Начало arrow Почивката arrow ПЛАНИНАТА Е КОВАРНА ЛЮБИМА
 
Monday, March 19 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ПЛАНИНАТА Е КОВАРНА ЛЮБИМА Печат Е-мейл
02 Jan 2010

Image   За това предупреди тези дни  г-н Кирил Русев от Планинската спасителна служба към БЧК. Той припомни, че “ разбирателството с нея е възможно само при строги правила и правилно поведение. Ще ми се хората да разберат, че планините са чудесно място за пребиваване, но има някои правила, които трябва да се спазват, защото човешкият живот е безценен и трябва да го пазим. Освен това трябва да мислим и за близките си – семейство, роднини, приятели... и за онези хора от планинската спасителна служба, които винаги са в готовност да помогнат. Дори и тогава, когато им е ясно, че излагат на риск здравето си, 

а понякога и живота си. Има такива ситуации в планините, когато и хеликоптер не може да се използва. Тогава само спасителите от планинската спасителна служба могат да достиганат до определени места и  да осигурят първа помощ и транспорт, което всъщност означава, че носят на ръце тежката носилка с постадалия.

- Какви са клопкоте в планината при тазгодишната мека зима?

- В този зимен сезон, макар и зимата да е малко по-различна от лютите зими през други години и привидно през деня времето е топло и приятно, в момента, в който излезете на сенчест склон и слънцето залезе, става наистина страшничко. Пътеките много бързо се заледяват. Там където има тревни участъци започва много бързо заскрежаване, което означава, че стават много хлъзгави и опасни  и обстановката за по-малко от час неузнаваемо се променя.

 Image 

Денят в момента е много къс – някъде около четири и половина в планината вече се стъмва, настъпват резки температурни промени и в метереологичната обстановка. Особено горе над 2200 метра височина. Там дори и малкият начален  валеж може да се превърне в снежна буря и то без да е минало много време. Понякога това става направо мигновено. Много е опасна и мъглата.

-  Кое е правилното поведение, за да може човек да се разходи, без да постарада?

Image  

-   Хората трябва да запомнят, че през зимата никога не  трябва да излизат сами в планината. Най-добре е да са с група с подготвен ръководител и точен маршрут, с точна цел. Ако са на хижа или хотел,  трябва задължително да кажат за къде тръгват, когато излизате извън сградата. По принцип и в семейството трябва да се знае, кой за къде е тръгнал. При промяна на плана, който имате, ако случайно възникне инцидент, всеки трябва да има  готовност  веднага  да алармира за това планинската спасителна служба, център 112. Непременно се  тръгва със зареден до края GSM и батерията му се пази. Много често хората казват: "Ами аз правих снимки и батерията ми падна". Не го използвайте за снимки, а го пазете на топло място до себе си и си въведете вътре спешните телефони.

Освен това никога не излизайте в планината без подходяща екипировка и раница на гърба, а не  cъс  сак или найлонова торба в ръцете. Носете шапка, шал и ръкавици. Хубаво е да имате карта на района, в който се движите и да можете да се ориентирате по нея – това ще помогне и на вас и на спасителите, ако се наложи да ви търсят. Когато имаш нужда от помощ и знаеш къде горе долу се намираш, всичко става много по-бързо и по-лесно. Който може да си разреши GPS още по-добре. Но пак повтарям, най-важното е да знаеш какво ти е разрешено зимно време в планината и какво не, и да спазваш правилата.

 

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България