Начало arrow Любопитното arrow ЗВЕЗДА НОМЕР 16
 
Monday, March 08 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЗВЕЗДА НОМЕР 16 Печат Е-мейл
31 May 2009
ImageТя грейна  в Алеята на славата пред столичното кино “Арена -Младост” и е отредена за нашия невероятен шахматист Веселин Топалов – Световен шампион и носител на “Шахматен Оскар”- най-високата награда в областта на шахмата. Представител на Famous журито го посрещна с думите:
“Не са чак толкова много бълргарите, които ни карат да се чувстваме горди от това, че сме ние, че сме сега, че ни има. Човекът, за когото говорим, е най-великият  български шахматист. Онова, което той е направил и продължава да прави е не само  резултат от прекрасния му талант 
 и от красивия му ум , а и от много труд и лишения от важни за всеки човек неща. Неговият баща му е показал правилата на шахматната игра за първи път, когато Веселин е бил на 8 години – нещо, което много татковци и тогава и сега правят, само че не всяко дете става майстор на спорта само след 4 години. И така 20 години Веселин Топалов има една блестяща спортна кариера, като сред многото му титли са двете може би най-големи – Световен шампион и най-голямата награда в областта на шахмата “Шахматен Оскар”, която той спечели през 2005-та година. Той наистина е човек, който прави невероятни шахматни ходове. Една изключителна личност, която нашето жури единодушно реши, че трябва да уважи със специално място на Алеята на славата. Тя няма да е достатъчно бляскава без неговото присъствие.”
Именитият български шахматист получи и малка 24 каратова златна звезда за спомен , бутилка марково скоч-уиски с неговото име на етикета и множество поздравления от приятели, почитатели и фенове на шахмата, които ... май го попретисниха и той направи едно съвсем човешко признание:
“Аз се запалих по шахмата по най-елементарния начин - просто баща ми ме научи да го играя. Тогава бях на четири години. В семейството ми няма такава традиция. Нищо не е имало особено. Просто разликата беше, че на мен от самото начало ми хареса много тази игра. Така с упоритост и тренировки достигнах до всички най-важни титли в шахмата.
- Какви качества изисква тази игра и какви качестваразвива?
- Преди всичко изисква самоконтрол, да се вземат самостоятелни решения, логическо мислене и отговорност. Отговорност в смисъл, че ... когато човек направи грешка не може да вини другите за нея. В шаха когато губиш, губиш само ти. И в живота един човек по-късно усеща колко добре му се е отразил шахмата, особено ако го е започнал още от дете.
- Това, че сте българин, влияе ли на самочувствието Ви?
- Гордея се, че съм българин. Наистина може да звучи малко изкуствено, но не виждам защо ние да не можем да постигнем това, което други малки страни са постигнали вече – като Холандия, като Швейцария. След едно две поколения и България може да постигне тяхното ниво на живот. Щастливо съвпадение е това, че получавам това отличие един ден след  24-ти май – този едва ли не най-важен празник за България.
  - Днес грейна вашата златна звезда в алеята на славата, какво още бихте искали да постигнете?
- Мисля, че мога да постигна още много. Догодина имам мач за световната титла, надявам се да се подготвя добре и отново да я върна на България, защото това наистина би била връхната точка в моята кариера. Вижте, аз правя нещо, което наистина ми харесва, а това е едно от условията, човек да бъде щастлив. Има хора, които се лутат докато намерят своя път, докато при мене още от първия опит като дете съм се присрастил към шаха и продължавам повече от 20 години да го играя и това ми доставя удоволствие. И затова пътя към алеята на славата беше сравнително лесен.
- Как се чувствате в момента?
- Малко ми е неудобно, като видях какви българи са получили звезда преди мене – даже не съм напълно сигурен, че заслужавам това отличие. Надявам се, че сега се намирам в добър момент и ще мога да продължа да доказвам, че не случайно ми е дадено това признание. Наистина съм щастлив. Като се върна сега в Испания трябва да се концентрирам върху подготовката, да продължа да се усъвършенствам, за да победя главния си съперник за момента Вишанатан Анан и да му отнема титлата, за да я върна в България. Знам че имам тук много фенове и по света също. Много хора виждат, че се опитвам да поведа шаха към едно направление, което съответства на модерния съвременен свят.
- Коя е най-интересната шахматна дъска, на която сте играли?
- Веднъж видях, че играха подводен шах някъде. Видях също, как някой игра шах и на един ледник в Исландия. Лично аз не съм имал такива екстремни преживявания. Ние обикновено играем на нормални дъски.
- Само преди седмици, Вие направихте един ход с пешка в БЧК с шах, специално направен за вас?
- Уважавам тази организация, която винаги помага там, където има нужда.А с тази пешка исках да покажа, че и обикновения човек може да направи силен и значим ход в живота и  това да го накара да се почувства цар или царица. Този шах наистина беше много специален и нестандартен, но пак повтарям, чувствам се малко неудобно от цялото това внимание към мен и всичките тези похвали.
- Щастлив човек ли сте, господин Топалов?
- Определено да. И искам да благодаря на своите фенове за това – така те подпомагат не само мен, но и шахмата, защото за страната ни е важно ние да сме известни в света, да има известни българи и то с хубави неща като художествена гимнастика, вдигане на тежести, а не с негативни поряви.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България