Начало arrow Любопитното arrow ПЪРВАТА ДОБРУДЖАНСКА ГАЛЕРИЯ
 
Monday, May 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ПЪРВАТА ДОБРУДЖАНСКА ГАЛЕРИЯ Печат Е-мейл
08 Aug 2008
ImageТя се намира в гр. Балчик и днес подобаващо отбеляза своята 70 годишнина – с нова, подредена специално за случая експозиция. Ден преди нейното откриване г-жа Пенка Костова припомни историята на балчишката художествена галерия специално за читателите на ZonaZdrave.
“Още преди 70 години в Балчик са усетили необходимост от галерия и музей. Те са съвместявали едно пространство. За съжаление този музий, заедно с галерията към него, са просъществували много малко време – само около три години. След 1940-та година всички експонати са отнесени в Румъния.
- И Балчик остава без музей?

-Балчик остава без галерия и музей, но в замяна на това можем да кажем, че тогава е  било началото… преди 70 години първата галерия в Южна Добруджа е била в Балчик. Тя се е помещавала в долната част на града, близо до морето и до пристанището в т.н. мази за съхраняване на жито. Преустроили са тогава част от една сграда, която е станала музей-галерия.
- Много експонати ли са отнесени в Румъния. Въобще знае ли се какво е имало в нея?
- В книгата „Извори за историята на гр.Балчик” има документи, които описват какво точно е взето, но за съжаление те не са направени от специалисти и не може да се разбере кое точно какво е. Например в един от тях пише: „картина-живопис, или пък кана, статуетка... без подробности какви са тези неща точно, от кого са.
- Значи нищо не може да се върне?
- Почти нищо. Даже и намерените от Шкорпил експонати при разкопките в Балчик са също отнесени. Ние така да се каже вече сме се простили с тях. Ще ги гледаме явно в други галерии и музеи.
- И какво се случва по-нататък?
- По-нататък Балчик остава без музей -  галерия, но пък вече е българска територия отново и населението веднага започва да събира различни неща, за да открие отново музей на града. Всеки донася по нещо и го дарява – става въпрос за етнографски предмети. И през 1961-ва година в града отново се открива музей. Заедно с експонатите обаче започват да се събират и картини и да се излагат в музея. Неговата уредничката тогава – г-жа Клара Петкова, която всъщност го е организирала, решава, че на втория му етаж може да се подреди експозиция от картини и да се оформи нещо като галерия. Това става и с помощта на художника Никола Даскалов, който по това време пребивава в Балчик. На него дължим и около 70 творби - живопис, графика и скулптура, подбрани лично от художника от Националната галерия и дадени безвъзмездно, за да можем ние тука да открием първата експозиция “Балчик и морето” през 1965-та година.
- Сега тази галерия сигурно има много фондове с много картини?
- Сега вече имаме около 1400 творби живопис, графика и скулптура. Имаме една сериозна колекция от карикатури, защото в Балчик преди доста време имаше и галерия на карикатурата, която поради връщане на сградата на собствениците, беше закрита. Но 250 карикатури сега са като фонд в нашата галерия – приютихме ги. Имаме и малко плакат. Както се казва от всичко по малко. Най-сериозна е колекцията ни от живописни платна, която сме подредили на втория етаж на галерията и очакваме вече посетители.
Галерията в момента се намира в една обновена сграда, бивша гимназия на Балчик.. Преди 20 години се пренесохме в нея. Тогава експозицията също беше подредена от известни български художници, пак участва Никола Даскалов при оформянето на постоянната експозиция заедно със Светлин Русев и Ванко Урумов.
- А сега имате специална изложба, посветена на 70-тата годишнина на галерията?
- Сега, макар че закъсняхме малко с ремонта, подредихме новата експозиция. Някой от картините сме подновили с рамки, други сме реставрирали. Показваме и творби, които не сме излагали до сега. Подредили сме картини на Емил Стойчев, на Георги Божилов; имаме картини на Светлин Русев, Олга Вълнарова, Румен Гашанов. Имаме и картини на Майстора, на Бенчо Обрешков – това са две негови много хубави картини, посветени на Балчик –„Сиврити бей” и „Край морето”. Христо Каварналиев има картини при нас, Илия Петров участва с много хубави портрети.
- Имате ли си любима картина сред тях?
- Не точно любима, но много харесвам една – преди време във фондохранилището открих една картина на Метър Морозов, която не беше показвана от 22 година. Тя е един прекрасен пейзаж, който след малко почистване, включихме в постоянната експозиция с подновена рамка. Много е хубав и мисля, че много хора ще го харесат.
- От Балчик ли е пейзажа?
- Не. Това е едно ждрело на река с едно малко село. Много е свежа. А миналата година попаднахме на една картина, която е от неизвестен автор, вероятно от 30-те години на миналия век.Един софиянец ми се обади и каза, че притежава такава картина. Видяхме я. Беше нарисувана една панорама на Балчик при залива и хълмовете. Оказа се, че е много интересна и ние я показваме в изложбата, въпреки че тя няма автор, но е точно в стила на 30-те години - тогава, когато в Балчик са пребивавали румънски художници и е била създадена т.н. Балчишка живописна школа. От това време имаме 13 творби, които сме оформили в една отделна експозиция на първия етаж на галерията. В този стил рисуват Христо Каварналиев, Георги Урумов, Марио Жеков. Тези картини просто се разпознават. До края на септември галерията ще работи под пълна пара. После ни очаква малко ремонт, но за кратко.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България