния дроб.
Пробиотиците оказват антисклеротично действие тъй като имат способността да понижават серумния холестерол.
Приемани редовно, пробиотиците поддържат доброто състояние на стомашно-чревния тракт, което гарантира доброто здраве като цяло. Повечето пробиотици не се “размножават” в червата и за да имат ефект, те трябва да бъдат набавяни ежедневно и в достатъчно количество за поддържане на оптимално чревно равновесиел.
 Пробиотиците произвеждат и редица ензими: protease, amylase, lipase, cellulase, витамините В1, В2, В6, В12 и други. Те синтезират също аминокиселини, включително и такива, които човешкият организъм не може сам да произведе. Засилват още усвояването от организма на електролити и микроелементи Подпомагат цялостното храносмилане и подтискат прекомерното размножаване на “лоши”, болестотворни микроорганизми в храносмилателната система. 
Подтискат гнилостните процеси в стомаха и червата. 
Предотвратяват липсата на витамини от група В. 
Поддържат тялото в здравословно състояние по време на прием на антибиотици и други химични вещества. 
Възстановяват нормалната чревна микрофлора, нарушена от приема на антибиотици. 
Предотвратяват и лекуват диария, включително и инфекциозна 
Намаляват риска от болести на стомаха. 
Ограничават появата на вагинални инфекции от дрожди, инфекции на пикочния канал и цистити. 
Спомагат лечението на дихателни инфекции като синузити, бронхити и пневмония. 
Намаляват риска от алергии - астма, хранителни алергии от мляко и кожни реакции като екзема. 
Спомагат за понижаването на високи нива на "лош" холестерол. 
Намаляват риска от тумори на пикочния мехур и на дебелото черво. 
Пробиотиците се предлагат като изсушени чрез замразяване пудри/ препоръчително е тя да се приема разтворена във филтрирана вода и на празен стомах. Студената вода инактивира бактериите. Пудрата от пробиотици започва да действа още в устата, преди да премине надолу в храносмилателната система.. 
Има и пробиотици на капсули. Те са за предпочитане пред пудрите, защото могат да се разтварят на точно определено място в чревния тракт. 
 Има и течни пробиотици. Според специалистите те съдържат най-неподходящата форма на бактериалните добавки. Освен това срокът им на годност е само 2 седмици след производството им. А и осигуряват много малък полезен ефект.
Един от първите пробиотици в света е разработен в България от проф. Никола Александров.
Image Негова е и разработката на 6 вида пробиотични сапуни с различни билкови екстракти и етерични масла, както и на уникалния детски сапун с пробиотик. Сапуните са 100% органични, без изкуствени оцветители и аромати и са подходящи за всякакъв тип кожа и най-вече за много чувствителна и раздразнена. 


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България