Начало arrow Почивката arrow ДОБРУДЖА - ПОЗНАТАТА И НЕПОЗНАТАТА
 
Monday, May 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ДОБРУДЖА - ПОЗНАТАТА И НЕПОЗНАТАТА Печат Е-мейл
03 Feb 2008
Image
 С много внимание, търпение и любов към равната Добруджанска земя, екип-специалисти от Международния търговски и културен център “Геопан” с ръководител г-н Стефан Пейков, работиха цяла година над първата истинска туристическа карта на тази част от България.
Тези дни тя излезе от печат и първото й представяне е в zonazdrave.com.
“Гледаме я и се радваме - разказва г-н Пейков. Картата току що излезе от печат и мирише на мастило още. Това е първата карта на Добруджа, направена в последните сто години - туристическа, специализирана, по европейски стандарт в мащаб едно към 100 000, което значи пълен детайл. Направили сме

една пълноценна карта, а не план. Такива карти се продават по бензиностанциите сега - изработени набързо със събрани много реклами от туристи и от хотелиери и освен да ти каже къде се намира близката бензиностанция, за да отидеш и да заредиш, за нищо друго не ти служи.
- Какво съдържа тази карта?
- Картата съдържа всичко, което е необходимо на съвременния турист, който е решил да посети за по-малко или по-дълго време Добруджа. Предвидили  сме тя да е полезна и за английските заселници, които обитават Добруджа. Те вече според мен са 2-3 хиляди семейства. Картата обхваща 5000кв. км от територията на Добруджа. Тя засяга и много малка част от така наречената Северна, Румънска Добруджа, но ние се надяваме, че нашето предложение към румънските колеги ще бъде прието и ние ще направим първия трансграничен картографски проект, за да покажем Добруджа като един европейски регион, като един важен регион след приемането на двете страни в Европейския съюз. Тъй като много българи пътуват на работа в Румънските градове сега, стотици хиляди румънски туристи посещават Балчик, Албена... те даже стигат до Слънчев бряг и Царево, такава карта е нужна.
- Колко града сте представили в нея?
- Обхванали сме всички населени места в района на Добруджа – по-главните, които са... . като започнем от Добрич, Варна, Шабла... Дори и Дуранкулак се радва на нашето внимание. Това селище за първи път е картографирано и показано с прочутото Дуранкулашко езеро и с една от най-интересните находки в сферата на праисторията, проучено от професор Хенриета Тодорова. Това е ограмен некропол, в който се наблюдава живот в продължение на 7-8 хиляди години. Той направо е феномен, от който би се заинтересовал всеки турист , независимо от коя точка на земята идва.
- И блата има нанесени на нея?
- Разбира се и блата. Макар че ние българите като кажем блата, си представяме нещо неприятно. Блатата са едни от най-богатите местообитания в този район и се радват на световно внимание – особено така нареченият път на птиците “Виа Понтика” - по него повечето от птиците минават през Добружа, когато летят на юг.
- А колко лимана има в Добруджа?
- Трудно мога да ги преброя. Лиман на старогръцки означава залив, езеро, блатисто езеро. В Добруджа има много интересни тузли, както ги наричат там – и тях сме означили. Това е дума с турски произход. Тъй като не е тайна – голяма част от населението в миналото там е било от турски, татарски и гагаузки произход. Между другото, правейки тази карта, ние се занимавахме и с всички стари карти на Добруджа. Имаме много богата колекция от стари карти на Добруджа и направихме дори две изложби  “Добруджа в стари карти и гравюри” – една в Добрич и една в Балчик.
Извършихме и една огромна историческа, изследователска работа. Бяхме изключително много улеснени от дейността на колегите археолози и историци и не случайно тази добра дружба ни даде правото ние първи да покажем на карта и да публикуваме прочутото вече откритие Кибея Понтия – богинята майка на боговете, направено това лято от един много интересен млад екип в град Балчик.
- А туристическите бази има ли ги на картата?
- Всичко е указано. Във всяко едно населено место със специален знак са указани хотели, туристически бази, хижи, заслони. Указани са всички църкви, паметници, параклиси и всички други религиозни паметници на територията на Добруджа.
Добруджа , това е люлката на Българската държава. Аз нямам обяснение защо тя не се радваше на вниманието на картографите преди години. Още повече, че в миналото, българското население от Странджа и от Тракия, където ние традиционно работим , на няколко пъти е бягало и е намирало убежище в Южна и Северна Добруджа. Впрочем в Добруджа израства и Стефан Караджа - наш национален герой. И затова сме се постарали да покажем Добруджа като люлка на българската култура и цивилизация.
Картата е част от една много амбициозна програма на кмета на Балчик, г-н Николай Ангелов, който си постави за задача да покаже този район като земя на 7 цивилизации.
- Кога и къде ще могат да я намерят туристите, пък и вскички, които биха желали да я имат?
-Картата ще бъде представена най-напред на туристическото изложение във Варна от 13 до 15 февруари, после пред медиите и чак тогава ще бъде пусната в книжарници “Хеликон” – тази верига традиционно разпространява нашите карти, които са много, много различни от традиционните карти. Аз ще се радвам най-много, ако тя стигне до децата на Добруджа. Тук разбира се веднага мога да ви кажа, че това многообразие, детайли, подробности и открития, които всеки може да направи по нея, е предназначено предимно за българската младеж.
Идеята за тази карта ми беше подсказана от моите синове, които страшно много обичат Камен бряг и в един наш разговор на плажа там, те ме попитаха: “Няма ли да направиш една карта на Добруджа, на която да се радваме всички - да знаем къде идваме всяко лято и какво обичаме?” В последствие тази идея се разви от изпълнителния директорът на “Албена АД” и ето я сега картата. Много е хубава.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България