Начало arrow Почивката arrow КЪМ ВРЪХ МАНАСЛУ
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
КЪМ ВРЪХ МАНАСЛУ Печат Е-мейл
06 Apr 2009
ImageС финансовата подкрепа на министър Николай Василев, ръководството на СУ и директорът на болница “Лозенец” в сряда за Непал тръгват известния наш алпинист Дойчин Василев и неговата дъщеря Маргарита Василева. Тяхната цел е да изкачат един от четиринадесетте осемхилядника в Хималаите – връх Манаслу.
 - Как ви хрумна на вас двамата да тръгнете заедно към хималайския връх Манаслу?
 - /Дойчин/Ние в последните години често си говорим за експедиции. Аз така я пробвам моята дъщеря, за да видя как ще реагира. И след като видях, че тя не се мръщи много, 
си помислих, че това може и наистина да стане. И си повярвах.
 -Кога идеята придоби образа на експедиция до този хималайски осемхилядник?
 -/Маргарита/Ако трябва да съм напълно откровена, съвсем скоро, преди ... май няма и два месеца. И аз до последно не вярвах, че такова нещо е възможно. Но започнах физическа подготовка, за да съм във форма.
 -Защо избрахте точно този връх?
- /Дойчин/Защото първо той не е изкачван от българи. Освен това е на Непалска територия, а това означава, че би трябвало да нямаме логистични проблеми. Освен това той на мен ми е познат от 1998г.Тогава се опитах да го изкача, но не успях -  стигнах до около 7400 метра. Трябваше ми само един ден хубаво време, за да се поздравиме с успех, но не стана. Дано този път го имаме това хубаво времел Сега се надявам на поправителния изпит... да стигна до горе.
- Освен това ще си бъдете дружинка?
- Абсолютно да!
- Вие все казвате, че на такива екстрени места, човек не трябва да е сам, за да има с кого да сподели това, което вижда и преживява?
- Точно така е. Надявам се там да намерим и други приятели. Хубаво е човек да не е сам.
- А вие няма да бъдете само двамата нали?
- /Маргарита/От тук тръгваме само двамата. Там към нас ще се присъединят и други алпинисти от чужбина и ще си направим групичка.
- От колко човека? 
- /Дойчин/Петтима ще бъдем – двама японци, един чилиец и ние двамата българи.
- Това, че дъщеря ви е с Вас, няма ли да ви натовари с допълнителна отговорност?
- По-добре е да си е край мен тя. Ако сме разделени и аз съм сам там, тя ще се тревожи тук и аз там. Като си е край мен няма проблеми.
- Минавало ли ви е през ум някога, че ще направите такова нещо заедно?
- /Маргарита/Честно казано не.
- /Дойчин/ Тя покрай мен се е наслушала на такива истории от предишни експедиции, че направо има голям респект от високите върхове. Обикновено човек помни страшните работи и предполагом, че по тази причина дъщеря ми не си е мечтала за такова нещо. Но от опит знам, че самочувствието идва постепенно. Тя вече е обходила нашите планини. Видя, че те не са толкова големи и страшни, колкото изглеждат отдолу и.... така трябва да бъде. Човек не трябва да стигне до някаква цел изведнъж, за да я погледне и да я хване. Тя трябва да е някъде далече на хоризонта, да е нодостижима, да е мечта...
- Задачата максимум е да изкачите върха, а после?
- Като се изкачим, ще направим снимки, ще окачим знамената на България, СУ и болница “Лозенец”, и ... ще слизаме.
- Слизате, разказвате, показвате и правите бъдещи планове?
- След този връх живот и здраве ще търсим подобен на него или по-голям. Ще видим. Времето ще покаже.
- Кой е по-големият връх във вашите мечти?
- /Маргарита/ Някой, който е над номер осем. 
- /Дойчин/Може и “Еверест” да опитаме. Това вече спокойно мога да го афиширам. Сега за там замина едно семейство от Сливен с намерение да изкачи “Еверест”- това са алпинистката Петя Колева и съпругът и Камен Колчев. Аз им пожелавам да успеят. Но това не значи, че и друга българка няма право да се стреми към “Еверест” – напротив. На този връх се пробват и индонезийки от Малайзия, от Сингапур има Национален отбор, който сега отива на “Еверест”; от Харватия има също; има женски национален отбор от Непал, който миналата година се поздрави с успех на върха и сега планира други неща, така че българките имат много да наваксват и е хубаво да тръгват натам.
- ----------------------------------------------------
- Връх Манаслу е висок 8163 метра. Той е осми поред в ранглистата на 14-те хималайски осемхилядника. Базовият лагер e на височина 4750м. Нормално се правят три, максимум четири височинни лагера, взависимост от метеорологичните условия и сезона. 


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България