Начало arrow Тялото
 
Sunday, October 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Тялото
Изберете секциаята от която се интересувате и щракнете върху нея.

ВАЖНО ЗА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ Печат Е-мейл
08 May 2011

ImageРодителите водят децата си на очен лекар у нас само, когато забележат, че нещо с очите на детето им не е наред или трябва вече да тръгва на училище и този преглед му е нужен, защото е задължителен – повечето от нашите деца тогава за пръв път се срещат с очен лекар. "А профилактиката на очните заболявания изисква редовни очни прегледи – напомня проф. Наталия Петкова и уверява, че  децата  често имат някакъв очен дискомфорт, но ако той се забележи навреме, в повечето случаи се помага напълно.

- Кои са най-честите признаци, че детето има проблем с очите?


 

 

Продължава...
 
ЖЪЛТ КАРТОН ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА Печат Е-мейл
03 Apr 2011

ImageМожем да й го покажем, ако положим усилия, децата ни да изградят здрава и устойчива костна система, а възрастните да спазват определени правила. Според д-р Наталия Темелкова „пиковата костна маса се изгража в периода до към 20-24 годишна възраст. За да бъде една кост здрава и богата на калции и механично устойчива, абсолютно необходимо е още от ранна детска възраст в целия този период, а и след това, в организма да има достатъчен внос на калций.

- Откъде да дойде той – кои са източниците на калций?

- Основни източници на калций в по-големи количества са млечните храни, 

Продължава...
 
МИЛОСТ КЪМ ГРЪБНАКА Печат Е-мейл
02 Apr 2011

Image ОТ "9 МЕСЕЦА" В АВАНС 
Гръбначният стълб на жената е гениално замислен от природата – гъвкав и способен на промени. Това помага на бъдещата майка.
Заедно с корема расте и учудването от този факт – сантиметър по сантиметър кълбото се измества напред и въпреки това жената не се прекатурва. До края на бременността теглото на тялото се увеличава с над 30%.
Това се понася добре благодарение на помощта на гръбнака.

Гениално моделиран от природата

За да се поддържа равновесието на жената през 9-те месеца, природата е измислила нещо умно – типичната кривина на гръбначния стълб под формата на буквата S при наследничките на Ева е по-силно изразена, отколкото при мъжете. По този начин центърът на тежестта на тялото по-лесно се измества назад. Тази позиция се улеснява и от това, че трите последни поясни прешлена на жената са обърнати по-силно навън и така водят до по-изразена извивка на гръбначния стълб. А и при жените три, вместо два, от долните поясни прешлени са сраснали помежду си, което ги прави по-стабилни. Допълнително гъвкавостта на гръбнака се увеличава и от по-големите разстояния между отделните прешлени.

Смята се, че гъвкавостта на гръбначния стълб е приспособяване към изправения стоеж по време на еволюцията. Без нея бременността при човека би била непоносимо бреме, както и животозастрашаващ проблем – търсенето на храна и бягството от диви животни не биха били възможни без тази специална стойка.

Как да се облекчи
Въпреки че женският гръбначен стълб понася добре тежестта на уголемяващия се корем през бременността, мускулите и връзките му все пак силно се натоварват. В резултат на това се появяват досадни болки в гърба. Как можете да ги облекчите:
 Вдигайте тежко (дори и относително леката пазарска чанта) от клекнало положение, с изправен гръб и издадено навън седалище. След това разгънете колената.
 Ставайте от леглото или от канапето, като се претъркулвате настрани, след това поставяйте краката на пода и накрая повдигайте горната част на тялото с помощта на ръцете си.
 Мийте зъбите си без силно да се навеждате над мивката. Колкото по-изправена сте, толкова по-малко ще е натоварен гръбначният стълб. Подпирайте се със свободната ръка на мивката.

 
ЛИТОТРИПСИЯ Печат Е-мейл
05 Mar 2011

ImageТака се нарича безконтактният начин за натрушаване на камъните в бъбреците. Според проф. Петър Панчев, завеждащ урологична клиника в Александровска болница – София, този метод “действително е чудо, защото с екстракoрпуралната литотрипсия става чупене на камъните без контакт с тялото, направо ги натрошава“.

- Как става това?  

- Концентрира се доста голяма енергия 

 

Продължава...
 
ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА Печат Е-мейл
31 Jan 2011

Image "В АВАНС ОТ 9 МЕСЕЦА" 

Сигурно често чувате за епидуралната анестезия. Все повече бъдещи майки облекчават раждането на бебето си с нейна помощ. Ако искате да научите повече за тази упойка, прочетете фактите около нея.

Как действа
Това е местна упойка, която води до отпускане и почти пълно обезболяване в долната част на корема и евентуално и в краката. За целта в епидуралното пространство (между гръбначния мозък и прешлените) се поставя тънка тръбичка, през която с постоянно дозиране местно се инжектира упойващото вещество. Епидуралната анестезия може да се приложи, както и да се прекрати по всяко време, след като контракциите станат ритмични.

Кои са предимствата
Повече от 90% от жените, на които се прилага епидурална анестезия, напълно се обезболяват.
Чрез нея може бързо да се прекъсне омагьосаният кръг от страха, болките и стреса. Майката си отдъхва, а бебето отново се снабдява по-добре с кислород. Раждането може да приключи без болки.
С помощта на епидурална анестезия при цезарово сечение раждащата е в пълно съзнание.
Днес прилагането на тази анестезия е много усъвършенствано. Използваните обезболяващи средства са в толкова ниски дози, че краката често не са напълно безчувствени и раждащата дори може да ходи.

Има ли минуси
Раждането с този вид обезболяване се удължава с около един час.
Тази анестезия обърква хода на вагиналното раждане, тъй като освен упойващите вещества често се прилагат и други медикаменти, които намаляват отделянето на важни помощни хормони като ендорфини и окситоцин.
При упойката има макар и малък риск за майката от странични действия, като спадане на кръвното налягане, сърбеж, гадене, главоболие. Много рядко може да се получи увреждане на гръбначния мозък или възпаление на мозъчните обвивки.

Може ли да има напъни след упойката?
Най-често на раждащата не се прилагат нови дози упойка непосредствено преди фазата на изгонването, така че сетивността се възстановява. Понякога може да се наложи прилагане на форцепс или на вакуум-екстрактор.

Стига ли анестезията до бебето?
Проучвания сочат, че след прилагане на тази упойка новородените са по-сънливи или по-раздразнителни. Възможно е и началото на кърменето да е по-трудно. Затова пък стойностите по Апгар теста и рН в пъпната връв не се повлияват от нея.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 150
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България