Начало arrow Чувствата arrow ЦВЕТЕ ЗА ТЕБ
 
Tuesday, March 20 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЦВЕТЕ ЗА ТЕБ Печат Е-мейл
22 Oct 2009

ImageТака се нарича песента-послание, която поп певицата Белослава записа специално за кампанията срещу рака на маточната шийка “За теб и тези, които обичаш”. Тя  изчете стотици писма на жени, засегнати от коварното заболяване, и  от техните емоции се роди текста на песента.                      

- Аз  по принцип обичам сама да си пиша текстовете - споделя тя, но този път го направих с огромното притеснение, защото каузата е различна. Много е деликатна. Важно е как ще поднесеш толкова сериозна информация. Но мисля, че музиката 

 

е един много сериозен проводник за всякакъв вид каузи. А тази специално чисто по женски ме вълнува особено много.

- Писмата на жените в интернет, които писаха дълго време през лятото, помогнаха ли?

- Аз много се повлиях от тези писма – дълго време си мислех, че мога да взема по нещо ту от тук, ту от там и това ме затрудни малко. Започнах да се притеснявам даже в един момент. Но една вечер… на морето бях, вечеряхме с моето семейство и имаше толкова хубав летен бриз… беше толкова приятно.. и нещо се завъртя в главата ми. От всичко натрупано, прочетено, видяно… седнах и просто за десет минути се изля този текст. Сега си мисля, че може би не всеки ще го разбере, ако не знае, че е свързан с такава кауза – битка с рака на гърдата. Даже за мен самата това е малко по различна по стилистика музика, но пък си заслужаваше да го направя, страшно много си заслужаваше.

- А после как намерихте точния музикален отговор на  тези ваши думи?

Image  
- Тук заслугата е на Живко Петров. Той е мой колега и от 10 години сме партньори. Много спонтанно стана – като видя текста, той просто чу в себе си музиката за него и я написа. Даже за мен самата това е малко по различна по стилистика музика, но пък си заслужава, страшно много си заслужава. Той просто обрисува текста с музика. И съм безкрайно щастлива, че и Живко Петров, и Веселин Веселинов, и Димитър Семов откликнаха и на промоцията на песента дойдоха да свирят на живо, което много рядко може да стане – мъже да откликнат на женско събитие.

- Бързо ли я записахте?

- Да. Имахме пълна яснота какво точно ще правим, как ще звучи, какво ще е стилистиката. Затова бързо стана всичко, даже имаме и обратна ответност както се казва – хората, които я чуха, много я харесаха и това безкрайно много ме радва.

- Какво ще е съдбата й по-нататък? Вече я представихте в София. Ще има ли представяне и в други градове.

- Тази  песен си е един вид социален феномен и  до колко тя би достигнала до хората си зависи и от медиите донякъде. Ако те я завъртях по радия и телевизии, ще е хубаво.Така повече хора ще я чуят. Повече жени ще вникнат в посланието й.

- Ще влезе ли в новия Ви албум?

- Не, тя е строго профилирана и има друга задача и други поръчители. Тя е създадена за кампанията за борба срещу рака на гърдата и непрекъснато ще е свързана с проявите на кампанията – с всичко, което я съпътства.

- А доколко тя носи нежността на Белослава?

- Ами аз и в песента пея, че това съм си аз...  И наистина е така. Тя е по-различна от   другите ми песни, просто заради стилистиката й – не е толкова джази, по-леко рок звучене има, по друг привкус от моя стил. Но все пак… пак съм си аз, и гласът е моя…

- Значи  шанс за едно ново звучене във вашия репертоар?

- Май така се получи. И то за добро.

- Ще имате ли  правата да я пеете и извън кампаниите срещу рака на гърдата?

- Разбира се. Тя си е песен от моето творчество и винаги ще си има място в моя репертоар.

- Самата песен е едно послание към жените, но редом с него има ли и още нещо, което бихте искали да им кажете?

- Това, което искам да им кажа е много просто – днес или в момента, в който чуят моята песен, да звъннат на своя гинеколог и да отидат да се прегледат. Нищо повече не искам да кажа. Всяка жена трябва да го прави това – да се съветваме, да питаме… това не коства нищо, а и животът си е наш.

 

 

ЦВЕТЕ ЗА ТЕБ

Когато заспивам и тихо намирам

своето свое и твоето мое,

дълго си мисля, бързо измислям

всяка посока и всяка насока.

 

Това си си ти, това съм си аз.

 Това е онзи само нашия свят.

Това ме крепи, това ни дели.

Това е светът, който ражда животи.

 

Дай ми мъдрост.

Дай ми сила.

Дай ми закрила, за да бъда аз.

Дай ми време, за да отнеме,

всяка тревога, за да бъда аз.

 

Когато със болка заспиваме тайно.

И всичко тревожно ни става реално.

Разбираш живота, задаваш въпроси

И смело поемаш във своя посока.

 

На всеки 18 минути в Европа по една жена умира от рак на маточната шийка, Причина за заболяването е вирус, наречен  човешки папилома вирус, с който близо 80% от сексуално активните жени влизат в контакт през живота си.

Един от големите митове за болестта е, че сте в безопасност, ако водите полов живот само с постоянен партньор. Истината е, че няма гаранции и сигурност, а най-рисковата възрастова група са жените между 20 и 45 години.

 

 Единственото, което може да ви предпази от заболяването са редовните прегледи при личния ви гинеколог или ваксина срещу болестта.

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България