Начало arrow Красотата arrow И ПЛАНИНИТЕ СА СУЕТНИ
 
Monday, March 19 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
И ПЛАНИНИТЕ СА СУЕТНИ Печат Е-мейл
11 Aug 2009

ImageИ държат тези, които ги посещават, не само да спазват  определени правила на поведение, но да са и подходящо облечени.  И понеже дрескодът им е съобразен със сезоните, сега е  времето на лятната планинска мода. "А тя непрекъснато се променя с оглед по-голямата сигурност и удобството на хората, решили да прекарат почивката си в планините-твърди директорът на Планинската Спасителна Служба към БЧК г-н Пенчо Бабукчиев. Тази година има видимо засилен интерес към 

планинския туризъм. Наистина в този момент планината е най-евтината, най-достъпната и най-желаната по тези причини форма на почивка. И хората излизат за по няколко дни, за по седмица, за десетина дни…  минават през различни хижи, веселят се, релаксират…
- Вие каква екипировка препоръчвате при излет или по-дълготрайна почивка в планините през лятото?
-При летни условия , най-голямо внимание трябва да се обръща на обувките. Една събота и неделя отидете на Витоша и обърнете внимание – повечето от хората, които се движат по пътеките са или с джапанки, или с чехли с една препаска между пръстите. Движат се по шорти, движат се по бански... Не с раница на гърба, а с найлоново пликче в ръка, в което има някаква тънка поличка или панталон за прикритие на връщане в градския транспорт. Всичко това е изключително неподходящо за планина. Ако внезапно излезе буря тежко им горко.
- Може би защото излизат само за час-два и не им се ще да мъкнат много неща със себе си.
- И за половин час да отидеш в планината, пак трябва да си екипиран както трябва, защото не знаеш какво ще се случи междувременно. Вероятността да преживееш една неочаквана гръмотевична буря в планината винаги саществува. Там времето много бързо се променя. Тези гръмотевични бури се развиват буквално за минути и могат да нанесат много тежки поражения по човешкото тяло, включително и смърт. По планините в този период от време има много остатъчни преспи от сняг. Те на много места пресичат снежни пътеки и склонове. Това е също един фактор, който внася смут сред хората, които правят походи по това време. А раницата улеснява тялото при носене, и не натоварва мускулатурата. Освен това има и терапевтичен ефект - раздвижва раменния пояс. От друга страна раницата има още една важна роля – тя не ангажира ръцете и при необходимост можеш да се подпреш с тях, да се хванеш за нещо и да си помогнеш. А ако сте с торбичка в ръка, ще се затъркаляте с нея. 
- Така човек ще може да се движи и с летни щеки в ръце – те набират популярност напоследък.
- Летните щеки са  нещо много хубаво. Те осигуряват сигурност. Но можем да ги ползваме само ако ръцете са свободни и всичко, което носим със себе си е на гърба ни в раницата. Хиляди хора смятат , че щеките са за скиорите през зимата. Сега има телескопични, разглобяеми щеки – те могат да се използват и при зимни , и при летни условия. Има и само летни щеки с по-малки кръгчета и амортисьорчета, които омекотяват допира при подпиране. Човек ако се подхлъзне, има по-голям шанс да се задържи и да не падне, ако е с щеки в ръка. Освет това движението с тези щеки по летния терен позволява вид релаксация – отпуска се гръдния кош, подобрява дишането, можеш и да се подпреш на тях и да си вземеш солука дето се казва. С една дума детайлите са важни, много важни, защото и те като дребните камъчета обръщат колата.
- А какви са най-подходящите обувки за такива случаи? Вие казахте, че те са най-важният елемент от лятната планинска екипировка. 
Image 

- Обувките, с които излизаме в планината през лятото, трябва да хващат глезена и да са  с подметка от материя вибран. Вибранът осигурява добра сцепка със скалата. Тази материя дори и при намокряне продължава да има добра сцепка със скалите.

 

Много е важно как са вързани връзките на тези обувки. В никакъв случай не ги връзвайте на флюнга, а на възелче. Има опасност да се закачи фльонгата на едната обувка в канджата на другата. Така човек може да се спъне, да падне и ако е по тясна пътека, можете да си представите какво ще последва – на гърба си имаш раница, центъра на тежеста е изместен, залиташ и падаш. Хора са загивали по този начин.

- Други задължители правила?
-Да не се тръгва по непознати терени. Често хората отиват в планината и тръгват за някъде, без да познават туристическите пътеки и без да могат да си служат с туристически карти, което създава условия за изгубване. Те често и карти не носят, а трябва. И в такава ситуация обикновено прибягват до принудителен бивак, или навлизат в клекови зони, където придвижването е много трудно и обикновено е свързано с получаване на много травми – наранявания, изключвания, дори фрактури. Даже има и смъртни случаи, които не са един и два. И ако GSM-мите са паднали в това време и не могат да повикат помощ, нещата много се усложняват. Затова първата работа е да се позаитересуваш какво ще е времето преди да тръгнеш към планината, да си заредиш мобилния телефон докрай, да познаваш маршрута, по който ще се движиш или поне да го разучиш по карта. И е хубаво да не си сам. Наскоро загина така една жена – тръгнала сама, подхлъзнала се, защото е била обута в мокасини с изтъркани подметки. Но дори и да не са изтъркани, това не е обувка за планина. Особено, ако се движиш по тесни пътеки, осеяни с дребни камъчета – особено пък ако са тесни. Тези пътеки са опасни са дори и когато са хоризонтални и равни, а не стръмни. Дребните малки камъчета играят ролята на лагери, когато стъпваме върху тях. Те се хлъзгат, те се търкалят и подвеждат крака. Ако в такъв терен се стъпи с неподходяща обувка, кракът отива напред, става нещо като подхлъзване и ако пътеката граничи от едната страна със стръмнина, започва неконтролируемо търкаляне надолу. Можете да си представите какво се случва с тялото на човека в такъв момент – понякога стават необратими поражения. Освен това, при такива разходки обикновено хората си приказват помежду си, по невнимателни са, не си гледат само в краката и става белята. И другото важно нещо – близките трябва да знаят ако не маршрута, по които ще се разхождате, поне в каква посока, към кой район смятате да ходите. За да знаят къде да ви търсят, ако се наложи.
- Има ли заболявания, за които планината не подходящо място за разходка?
- Не мога да кажа че е неподходящо, но хората със сърдечни заболявания например никога не трябва да тъгват сами на такава разходка. Някои си казват: Аз само да набера малко капини или малко малини..." Наскоро имахме такъв случай – тръгнал сърдечно болен мъж да бере малини, получил инфаркт и там си останал.
- А ако наистина ни изненада гръмотевична буря – какво е правилоното поведение? Как да постъпим? Къде да потърсим подслон?

Image - Никакъв послон – веднага започвате да слизате надолу. Максимално бързо. Тя, бурята идва за минути, но се и усеща – небето почернява и започва да бучи. Веднага надолу – колкото по-ниско слезете, толкова по-добре. 
В никакъв случай не заставайте под дървета – особено самотни и големи, под оводнени скалисти издатъци, под мокри навеси. Не отваряйте и чадърите, ако междувеременно завали, защото металната им пръчка може да стане проводник. Всички метални предмети трябва да изхвърлите от раницата. Ако сте край река или езиро, трябва максимално бързо да се отдалечите от тях и пак повтарям – никакво спиране под  дървета и под скали. По-добре да ви намокри дъжда, отколкото да ви удари гръм.
- Има хора, които обичат да се къпят, когато вали дъжд и останат в морето, в реката, в езерото... Било голямо удоволствие.
- Няма по-неразумно поведение от това. За такова удоволствие може да се заплати с живот. Веднага трябва да се излезе от водата и да се бяга далеч. 
И е хубаво да клекнете, когато стигнете до ниско и равно място, вместо да стоите прави.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България