Начало arrow Любопитното arrow ЕДНА ЛЮБОВ С БЪДЕЩЕ
 
Tuesday, February 20 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЕДНА ЛЮБОВ С БЪДЕЩЕ Печат Е-мейл
25 Jan 2010

ImageНоси я в сърцето си от години Васил Дъбов и все казва, че тя е за благото на хората и природата. 

 - Голяма любов Ви свързва с дървото гинко билоба. Кога започна тя?

- От септември 2005-та  година. Тогава започнах да събирам семена от гинко билоба.

- Кой Ви запали?

- Просто забелязах, че в България има малко дървета гинко билоба. Забелязах 

 

още, че никой не им обръща внимание. Намерих хора, които проявяваха интерес към това дърво, но когато започнах да разговарям с тях, разбрах, че те  засаждат семена от него, а нищо не става. Един казва: „Аз се опитах, взех семена, но само две покълнаха”.Друг: „Три поникнаха”… И това ме накара да направя проучване и да си поръчам една  много добра монография на английски език, посветена на гинко билобата. Междувременно започнах да събирам десетки хиляди семена, които намерих. И като дойде монографията, прочетох подробно разни важни неща за нея и започнах  засяването. Като първо занимание успях да закрепя някъде около 2000 растения.

- Къде ги засяхте?

- В двора на баща ми в Мало Конаре, който е три декара и половина. Макар че е най-добре такава дейност да се развива в парници край пътя.

- И какво стана с тези дръвчета?

Image - Гледам ги по правилата и вместо да ми оцелеят пет, на мен  започнаха да ми оцеляват по  една-две хиляди. Така, че започнах да поддържам по 1000 бройки. Не съм ги броил точно, но оттогава да сега сигурно съм отгледал около 7000 дръвчета. При положение, че тези, които ги имаше в България преди аз да се заема с тази дейност, едва ли надхвърлят няколкостотин дървета. 

- И Вие ги разсаждате из цялата страна?

- Правя го  и освен това започнах да предлагам посадъчен материал на пазара след втората година. И хората започнаха да проявяват интерес  - питат как, какво.. И аз казвам, давам растения. Освен това направих един сайт. На него на две странички съм описал какво е това гинко билоба. Хората го посещават и за тази текуща година с 30% се е увеличила посещаемостта. Значи те все повече откриват, че това растение може да се засажда и да се отглежда у нас.

- Освен това Вие засаждате и малки горички от гинко билоба?

- Това е друга история, свързана с принципа, по който аз разпределям времето си. Аз работя на следния принцип – една трета от времето си посвещавам на делова дейност, за да мога да осигурявам  финансови средства за себе си и за близките си хора. Другата една трета от времето отделям за лична употреба, за да съм в творческа форма, да съм активен и третата една трета от времето си отделям за безвъзмездна работа за благото на човешкия род и планетата. Едно от основните неща, които правя през времето на тази една трета, е да почиствам плажове и паркове. А после започнах да засаждам  и дръвчета гинко билоба.

-  В столицата има следа от тази ваша дейност?

- 113 растения посадихме 2008 година в Южния парк зад Сити центъра, по Евлоги Георгиев и трички пред Народния театър „Иван Вазов”. От тях   млако над половината са останали сега. Защото то не е само да го посадиш. За  малките растения в първите две-три години след засаждането трябва да се полагат грижи – да се окопават, да се поливат…. Аз лично присадих нови 25 там, където поради проблеми не бяха се хванали. Направих им бордюри-кръгчета с камъчета около всяко и ги молцирах. Молцирането е да се сложат иглички от иглолистно дърво или корички от него около четири пръста дебел пласт, за да се намали изпаряването на влагата. Полях ги някъде към три пъти. Една моя приятелка също ги е поляла един-два пъти. Все казвам, че имам вълшебна лопата, но тя за съжаление не работи сама. Това е доброволен труд за Родината. Наблюдавам понякога как хората си разхождат кучетата там и даже написах нещо като хайку за това.

„Две кучета се скитаха в гората.

 Едното беше мое,

 Другото бях аз.”

- А защо е толкова важно край нас да има дървета гинко билоба?

- Защото това е дърво, което изисква минимални грижи, срещу които то ти дава максимална полезност. Първото символично значение на гинко билобата е неунищожимост. А последното е  приспособимост. Между тях са разположени в сандвич още пет надежда, дълъг живот, плодовитост, симпатия и приятелство.

- А коя е най лесната рецепта, за да можем да се възползваме от всичките тези хубави неща, които може да тръгнат към нас от дървото гинко билоба?

- Най-добрата рецепта е да си отваряме добре сетивата, когато се движим сред природата и да открием къде има такива дървета. Ако имате място в дворче  или друго място, където може да се засади гинко билоба, да го направите. И трето..., ако по някакъв начин сме си набрали листа от това дърво, да си ги изсушим и да си правим чай – листата се натрошават или се смилат с кафемелачка, вземат се около два грама за една доза чай и се варят като  всеки друг чай.

 Можем да  си направим и спиртен извлек – в стъклен съд се слагат смлени листа до като запълнят 3/4 от вместимостта му. Всичко това се допълва с етилов алкохол от 60%. Стой така три седмици поне, може и четири и после се прецежда. Пие се на капки 11 седмици. Но хубаво е това да става под наблюдение на лекар. Тук зависи много на каква възраст е било дървото, от което са листата – младо или по-възрастно, защото концентрацията на извлека става различна. Затова се започва от минимална доза 7-8 капки три пъти дневно и може да се стигне да 20-30 капки три пъти на ден. Пият го по-възрастните за укрепване стените на кръвоносните съдове, подобрява кръвообръщението и паметта,  за елиминиране на свободните радикали.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Още за гинко билобата от едно интервю на г-н Дъбов за радио Фокус - Смолян

 

Растението има голямо бъдеще в областта на био-технологиите и тепърва навлиза у нас. Чарлз Дарвин нарича Гинко билобата – „живо изкопаемо”.  Практически видът е разпространен от Северния до Южния полюс. Имало го е и на целият праконтинент - Пангея, за което говорят отпечатъците в каменните въглища, които са проучени от палеонтолозите и археолозите. През средните векове се е считало, че Гинко билобата е изчезнала, защото не се срещала нито в отпечатъците, нито се е срещалa в Европа или Америка. Европейците тогава обаче са смятали, че Европа е целият свят. Слава Богу, един германец, наречен Кесслер, който много приличал на холандец, работещ за холандска компания, попада в затворена за чужденци територия в Япония, в която са пускали само холандци. Той се маскира, влиза в зоната и успява да вземе семена и малки растения. Това се случва през 1692г. Кесслер се връща в Европа и през 1712г. публикува първият си труд, в който описва Гинко билобата. По този начин европейците разбират, че растението не е изчезнало. Карл Лине става кръстник на растението и му слага второто има „билоба”, което означава оловен. В превод Гинко на японски означава „сребриста кайсия”. Името идва от това, че женските дървета, когато са в полова зрялост образуват трислойни семена, които изглеждат като топчета, големи колкото слива, но са със сребристо –оранжев оттенък. Практически растението не се е променило вече 300 млн. години, което говори, че то е съвършено. То не само, че продължава да съществува, но и не се променя. След 1790г. Гинко билобата достига и до Филаделфия, САЩ и от тогава насам, като парково дърво започва да се среща в големите градове и цивилизованите страни. Например властите в Лондон са го избрали за любимо дърво за засаждане в последните 2-3 години, защото при засилващите се климатични промени, много от дърветата в парковете започват да се разболяват, да умират, а се оказва, че Гинко билоба практически няма никакви врагове и болести.

Само преди три седмици в Китай бе открито най-старото дърво от този вид, което е на повече от 3500г.

Отделният индивид живее от 3 до 4 хиляди години.

Растението в България се среща като парково дърво от времето на Фердинанд на няколко места, където са царските имоти. Има го в Русе и Плевен, във Варна, Бургас и Пловдив. В София има, но сравнително малко. В Кърджали имаше такова дърво, което бе преместено преди около 2 години след реконструкция на стар парк. Добра плантация е засята в Поморие, в стария град, има го в пешеходната зона в Поморие. От двете страни на централната улица има две редици по 25 дървета и още 35 от другата страна.

В САЩ си направих снимка, открих дърво близо до Бостън, което беше на 105г. и беше високо 45м. Най-високият екземпляр в света се намира в Корея и е висок 64м.

Специално в Китай всеки по-богат китаец от мъжки пол си осигурява и консумира дневно по 15-20 зародиша от семената на Гинко билоба, защото от древни времена е установено, че те съдържат вещества, които подобряват циркулацията на „Ян енергията”. На нормален език това означава, че те са умерен афродизиак за мъжете. Това обаче не се знае извън Китай, Корея и Япония, затова ние все още има да се учим какво да правим с тези семена и как да вадим зародиша от тях. Семената представляват трислойна семка, чийто плод се маха и остава зародиш с големината на фъстък, който се яде суров, но търпи и кулинарна обработка.

 

 

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България