Начало arrow Домът arrow ЗА БЪЛГАРСКОТО ОВЧАРСКО КУЧЕ С ЛЮБОВ
 
Sunday, October 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЗА БЪЛГАРСКОТО ОВЧАРСКО КУЧЕ С ЛЮБОВ Печат Е-мейл
05 Oct 2007
   
 Image
    От тази година то е призната порода в цял свят и вече отбеляза достойно първото си участие на Световното първенство по Кинология в гр. Лимбург – Германия. Журито там за първи път видя на живо нашия смел и безстрашен опашат герой и го оцени високо. Особено горд от това първо представяне на българскато овчарско куче е г-н Любомир Бояджиев, председател на клуба за българско овчарско куче - гр. Банкя
-  Откъде и как се е появило българското овчарско куче?
- Българският народ, откакто съществува като народ, е все животновъдски народ. И овчарските кучетата са го съпровождали навсякъде. Затова мисля, че историята на

българското овчарско куче е древна, както е древна и историята на българския народ.
- А вашата любов към него... ? Къде се срещнахте за първи път?
- Срещнахме се преди 17 години. Спорехме с един приятел, който сега е кмет на София – тогава имах немска овчарка и той ме упрекна на всеослушание, че аз българинът, гледам и обичам немска овчарка. Това ме амбицира и започнахме заедно да се занимаваме с тази порода. От тогава изминаха вече цели 17 години.
- Откъде дойде първото българско овчарско куче при вас?
- Купих си го от хора в Пирин планина. Женско беше и беше точно като копие на българина. До такава степен си приличахме, че ... просто разбрах, че не може българско куче да го води немец. Просто не му отива – нито на кучето, нито на него. Българското
овчарско куче е гордо животно., със собствен характер. А това, че много си прилича с нашия народ е връзката, която имах с него. Такова куче трудно подлежи на дресировка... също като българина. То по никакъв начин не позволява да му мачкат характера и същевременно е безкрайно предано. То заобича ли един път семейството, в което е отгледано, за него то става Image 
 неприкосновено. Имал съм случай, в които мъжко кученце, 8-9 месечно, скача върху бронята на камион, защото е решило, че този камион представлява    заплаха за моето семейство. Повече от вярно е, просто... невероятна работа. Направо става част от нас. И който е имал такова животно, никога вече няма да смени породата. Никой, който е гледал наше българско овчарско куче, не си взема друго. Аз до такава степен съм се сраснал с кучето си от тази порода, че един без друг трудно може да съществуваме.
- Вие отглеждате и развъждате в момента кучета от тази порода?
- Да отглеждам. В момента имам в полова зрялост три женски и две мъжки, имам и кученца на 15 дни.
- Трудно ли се гледа едно такова куче?
- Не. В никакъв случай не е трудно. То е непретенциозно към атмосферни условия, към храна... Абе, как да ви кажа – оцеляло е на кръстопът като нашата нация и е безкрайно издръжливо. Имаше един виц едно време – "един казал на Тодор Живков: Другарю Живков, много са издръжливи тези българи бе – пробвайте ги и с ДДТ".  И кучето е такова издържливо на всичко.
- На колко места в България в момента се отглежда българско овчарско куче?
- На много места. Аз съм председател на клуба в Банкя – там ги отглеждаме организирано – имаме 4 развъдника официално регистрирани.
- А къде още по света харесват и обичат нашето овчарско куче.
- Две кученца наши лаят в една птицеферма в Минесота, прочутата латинозвезда Хуан Карлос в момента му дърпа панталоните българско овчарско куче, в бившата Западна Германия има две-три бългаски овчарски кучета, в Израел има няколко, в Украйна има няколко; даже наше куче печели дог-шоу в Аржентина под името българско овчарско куче.
- Как се грижите за хубавата му козина – тя е дълга, гъста...
- Няма да ми повярвате, но то е свикнало само да се грижи за себе си.
- Храната , която яде отразява ли се на козината му?
- Отразява се разбира се. Но то се храни с всичко, с което се храним и ние в къщи. Само че без подправки. И ако може без картофи.
- Ако някой иска да си вземе такова куче?
 Image - Ако някой иска да си вземе такова куче, нека се обърне към български киноложки клуб - племенната книга е в мене, имам и информация във всеки един момент къде има кученца, които са готови да се отделят от майката. Ще му дадем и пълна информация за начина на гледане, за начина на хранене. Ние сме стопанска организация с нестопанска цел – ние не продаваме кучета, ние ги развъждаме. Развъждането на кучета е хоби. Това не носи дивиденти.  Ние в нашите
нормативни документи се задължаваме по 15 кученца да подаряваме всяка година на действащи овчари, при които кученцата ще бъдат в естествената си среда.
- Кое по-лесно се гледа женското или мъжкото?
- Еднакво се гледат и двете, няма значение от какъв пол са. За нас по-ценно е женското куче, не само защото може да създава поколение, а и защото дава 70% от генотипа на поколението. Любителите обаче предпочитат мъжкото.
Image - Еднакво добри другари ли са?
- Женското е по-добър другар. Безкрайно се привързва, особено когато роди - дворът, къщата, семейството стават част от неговото семейство. Забележете, не то част от нашето, а ние част от неговото – това просто не можеш да го разкажеш. 
 Image

 
Реклама
V. Milcheva
drugs

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България