Начало arrow Тялото arrow ЗАГАДЪЧНИЯТ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЗАГАДЪЧНИЯТ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ Печат Е-мейл
28 Feb 2010

ImageОколо 5% от децата ни страдат от това гинетично обусловено заболяване – информираха тези дни  български дерматолози и потвърдиха, че и в началото на 21-ви век, то все още не може да се лекува. Според проф. Николай Цанков, атопичният дерматит тръгва от някой от родителите – майката, бащата или бабите и дядовците по майчина или бащина линия, които са  

боледували от алергичен ринит, от бронхиална астма, от екзема или ортикария. Това нещо предопределя до известна степен и отношението на родителите към болното дете.

- Какво имате предвид?

- Някои от тях чувстват вина, че тяхното заболяване се е предало на детето им и се опитват да компенсират тази вина  по най-различен начин – най-често с много внимание и треперене. Получава се много сложна ситуация – всички се вторачват в това какво е яло детето, как е яло, колко е яло; ходи ли редовно в тоалетната, разчесва ли кожата си. .. и още куп неща. Родителите започват да се въртят около него без да осъзнават,  че с това не го правят по-щастливо.  Така те разбиват собствения си живот в името на едно заболяване, което дори и в този напреднал  21 век все още е нелечимо и то не само у нас, но и в целия свят. Обикновено те са отчаяни от факта, че  лекарите от техния град не могат да излекуват детето им  и тръгват от лекар на лекар в други градове. Това си е направо пагубно. Тръгват от малкия град към окръжния, от там идват в София, обикалят всички кожни специалисти и накрая, загубили надежда,  започват да се доверяват на екстрасенси, врачки, баячки и различни шарлатани, с каквито нашата страна изобилства.

- А как трябва да се постъпи? Кое е правилното родителско поведение  в такава ситуация?

- На тези хора трябва да им бъде обяснено, че е най-добре детето им да се следи  от един лекар. Той трябва да ръководи неговото лечение и то не само, когато детето е в изострено състояние, а и когато е спокойно, и когато е в ремисия.  Разбира се при тези деца има лъч надежда и той се състои в това, че на края на третата година, или на осмата година, или в края на пубертета е възможно да се получи най-неочаквано излекуване  и то независимо от приложените до тогава медикаментозно лечение и диетични режими. Детето направо изведнъж престава да боледува от това заболяване- все още незнайно защо.

- Какво представлява това заболяване?

-То, допълва доц. Жана Казанджиева от кожната клиника на Александровка болница, е част от голямата група на екземите. Получило е името  "атопичен" от своите откриватели, защото се появява не на мястото на контакта с причинителя на дерматита, а на определени места, които на всичкото отгоре са различни за различните възрасти. При малкото бебе тази екзема основно е по бузите, при по-големите деца тя се премества в сгъвките на лактите и коленете, а при по-възрастните хора се появява около глезените и на гърба. И всичко това е свързано с една сухота на кожата. Сега, когато науката напредна, се оказа, че атопичният дерматит, се дължи на нарушената кожна бариера. Дефекта е в най-повърхностния слой на кожата. Заради това, че този слой не е достатъчно устойчив и не е достатъчно здрав, той помага на алергените и микробите да навязат по-навъртре в кожата и да започнат  болките и сърбежите. Затова първото нещо, което трябва да се направи за родители на деца атопици, е да ги научим как да поддържат тази кожна бариера. Нещата в тази посока са много прости, когато са обяснени както трябва.

- Кои са най-важните, основните  неща, които родителите трябва непременно да знаят?

- Ами например каква трябва да бъде водата във ваната – за такива деца тя трябва да бъде хладка. Детето не трябва да бъде къпано прекалено често, защото кожата му се изсушава още повече. Сапунът е нежелан артикул в банята на такова дете. То трябва да се къпе със специални измивни средства. Родителите трябва да знаят, че климатиците изсушават въздуха и ако тяхното дете има атопичен дерматит, това за него е страшно – то има нужда от влажен въздух. Такова дете трябва да избягва и определени храни, които водят до влошаване на състоянието му. Децата атопици трябва да носят дрехи само от 100-процентов памук и то широки дрехи, за да няма търкане на кожата и от там влошаване на кожната бариера. Тези  деца са наистина много умни, направо е удоволствие да се общува и да се работи с тях, но в същото време  те са и много нервни, защото непрекъснато изпитват болезнен сърбеж по кажата си.

- С какво да ги къпят? Какви са подходящите измивни средства? 

- Има изработени специлни серии за това заболяване. На тях пише, че са създадени за хора с атопичен дерматит. Това са т.н. сини серии и са с дизайн в бяло и синьо. Голяма част от тах са разработени на базата на минерална вода от различните краища на света. Характерното за тези сапуни е това, че в тях няма парфюмна композиция, няма ги и всичките тези вредни субстанции, които водят до обезмасляване на кожата.

- Какви храни  не трябва да приемат болните от атопичен дерматит?

- Например храни от консерва, бобови храни, много пикантни храни, шоколад. Но това са общи правила. По-правилно е родителите да наблюдават детето, за да видят то от каква храна се влошава и да я избягват. Напоследък има и тестове, но тяхната достоверност не е голяма. Всичко е повече въпрос на лична индивидуална чувствителност. Води се сега една дискусия, на базата на това дали децата атописти са кърмени, но това все още е на ниво говорене. 

- Доколко климатолечението помага при това заболяване?

-За  болните от атопичен дерматит препоръчваме високопланинско климатолечение. Такива пациенти се чувстват добре в планината на височина над 2000 метра. В момента провеждаме такова лечение на спортната база в Белмекен. Там водим деца на възраст над 3 години заедно с един от родителите. За съжаление НЗОК не поема разходите им и всичко става на тяхна издръжка. Високопланинските климатични условия обаче водят до стимулиране дейността на надбъбречната жлеза и това помага децата да са в ремисия в продължение от 6 до 8 месеца и през това време не се налага друго лечение освен омазняване на кожата.

 

 
 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България