Начало arrow Работата arrow СЛЕДА В БЕЗКРАЯ
 
Friday, March 23 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
СЛЕДА В БЕЗКРАЯ Печат Е-мейл
12 Dec 2010

Image Артистична, вълшебна, философска и толкова човешка, че чак притаяваш дъх. Остави я  за своите приятели, почитатели и всички, които тепърва ще опознаят творчеството му, художникът Стефан Марков.

Скоро отново ще имаме възможност да я усетим, да я почувстваме и да я оставим да  ни  поведе по всички скъпи пътища и пътеки, по които някога е минал и минава живота ни – детство, младост, желания, мечти , ухания, звуци..., защото в своите картини той е 

намерил форма, цвят и изказ за всичко, което ни се ще да видим, да докоснем, да си представим, да преживеем, да проумеем и да разгадаем; сближил ни е с небето и земята, със светлото и тъмното в нас и около нас , с логичното и нелогичното в света човешки...

Image  

 Морето е другата страст на художника и той често говори за нея:

„ Моите теми и сюжети са свързани с морето, защото там съм отраснал. Море, лодки, риби, раковини – ето основата на моя свят. „Моите заливи”, „Далечни брегове” , „Моите острови” – това са названия на някои мои цикли...” 

 Image 

Стефан Марков напусна този свят на 30-ти септември 2000г.

Image  

 На 17-ти декември от 18.00 часа в галерия „Райко Алексиев"  ще бъде открита ретроспективна изложба на Стефан Марков -– живопис, акварел и графика.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ImageСтефан Марков е роден в Бургас 1940 г. Възпитаник е на френския пансион в града и завършва гимназия пак там. Негов учител е известният бъргаски художник Петко Загорски. Завършва Художествената академия, специалност графика през 1967 при Евтим Томов. Още през 1972 г. получава първата си награда от национална изложба. Списъкът с присъдените му отличия е дълъг. Сред тях най-авторитетни са наградата „Борис Ангелушев”(1986), сребърните плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетните дипломи от Международния конкурс „Ел Ферол” в Испания (1989 и 1991), призът на журито от Графичното биенале в Маастрихт-Холандия (1993) и специалната жури награда от Международното триенале на графиката в Кайро (1997). Няколко галерии поддържат постоянни контакти с него и му организират самостоятелни изложби: „Хитсучи” в Нигата, Япония; „Норд-Ест” в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция; софийската „Ирида”. Произведенията му са показвани още в Русия, Германия, Австрия, САЩ, Финландия, Швейцария, Португалия.

Името на Стефан Марков се свързва  и със списание ЛИК, където той работи  цели 30 години - от създаването му до края през 1992г. "Дължа много сериозни неща на ЛИК - разказва по-късно той. Екипът беше прекрасен, а списанието беше единствен прозорец към европейската и световна култура".

Покрай работата в списанието, той натрупва богата култура  и  това му дава възможност да направи впечатляващите си илюстрации към "Записки по българските въстания"  на Захари Стоянов/ те му донасят награтата "Борис Ангелушев"/, към "Кентърбърийските разкази" на Чосър, към "Гюлестан" на Саади и още много други художествени произведения.

Преди пет години /2005 г./ младите графици от секция „Графика” към Съюза на българските художници учредяват награда за млад график на името на Стефан Марков, която от тогава досега се връчва всяка година за принос на млад творец на традиционната изложба „Графика малък формат”. От две години се дава и плакет с негова творба. 


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България