Начало arrow Почивката arrow КЪМ ЦАРСТВОТО НА ЕДЕЛВАЙСА
 
Thursday, October 21 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
КЪМ ЦАРСТВОТО НА ЕДЕЛВАЙСА Печат Е-мейл
08 Jun 2010

ImageПо този красив маршрут  могат да тръгнат всички,  които обичат Пирин, но не разполагат с много време. Той е подходящ  за почивните дни в края на седмицата и най-важното ... ще бъде интересен за цялото семейство – гарантира г-жа Лиляна Декова от посетителския център на Дирекция Национален парк “Пирин”.

 - Откъде тръгва пътеката?

- Пътеката тръгва от местността Ветолово, над град Разлог – това е горски път, който стига до хижа Яворов. Тя е маркирана и пешком 

 

може да се мине за около три и половина-четири часа . Може и с кола да се стигне до хижа Яворов. Освен това пътят е пригоден и за велотуризъм. Този преход дава възможност да се види не само Рила и Пирин, а и Разлога, както ние наричаме разложката котловина, през която минава река Места. Така че туристите могат да се разходят до царството на еделвайса в рамките на един ден. 

 ImageА този, който иска да остане, може да пренощува в хижа Яворов, условията там са отлични. 

 Самата пътека е обозначена със следи от лапи на мечка като указания за посоката. Ако ги следвате можете да видите едно мечо леговище и  гнездо на скален орел. Не знам дали знаете, но орелът е символ на национален парк „Пирин”. По тази пътека има и един водопад, който сега може да се наблюдава. Сложили сме и много информационни  и образователни табели, които разказват за дивите обитатели в Пирин – не само за мечката и  скалния орел, а и за вълка, за дивата коза...

Image От тях можете да научите повече и за самия еделвайс, който е не само красиво, но и много смело цветe. 
 Не е лесно да оцелееш в суровите условия на планината. Той най-често се свързва с Пирин планина, защото еделвайсът наистина е едно алпийско цвете. Но в интерес на истината, у нас той се среща и в Стара планина.

- Кое място в Пирин  си е харесало това красиво цвете, за което и песен се пее?

- В Пирин еделвайсът се среща във варовиковата част  на планината - от връх Вихрен до Предела. В тази варовикова или както ние тук я наричаме “мраморна част” на Пирин се срещат и 18-те пирински ендемита. Просто варовикът е благодатна скала за растеж на много уникална растителност и затова еделвайсът се среща само в тази част на планината.

-   И има строги правила, свързани с него?

-   Абсолютно забранено е късането, скубането и брането на цветя, билки …, а за еделвайса да не говорим.

- Но фотоапаратите могат да действат?

-   Могат. Това е най-хубавият и екологичен начин да запазиш спомена от това, което очите ти са видели в планината. Затова ние винаги призоваваме туристите  да не посягат към растителността – билки, цветя, дървета... Хубаво е да се движат само по маркираните маршрути и пътеки, за да бъдат в безопасност и в същото време да осигуряват спокойствието на дивите обитатели в останалата част на планината. Колкото и да ви се иска да откъснете еделвайс или друго цвете, не го правете – имаме загинали хора, обсебени от мисълта, че трябва да  го откъснат на всяка цена.

Image  Той расте на много непристъпни  и високи места .
А и ако всеки започне да къса, един ден някой ще посегне към последното цвете… Затова е хубаво, всеки който дойде на туризъм при нас, да отнася със себе си само снимките и спомените от тези прекрасни места. Цветята и билките са красиви там, където растат и не трябва да се късат.

 

 

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България