Начало arrow Храненето arrow ФРУКТОЗАТА ГУБИ ПОЗИЦИИ
 
Tuesday, February 20 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ФРУКТОЗАТА ГУБИ ПОЗИЦИИ Печат Е-мейл
05 Apr 2010

ImageТова стана ясно от последната информация, с която се завърна от САЩ проф. Надка Бояджиева. Според нея, специалистите ендокринолози и диетолози вече са наясно, че големите концентрации на фруктоза в храната е вредна - особено за хора, които имат т.н. преддиабетно състояние и чиито панкреас е чувствителен към въглехидратни храни. Доказано е вече, че в такива случаи, фруктозата е вредна за метаболизма  на тези храни.

 - Какво представлява тя?

- Фруктозата е вид захар 


 

 

и презумцията преди години беше да замести лошата захар. Оказа се обаче, че тя самата води до затлъстяване и до нарушения в метаболизма,когато се прекали с нейната употреба. Сега фруктоза има в различните сокове и подсладени напитки – производителите я използват като заместител на захарта. Трябва да се знае, че голямата концентрация на фруктоза в тези напитки е много опасна и за възрастните, и за децата. Приемането на големи количества фруктоза може да отключи диабет или да увреди черния дроб.

 

- Ако приемаме  фруктоза под формата на плодове

-  В плодовете тя е с много по-ниска концентрация, не натоварва организма и е много полезна. Говорим за фруктозата в напитки с 20-25% концентрация, която натоварва панкреаса.

-  А подсладителите, които заместват захарта?

- Някой от тях също са рискови, затова ние трябва много внимателно да ги употребяваме. При мъжете например захаринът може да активира тумор на тестиса – има данни за това. Някой от тези подсладители имат своята активност по отношение клетъчния растеж.

- А растителният посладител малтитол? Препоръчват го напоследък като най-чист. 

- Да той наистина е най-чист и е по-добър от захарина и всичките синтетични подсладители.

- А защо кафявата захар е по-полезна от бялата?

- Кафявата захар е по-полезна, защото е по-рафинирана, по-причистена и в нея липсват някои продукти, които също се намесват в мастната обмяна. Затова я препоръчвам.

- А пчелният мед?

- Аз съм за него.Той е нещо чудесно за всеки един човек и за децата. Лъжичка пчелен мед може да замести всеки един подсладител.

- И при диабетици ли?

-    Може, но без да се прекалява.Той даже е много полезен за храносмилането при диабетици. – една лъжичка с чай сутринта  нагладно, изчиства и помага на кръвооросяването.

-  Казват, че не е полезно медът да се слага в горещ чай? Вярно ли е това? 

- Наистина не е, защото от температурата се губят важни съставки на меда. Не е вреден, но не е и така полезен, както ако го разтворим в по-хладка течност, а не в гореща. 

- А когато медът е с восък?

- Восъкът е много полезен също. Той е нещо като дар от боговете и е много полезен за различни заболявания. Восъкът действа укрепващо и върху имунната система. В него има силни вещества, различни флавоноиди и фитонциди. Хубаво е да се дъвчи мед с восък, защото при дъвкането медът много бързо се резорбира през устата.

Въобще много е важно  да се знае повече за храненето на хора, които приемат лекарства. В такива случай трябва да се знае как тяхната храна се съчетава с лекарставата, които вземат; как редица храни се съчетават с редица лекарства.

Класическият пример е с антибиотиците – тетрациклиновите антибиотици например не трябва да се приемат с храни, богати на калций като сирене, мляко и кашкавал.

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България