Начало arrow Почивката arrow ЕДНА ПРИКАЗКА БЕЗ... КРАЙ
 
Monday, May 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ЕДНА ПРИКАЗКА БЕЗ... КРАЙ Печат Е-мейл
24 Jan 2008
Image
Тя започва някъде през десети век и е свързана с алпийския манастир “Сан Бернар”, построен на 2464 метра надморска височина. Монасите, които служели в него, често прекъсвали молитвите си и тръгвали на спасителни акции в планината.
 Обикновено те измъквали през зимата потъналите в дълбокия алпийски сняг хора, които по това време можели да прекосят планината единствено през бизкия до манастира проход / най-прекият път тогава до Англия/, а през лятото помагали на загубилите пътя да стигнат до прохода. Така се появила първата в света “планинска спасителна служба”.
През многото години и векове, които ни делят   от онова реме, значението на този проход, наречен от римляните Mont-Joux /а сега Сан Бернар/, непрекъснато се променяло - той ту  западал, ту отново възвръщал значимите си позиции И в зависимост от това варирала и допълнителната дейност - спасителната, на монасите от манастира. Цялата си важност, която имал от римско време обаче, той възвърнал едва през средните векове. Но тогава към допълнителните задълженията на монасите се прибавило още едно – да спасяват минаващите през прохода обикновени пътници и търговци от набезите на крадци и разбойници, които често ги нападали и ограбвали.
Така в манастира се появили и кучетата-помощници на монасите – много силни, много издръжливи и много добри следотърсачи. Днес света ги познава като “санбернари” – на името на манастира и прохода, който охранявали. Смята се, че произхождат от римското куче Mollossus /вероятно мастиф с голяма глава, едри кокали и по-късно смесен с порода, даваща началото на днешния вид на кучето/, пренесено в манастира около 1660-1670 годImage
Така първата планинско-спасителна служба в Алпите започнала да работи с кучетата-спасители и сложила началото на тяхното обучение и трениране за тази дейност – дори и при лавинни условия. Най-известното куче-спасител тогава се е казвало Бари. То умира през 1814 г. В историята на манастира е записано, че това куче е спасило повече от 40  човешки живота. От тогава, до ден днешен, в манстира винаги има по един Бари.
Първите курсове за кучета спасители в България се провеждат през зимата на 1974г. Само че нашите са от породата Немска овчарка. Днес планинската ни спасителна служба има своя школа, има инструктори с международна квалификация и разполага с около 15 обучени кучета и водачи, които са в непрекъсната готовност за действие. Кучетата на ПСС са участвали в много реални акции, като тяхната намеса значително е съкращавала  времето, необходимо за откриване на затрупаните или изгубени хора.
ImageЗа 30 минути едно куче-спасител може да претърси площ, с която хората - четирима човека например, могат да се справят за четири часа. А първоначалният оглед, която цялата група спасители извършва за времето от 15 до 30 минути, едно единствено куче-спасител може да направи за 10-15 минути. Добре обучените кучета “планински-спасители” при безветрено време могат да усетят миризмата на човек, заринат в снега, от 250-300 метра.
“ При нас са немски овчарки , разказва г-н Методи Тодоров от БЧК, но могат да бъдат обучени и други породи – като лабрадор например. Може и мелези. Въпросът е кучетата да имат добри физически качества, да не са агресивни, да са здрави, темпераментни. И понеже немската овчарка е с универсални качества, просто не се рискува като се работи с такова куче.
- Откъде ги вземате вие?
- Напоследък само от България. Имаме вече добри екземпляри. Понякога дори и ни подаряват. Ние обаче правим един много сериозен подбор на тези кучета.
- Как се познава от пръв поглед от кое куче ще излезе добър спасител?
- От пръв поглед само опитни хора могат да преценят. Обикновено кученцата се тестват в самото кучило.
- За какво ги тествате? На какво държите най-много?
- Гледаме да имат в родословието си планински спасители – баща, брат...Гледа се кучето да бъде здраво, да е с добро телосложение, да е темпераментно... Много е важно то да е любопитно.
- Женско или мъжко ли е по-добре да е кучето?
- Нямаме нищо против женските кучета. В нашата група дори има женско куче, но предвид особеностите на природата на женското куче е по-добре да са само мъжки. Защото като са в особено положение, ще отклонят мъжките кучета от задълженията им. А това е недопустимо..
-Колко време продължава подготовката на едно такова куче?
-Обучението започва от най-ранна възраст - на шестия месец то трябва да знае и да се подчинява на основните команди. След това в продължение на две години преминава специалното обучение за търсене в лавини, за да добие оперативен клас “С”. Редовно се провеждат и опреснителни курсове, съчетани с похвати за търсене под развалини и в открити планински терени. Стремежът обаче е тази продължителност да се намалява. Не за нещо друго, а заради продължителността на живота на кучето. Image
- След като го обучите, колко години може да ви бъде добър служител?
- Различно. Ние не злоупотребяваме с нашите кучета. Понякога обаче кучетата изпадат в екстрени ситуации, може да се контузят и да излязат продължително време от строя. Но пък такова куче може и да работи до 8-10 години.
- А когато получи пенсионната си книжка какво става с него?
-Продължаваме да се грижим за него. По начало кучетата “планински- спасители” живеят в домовете на спасителите докато са живи. Кучето-спасител и докато работи, работи само с определен водач, с никой друг. То работи с носа си, а водачът с разума си. Но кучето работи за своя водач.
- На колко кучета сте били водач до сега?
- Работя вече с четвърто куче за 30 години.
- Как се разделя човек с такова куче?
- Като с най-близък приятел и роднина.
 Image


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България