Начало arrow Почивката arrow БАЙ - БАЙ, СТОКХОЛМ...
 
Tuesday, May 22 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
БАЙ - БАЙ, СТОКХОЛМ... Печат Е-мейл
06 Sep 2010

ImageПоглеждаш към града за последно, признаваш си, че въобще не ти се тръгва и се качваш в таксито с надеждата, че някой ден ще дойдеш пак... Ще  минеш по същите улици и мостове, които...  макар и за няколко дни, си успял да поопознаеш, ще се огледаш във водите  на езерото Меларен и многото канали, и ще  позволиш на тишината, спокойствието и цялата особена антистрес атмосфера, която се усеща в този град, да заеме свое място в сърцето ти. 

Всъщност това вече  май се е случило. Осъзнаваш го  

 

 

 

в момента, в който самолетът се издигне над сякаш разхвърляните  във водата  зелени острови, а следобедното слънце заподскача по островърхите покриви и кули също като необикновения Карлсон, с който всеки се е разхождал насън по покривите на своето детство. 

Покривите на Стокхолм са наистина уникални, особено ако става дума за френската улица на града. Някога богатите хора тук са  докарали в северния град френски архитекти и са поискали  от тях да им проектират жилища като в Париж. Днес тази улица е една от забележителностите на стария град.

Image  

Никой не подминава и портите от ковано желязо, зад които обикновено има подредени с вкус цветни градинки. Можеш да си направиш цяла колекция от  тях, ако разполагаш с достатъчно време, за да ги снимаш.

Image  

В края на лятото Северната Венеция, Стокхолм е известен и с това име, е потънала в цветя – улици, площадчета, градинки... даже и по мостовете са сложени сандъчета с висящи цветя, които вятърът полюшва над водата. Всички са аранжирани така, че те карат да спреш и дълго да им се радваш, да снимаш и да си кажеш: Защо и в  България не е така?

 Image
 Image
 Image
 Image
 Image

Може би кралското семейство е задало този цветен тон – цялата ограда на тази част от Кралския дворец, в която днес живее именитата фамилия, е украсена с бели старинни порцеланови кашпи със сини орнаменти, от които преливат  цветя. А цветната градина зад оградата, в която всеки простосмъртен в определено време на деня може да надникне и да снима, е еталон за красота и разтоварващо спокойствие, постигнато без лукс и позакност – мушкатото е на почит в този двор. 

Image  
 Image 
Image  
В един от вътрешните задни дворове на двореца – колекция от стари бойни оръдия привлича много туристи.
Image  

Една от красивите сгради в Стокхолм – шведският парламент.

Image  

Съперничат му по красота Кралският драматичен театър и сградата на кметството в града.

Image  
 Image 
Image 

Много са скулпторите, паметниците и знаците за събития, свързани с историята на шведския народ и неговите крале.

Image  
Image  

И модерната съвременна пластика се среща често в този град.

Image  
Image  

Ако  времето е повече, другият маршрут могат да са музеите в Стокхолм – и седмица да им отдели човек, пак няма да е достатъчно – много са. Разбира се и тук може да се започне от традиционните за една столица – Националния музей например.

 Image 

Музеят на Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател на динамита, благодарение на който всяка година на десети декември  изтъкнати учени, творци и общественици от целия свят получават престижната Нобелова награда, също е задължителна спирка.

Image  

И  единственият в света музей, който  е разположен на кораб  от 17век, също се намира в Стокхолм – Музеят Васа. Корабът не успял да направи нито едно пътуване, защото се наклонил и потънал още при първото му спускане на вода. Това се случило на 10 август  в далечната 1628 година. Съдбата обаче му отредила  и реванш. След 333 години престой под водата, той бил изваден и реставриран. Сега светът се стича да го види и да разгледа неговите безценни и уникални  дървени орнаменти и  фигури; да научи повече за   загадъчната му история и днешната му не по-малко интересна роля в културния живот на Стокхолм.

 Image 

Един цял ден е нужен за обиколка  в музея Скансен. Той е разположен на огромна площ и проследява бита на шведите. На неговата територия  са експонирани шведски къщи от различни времена и различни краища на тази северна страна. Този необичаен музей е открит през 1891г, но колекцията му от уникални шведски домове непрекъснато се увеличава.

Всъщност музеите в Стокхолм са общо 40 на брой – поне за сега. Шведите си имат дори и музей на танците.

Image  

За да могат гостите да видят възможно най-много от Стокхолм,  специални автобуси и туристически корабчета непрекъснато обикалят по различни маршрути  из този невероятен град. Лекцията на екскурзовода е записана на 12 езика и всеки сам избира на кой от всичките да я слуша от мястото, на което е седнал.

 Image 

Ако обаче искаш да усетиш част от живота на хората от този град, ще трябва   да повървиш по неговите улици без екскурзовод и преводач. Няма да се загубиш, защото почти на всеки ъгъл има сложени  за туристите безплатни карти на Стокхолм. Никой не ги пилее и не посяга към тях, без да му трябват.

 Голяма част от хората – и млади, и по-възрастни, се придвиждават с велосипеди. Паркират ги насякъде и много рядко ги заключват. Дори това, което са напазарували, стои в кошничките им, докато те  са влезли в поредния магазин.

 Image 

В открит цветарски магазин мярвам нещо познато – люти чушлета в саксия, а в съседната са посадени домати - желана украса за всеки шведски кухненски прозорец.

Image  

По обяд в градинките са насядали много младежи – удобно време за секс-просвета с песни и безплатни презервативи.

Image  
Image  

По крайбрежните улици можеш да си почиваш, да се порадваш на лебедите и да ги нахраниш или да си хванеш корабче за някой от островите.

Image  

 Можеш и да ловиш риба в самия център на града. Но повече риболовци пробват късмета си в по-отдалечените канали.

 Image 

Времето в края на август все още е хубаво и много хора предпочитат да хапнат и да изпият кафето си навън. Ако междувременно захладнее,  можеш да се наметнеш и завиеш със сложеното за тази цел на стола   вълнено шалче или обработена агнешка кожа. А по-късно, когато притъмнее, посягаш към щайгата с фенерите, която собствениците услужливо са сложили до входа на своите заведения и си запалваш светлинака на масата.

 Image 
 Image 

 Не е за вярване, но има и такива приказки.

Image  

Затова на тръгване  наивно заставаш пред едно такова тролче, потропваш три пъти с тояжката му и си пожелаваш да видиш Стокхолм  поне още веднъж. 

  

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България