Начало arrow Храненето arrow ГРЕЙПФРУТЪТ - ПЛОД С ДВЕ ОСТРИЕТА
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ГРЕЙПФРУТЪТ - ПЛОД С ДВЕ ОСТРИЕТА Печат Е-мейл
17 Mar 2010

ImageГрейпфрутът съдържа специални вещества и е много полезен - подсеща броени дни преди настъпването  на пролетта проф. Надка Бояджиева. Слави се с противовирусното си  действие, защото съдържа фитонциди, но не под формата на сок, а когато се яде като плод. Ципата, в която е разположена сочната месеста част на грейпфрута, съдържа фитонциди, които имат противовирусно действие. Но сокът, екстрактът от голямо количество плодове, подтиска активността на чернодробни ензими. Тези ензими имат способността да разграждат вещества и лекарства. И  когато подтиснеш тяхната активност,  

ти подтискаш разграждането на вещества, включително и лекраства. И тогава какво се получава – натрупва се съответното лекарство в организма и вместо да помага, започва да вреди. 

- Защо?

Защото започват обратни ефекти  - организмът има нужда от определени дози всеки ден от това лекарство, а когато в него се натрупа огромно количество от това вещество, вместо полезен , започва вреден ефект.

Колко грепфрута можем да си позволим на ден и какво количество сок от този южен плод?

- Един-два на ден най-много. Ако пък някой предпочита сок, в никакъв случай големи количества. И един литър е опасно да се приема на ден. Известен е случая  в Англия, който възбуди цялата медицинска общественост в света. Става въпрос за един  75 годишен английски гражданин в отлично здраве, който бил на лечение с антитромботично лекарство заради възрастови нарушения в кръвосъсирването. Той влиза внезапно  в една от елитните болници на Лондон и след 6 часа умира от масивни вътрешни кръвоизливи в белия дроб и стомаха. Започват изследвания, за да се разбере каква е причината да се случи това и се доказва, че точно той е послушал някакъв “специалист”, който му препоръчал да хапва големи количества грейпфрут, за да се подмлади. Човекът  започнал най-напред да яде плодове, но после преминал на сок, за да може да приема по-големи количества и по-бързо да усети подмладяващия ефект на този плод. Казах ви вече какъв е бил резултатът от тази форсирана подмладяваща терапия.

 Днес вече е доказано, че сокът на грейпрфрута модифицира чернодробни ензими, които са отговорни за метаболизма, за разграждането на редица лекарства. Този човек е бил на антитромботична терапия и представете си какво се е натрупало в организма му. Големите количества сок от грепфрут могат да объркат  и антиепилептичната терапия,  и антипсихотропната терапия.

- Във Вашите среди се говори, че грейпфрута е плод, който разгражда мазнини и се препоръчва при диети.

- В него има определени вещества, които се включват в метаболизма на мазнините и така завършва цялостното им разграждане, без да става натрупване. И всичко това е възможно, когато става дума за плода грейпфрут и то  за един грепфрут на ден, а не за литър сок или за 5 гейпфрута дневно. Особено, ако пациентът е на лечение с лекарства.

За децата опасно ли е?

- Опасно е – за тях са отнася същото, което важи и възрастните хора, даже още повече.

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България