Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ МАРТ 2010 Печат Е-мейл
26 Feb 2010

ImageПо повод световната седмица за борба с глаукомата, Очна клиника при УМБАЛ "Александровска"ЕАД -  гр.София  ул.”Св. Георги Софийски” №1,  организира безплатни прегледи в периода  8 -12 март 2010 г. от 8:30 до 14:00 часа в ДКБ (поликлиниката) на УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА” (вход откъм арката), ет. 2, кабинет 21.

 Предварително записване на тел. 92 30 583 за: Доц. Б. Ангелов, д.м.Д-р Ч. Райкова,  Д-р Г. Ранков

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ImageОт 15 март до 15 май  5000 български мъже на възраст над 50 години ще имат шанса да проверят  напълно безплатно дали простата им не е застрашена от онкологично заболяване. Това ще се осъществи благодарение на националната кампания  за ранна диагностика на рака на простатата, финансирана изцяло от  Ротари клуб София -Тангра.В рамките на тази кампания български лекари-ротарианци ще извършват  безплатните профилактични прегледи в София, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора и Ямбол.  Преди това обаче всички желаещи трябва да си направят кръвен тест за простатен специфичен антиген – с това се е ангажирал Медицински център „Биомед”. Мъжете от София могат да се обаждат за теста от първи март на телефони 986-38-64  и 852-96-69 и щом получат готовите си резултати, да се запишат за преглед на тел.  80-76-363  при доц. Красимир Нейков. Той ще преглежда в кабинет номер 7 на урологичната клиника на Нациналната онкологична болница в София.

 Мъжете от другите градове трябва да минат през уролога първо, за да им вземат кръв за теста, и още веднъж, за да бъдат прегледани, щом резултатите от теста са готови. В Русе ще преглежда д-р Юлиан Щерев, в Сливен д-р Димитър Бушандаров, а в Ямбол   д-р Красимир Пенчев.

Кампанията цели  рака на простата при мъжете над 50 години да се хване в по-ранен стадий, за да може да им се помогне и да накара тези мъже по-отговорно за се грижат за здравето.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Image50 дами ще бъдат прегледани безплатно от зъболекарите на „Токуда” по случай 8 март  

По повод 8 март зъболекарите в „Токуда” ще прегледат безплатно 50 дами. Те щe бъдат изследвани за кариес и всички останали зъбни заболявания и ще им бъде препоръчана програма за профилактика и зъбна хигиена. Не са необходими здравни книжки и други документи, само предварително записване на телефон 02/403 4932.„Често неглижирането на заболяванията на зъбите и венците води и до заболявания на други органи и системи в нашето тяло” алармира д-р Евелина Перчинска от отделението по Дентална медицина в „Токуда”. Тя допълва, че веднъж годишно всеки трябва да посещава кабинета на своя зъболекар за профилактичен преглед, защото ранното откриване на зъбния кариес спестява болката и скъпоструващото стоматологично лечение при усложненията му.

Безплатните прегледи са посветени на оралната хигиена и профилактика и целят да подобрят здравната култура и информираност за заболяванията на нашите зъби. Първите десет записани дами ще получат като подарък безплатни зъбни украшения (полускъпоценни камъчета с различна форма, големина и цвят). Тяхното поставяне и премахване е напълно безболезнено и безопасно, а естетичната инкрустация е с невероятен ефект.

Прегледите ще се извършват всеки делничен ден от 04 до 09 март в периода между 9,00 и 17,00 часа.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ImageВ периода 8-14 март 2010 г. в 17 града на България ще се проведат безплатни прегледи за глаукома – София, Варна, Пловдив, Бургас, Търговище, Русе, Плевен, Димитровград, Велико Търново, Стара Загора, Добрич, Шумен, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич, Враца. Всички желаещи да преминат през такъв преглед могат да получат допълнителна информация на горещата линия на Национална пациентска организация - 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна), или на информационния сайт на НПО – www.npo.bg.

Глаукомата е дегенеративно очно заболяване, което се характеризира с увреждане на зрителния нерв и зрителното поле и обикновено е съпроводено с абнормално повишено вътреочно налягане. Когато започне увреждане на зрителния нерв се появяват т. нар. “слепи петна” в зрителното поле, като те най-често са в периферните му части. Ако глаукомата не бъде наблюдавана и лекувана, резултатът може да е пълна слепота и на двете очи.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ImageБезплатни прегледи за рак на гърдата и шийката на матката организират от онкологичния диспансер във Варна от 8-ми до 18-ти март.

 

 Прегледите ще се осъществяват след предварително записване на тел. 975 840. Идеята е да бъдат обхванати възможно по-голям брой жени, за да се засили профилактиката и да се диагностицират навреме злокачествените заболявания. 

 Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените болести при жените. Засяга най-често тези на възраст от 35 до 64 години, като пиковите стойности са при 40-годишните пациентки Заболяването е лесно за диагностика и има добра прогноза, ако се хване навреме. 

Рисковите фактори за болестта са генетични аномалии, наследствена обремененост, ранна менструация, късно раждане или липса на такова, висок социален статус, консумация на алкохол, тютюнопушене, затлъстяване. 

Всяка жена, навършила 18 години, трябва да се подлага на профилактични прегледи поне веднъж годишно. Симптомите на рака на гърдата могат да се проявяват с години, посочи той. Ако заболяването се хване в първия или втория му стадий, то е 90 % лечимо.

--------------------------------------------------------------------------------------


 

ImageПо повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, от 22 до 26 март ще се проведе “Седмица на отворените врати” в 28 областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза.

През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. Пак безплатни ще са  оценката на риска, консултациите и изследванията.

Ако решите да се възползвате от тези прегледи, имайте предвид, че те се провеждат в следните болници:

Благоевград –ОДПФЗС “Свети Иван Рилски”

Бургас- СБАЛПФЗ

Варна – ОДПФЗС

Велико Търново – ОДПФЗС “Д-р Трейман”

Видин – МБАЛ “Света Петка”

Враца – ОДПФЗС

Габрово - СБАЛББ

Добрич – МБАЛ

Кърджали – ОДПФЗС “Д-р Васил Власкиев”

Кюстендил - МБАЛ “Никола Василев”

Монтана – МБАЛ “ Д-р Стамен Илиев”

Пазарджик – ОДПФЗС

Перник – СБАЛББ

Плевен – УМБАЛ” Д-р Странски”

Пловдив – СБПФЗАЛ “Д. Кудоглу”

Разград – МБАЛ “ Свети Иван Рилски”

Русе –ОДПФЗС

Силистра –МБАЛ

Сливен –СБАЛББ

Смолян –ОДПФЗС

София – І ОДПФБС София град

София – ОДПФЗС София област

Стара Загора –ОДПФЗС

Троян – СБАЛББ и за област Ловеч

Търговище –МБАЛ

Хасково –ОДПФЗС

Щумен – ОДПФЗС

Ямбол – МБАЛ “Свети Пантелеймон”

 

 


 

 


 

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България