Начало arrow Почивката arrow АНТИ-СТРЕС ТЕРАПИЯ В ТАКТ 7/8
 
Monday, May 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
АНТИ-СТРЕС ТЕРАПИЯ В ТАКТ 7/8 Печат Е-мейл
12 Jan 2008
 ImageПредлага ви я Виктория Арсова/Керин/ – хубавото русо момиче от Стар Академи. Освен с пеене, тя се занимава професионално и с български народни танци, а в края на седмицата разтоварва напрежението с любители-танцьори на български хора. Според нея,
 в последните години все повече хора започват да се интересуват от българския фолклор и все повече стават тези, които имат желание да научат поне няколко български хора.
- Кое хоро харесват най-много?-Всичко им е интересно, но по-популярните определено се радват на техния интерес – право хоро, дунавско, еленино, ганкино, дайчово. Може би защото тези хора навсякъде могат да се изиграят и когато ги научим тях, започваме така по-сложни неща или друг вариант на даденото хоро, защото има стотици

   начини да се изиграе едно хоро.
- Бързо ли схващат стъпките?
- То си зависи от човека какво чувство за ритъм има. Забелязяла съм, че хора, които
нямат чувство за ритъм се нуждаят от около месец и половина два, за да схванат идеята за хорото и после започват да танцуват много добре. А мен това ме гъделичка отвътре, защото в крайна сметка аз ги уча. Много е хубаво да видиш как тези хора започват да изпълняват движенията ритмично и да танцуват.
- Итересуват ли се от историята на хората,  които ги учите да танцуват?
- Да. Питат не само за това, но и в кой край точно се играе определено хоро, колко варианта още има това хоро, какъв тактов размер е.
- С колко любители-танцьори  релаксирате в събота и неделя?
- Различно е. Курсовете, които водя са свободно посещаеми и не всички са свободни да идват всяка седмица. Понякога сме повече от 40-50 човек, понякога по-малко.
- Жените или мъжете са повече?
- Жените са повече, но имаме и мъже. Всеки курс е по един час, но понякога толкова се забавляват и им се танцува, че неусетно закъсняваме и танците продължават по час и половина. Има и още нещо интересно – някой от момичетата си водят приятели чужденци на хора. Едно от момичетата има колега италианец в работата си, който дори не говори български – на английски общо взето се разбираме и тя го доведе да танцува. На него му беше страшно интересно. Понаучи се, бъзо схвана. Имахме и един ливанец – една приятелка пък го доведе него. Той обаче беше живял дълги години тук в България. С него се случи нещо друго интересно – ние му показвахме българските хора, а той от своя страна започна да ни показва разни ливански хора и даже сме си решили да разучим някое, но така и не сме го направили до момента.
- Значи при вас е много весело?
- Абсолютно. Народните танци винаги успяват да оправят настроението ми, да ме накарат да се почувствам по-добре. Дори и ако съм болна и потанцувам малко, определено започвам да се чувствам много по-добре. Те са много така анти-стрес народните танци. Аз наблюдавам и хората, които идват на курсовете. Те понякога дори ми благодарят след часовете и казват : ”Много ти благодарим. Това, което го правиш, ни кара да се чувстваме толкова добре”.
Ако някой има проблеми в къщи примерно или в работата – независимо къде и какво... след като потанцуват някакси се разтоварват. Винаги си тръгваме от залата усмихнати и с приповдигнато настроение. И най-интересното е, че идват хора на различна възраст. Понякога майки си водят децата, имаме тинейджъри имаме и хора над 50.
- Издържат на ритъма?
- О..., издържат и са много сладки. Аз им се радвам, защото виждам, как хора от толкова различни възрасти започват изведнъж да се забавляват заедно и разликата в годините въобще не се усеща.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Който реши да  изпробва анти-стрес терапията на Вики, може да се обади на тел: 0889 -413 - 378. 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България