Начало arrow Полезното
 
Thursday, October 21 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
Полезното
ПОЛЕЗНАТА ЛАНДШАФТНА ТЕРАПИЯ Печат Е-мейл
20 Feb 2020

Image

Ландшафтната терапия е известна с още едно име – пейзажна терапия.  Прилагат я в Специализирана болница за пневмо - фтизиатрични заболявания “Света Петка Българска” във Велинград. Д-р Елена Шопова, директор на болницата, пояснява допълнително:

 

“При нея се разчита на влиянието на различни оздравителни фактори. Например влиянието на слънцестоенето, влиянието на почвата, излъчването на билките и другите растения, които отделят аромати и миризми. Целият пейзаж, който ни заобикаля, влиянието на магнитното поле, йонизацията на въздуха... Всичко това представлява една съвкупност от ландшафта, който се възприема от нашите сетива – с очите, с носа, с ушите. Чуваме чуруликането на птичките, усещаме повея на клонките, вдишваме чистия въздух с мирис на борови шишарки. Всичко това оказва влияние върху обонянието и върху централната нерва система. Отпускаме се, става ни приятно и започваме да изпитваме още куп положителни емоции, които се отразяват на здравето на целия организъм".

 

   Какво още трябва да се добави към тази терапия, ако човек има проблеми с дишането, алергично заболяване, ХОББ или друго белодробно заболяване?

 

     -Съвременната медицина е на първо място – особено, когато има точна диагноза. Всички пулмолози и алерголози  лекуват успешно тези заболявания така, както се лекуват в целия свят. Основно е инхалаторното лечение. Но самия човек може да се  предпази от по-тежки пристъпи или от влошаване на заболяването си като съобрази личното си поведение с някои неща.

 

   - Какви по-точно?

 

    - На първо място цигарения дим – такъв човек не само че не трябва да пуши, но не трябва да  бъде и пасивен пушач. Той не трябва да стои в стая или помещение, в което се пуши. Това важи най-вече за болните от ХОББ, но и за тези, които са астматици.  Такива хора трябва да избягват средите с алергизиращи фактори –при астматиците е опасен пролетния сезон с цъфтежа на някои дървета и растения - липи, тополи; трябва да се избягват  места, където има миризми на лак, на химикали или храна, която алергизира с консерванти или специални такива дразнещи съставки; пушеците от твърдите горива и бензиновите изпарения също не са добри за такива хора.  И всеки болен трябва да наблюдава сам състоянието си, за да е наясно кога и какво му причинява кашлица или чувство на задух, дали нещо му предизвиква хрема, за да знае към кого да се насочи, ако се появи проблем.

 

     - Какъв е пътят, при положение че човек наистина  забележи такъв проблем?

 

     - Отива се при личния лекар и оттам с направление незабавно при специалист- алерголог или пулмолог.

 

Продължава...
 
ОТКРИЙ СВОЯ СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК Печат Е-мейл
04 Dec 2019

Image

Няма да е трудно да направите това, ако познавате добре своя характер и вече имате представа какво ви липсва и от кое си имате в излишък; кои са силните и кои слабите ви страни, какви са мечтите и възможностите ви.

Когато избирате своя камък, имайте пред вид и неговата
Продължава...
 
СИНДРОМ НА КАРПАЛНИЯ КАНАЛ Печат Е-мейл
15 Nov 2019

Image

Човешката ръка е мултифункционален и много сложен орган. С ръцете си се самообслужваме, работим за прехраната си и усещаме чрез допир важни детайли от заобикалящата ни среда. Нарушаването на тези функции вследствие от заболяване или травма се отразява значително на качеството на живот, затова лечението им изисква намесата на

Продължава...
 
ЗАГАДКАТА ХИПЕРАКТИВНИ ДЕЦА Печат Е-мейл
26 Oct 2019
 Image 

Хиперактивните деца - какви точно са те, как да общуваме с тях, как да ги разбираме!?

 Психолозите са категорични, че това са нормални деца, с нормален интелектуален потенциал, с нормален потенциал за вграждане в обществото, но просто любопитството им към света и тяхната странна настройка да регулират и да планират действията си, им пречат. Те са палави, гневни, понякога даже

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 138
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България