Начало arrow Любопитното arrow ШАХ БЕЗ ЦАРИЦА
 
Saturday, January 16 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ШАХ БЕЗ ЦАРИЦА Печат Е-мейл
17 May 2010
Image Изработил го е скупторът Христо Танев и в момента е изложен в старозагорската галерия “Алба Авитохол”. Всъщност става дума за  първата игра с фигури върху разчертана на квадрати дъска, която грабнала вниманието на европейците преди стотици години. Според историците тази игра е донесена по нашите земи от кан Кубрат  и затова авторът на възстановения шах го кръщава с името “Кубратов шах”.

Скупторът  Христо Танев научава 

за  него от вестникарска публикация, която разказвала за съществуването на болярски или билярски шах с дълбоко символично съдържание на фигурите. Екип от ентусиасти успял да направи възстановка на златните и сребърни фигури на дъската със 72 чернобели квадратчета, а Христо Танев ги изработил. Той твърди, че в основата на този шах стоят духът и материята.  Цялата иерархия на шаха всъщност е дух и материя, разказва г-н Танев. От лявата страна е материалната сфера, а от дясната – духовната. Казано по-простичко това са знанието и моженето. Обединител на двете иерархии е канът.  От едната му страна в духовната сфера стои Колобъра, жреца или патриарха  заедно с багаина, който изпълнявал нарежданята на кана. Кан, колобър, багаин – това са всъщност  съвременните президент, патриарх и министър председател. Това е триединството, което води до успех. Офицерът до тях също е духовно извисена личност – в шаха той съответства на ролята на митрополит или владика и си има своя мисия. Докато офицерът от ляво има задълженията на областен управител със своите държавни функции на управление на материалния свят. Конят отляво също е символ на това, което се създава в материалния свят, а конят от дясно символизира учителите, свещениците, лекарите, хората на културата. Турът от ляво е символ на крепостта, родовото име или защитата. А турът отдясно  пък е храма и светилището. Офицерите по диагоналите са модул за разчитането на глаголицата на Константин Кирил Философ. На пешките също е отредена  интересна роля – те имат да преодоляват седем стъпала и да се възродят. Не знам дали забелязахте, че в цялата тази игра няма царица.

- Защо я няма? Тя не участва ли в играта на живота?

- Тя е Великата богиня майка и затова не участва в играта. Може би защото... би било нелепо царят да има ограничени права, а царицата да се размотава във вражеския лагер.

- Какъв всъщност е произходът на този шах?

- Дали този шах е български, дали е персийски или шумерски няма никакво значение. Важното е, че в него е дадена системата на управление на обществените процеси. Името биляри или боляр шах и неправилно, защото на шахматната дъска няма фигура на нито един болярин. С мои приятели инженери най-напред  направихме първия модел съвсем примитивно, но сега вече сме го направили както трябва. И другото...  пак за  нименованието на шаха... Нямаше как да го наречем кански шах и решихме да се казва Кубратов шах. Защо Кубратов? Ами защото точно Кубрат е този, който е донесъл в  Европа този шах. И Европа започва да го играе.Той е възстановен в златно и сребърно, правилата за игра са лесни и бързо се усвояват – така че , който е  мераклия ...  хем ще го види, хем ще може и да  го научи.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България