И тя идва оттам, откъдето най-малко очакват повечето от нас – от нейно височество ТИКВАТА. „Тиквата е наистина един много хубав дар от природата" - твърди доц. Даниела Попова, която ръководи Клиниката по  метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ . Ето и нейните аргументи за това:

 „Тя е източник на много полезни хранителни вещества дълго време през зимния период. Витамините, които съдържа тиквата, са преди всичко от групата на витамин "С" и "В", но най-значим е каротина, който всъщност е един провитамин "А". Той се причислява към важните антиоксидантно действащи витамини. Те са подкрепа за съдовото ни здраве, подкрепа са за имунитета, помагат в борбата със стреса и старостта. И държа да отбележа, че съдържанието на каротин в тиквата е в много по-висок процент от каротина в морковите, което я прави още по-значима и ценна за здравето ни особено през зимния период.

Пък е и сладка, защото съдържа количества захари, количества скорбяла и много полезни баластни вещества. На първо място пектин, а и целулоза.

 При нея има и други достойнства - тя действа диоретично, затова се използва с успех при бъбречни и сърдечни заболявания. Много е подходяща при нарушения в жлъчната система, в жлъчната секреция, при чернодробни заболявания, при камъни и пясъци в бъбреците и в жлъчния мехур.

 Освен това въздейства и на лошия холестерол. И това е едно от нейните важни действия. То се случва благодарение на високото съдържание на пектин в тиквата, защото пектина съдейства за извличане на жлъчните сокове , за извличане на холестерола от жлъчката, както и на този от хранителните продукти и съдейства за добри липидни нива в кръвта.

Тиквата ни подкрепя и с три  рядко срещани витамина - „К“, Д“ и „Т. Събрани заедно, те са добра превенция за костното здраве и помагат за предпазване от остеопороза. Има много научни съобщения, които вече свързват борбата срещу остеопорозата не само с традиционните калций и витамин „Д“, но също така и с витамин „К“, с белтъците, с колагена, с групата „В“-витамини. 

 - Много достойнства, а има ли недостатъци? Трябва ли с нещо да се съобразяваме, когато посягаме към тиквата?
- Единствената особеност при нея е тази, че няма как да се приема в суров вид. Не се препоръчва употребата й в суров вид. Тя трябва да бъде термично обработена – сварена или печена. Може да бъде включвана във всички здравословни менюта, благодарение на... пак ще повторя, водещото си съдържание на каротин, на пектини и на добре усвоими захари. Заедно с минералите, които съдържа и останалите витамини, тя е много подходяща за децата, за бременните, за възрастите хора и за рисковите групи, при които има по-особени изисквания за хранене.

 

- Можем ли да отслабнем, ако се подложим на тиквена диета?
- Ами да... благодарение на своята ниска калоричност тиквата много успешно може да се прилага в различни нискокалорийни диетични режими, при вегетарианските нискокалорийни диетични режими също, защото тя има хубава маса, създава чувство на ситост, приятна е на вкус, а същевременно не внася в организма много калории. В 100гр. тиква има само 17 кал.

 - А тиквените семки?
- Тиквените семки... и те също се числят към полезните тиквени продукти. Те пък са богати на белтъци и на мазнини, които при някои от сортовете достигат дори до 54%.

 - Казват, че те помагат в битката с глистите... 
- Вярно е. В народната медицина има даже и такива прескрипции, при които суровите тиквени семки се счукват и се смесват с мед и това се дава и на деца, и на възрастни като бързо действащо средство срещу глисти и тении".