Начало arrow ЗонаЗдраве Магазин arrow ТРАКИЙСКА ПРИНЦЕСА
 
Sunday, October 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
ТРАКИЙСКА ПРИНЦЕСА Печат Е-мейл
26 Oct 2008

 ImageТака е нарекла своята първа книга инж. Бистра Тангърова Джонсън, която от години живее в чужбина. За нейната премиера, организирана в родния град на г-жа Джонсън – Стара Загора, авторката пристигна лично – една възможност и представител на ZonaZdrave да разговаря с нея по този повод.
В „Тракийска принцеса" всъщност не става дума за историческа личност, истинска тракийска принцеса, както може би си представяте от заглавието на книгата – това уточнява още при представянето г-жа Бистра Джонсън. Книгата е една историческа новела с фантастични елементи в нея – описала съм едно пътуване в миналото. 
- Вероятно Вашата героиня е успяла да се пренесе във времето на траките?
- Да, такава е случката. Става въпрос за пети век преди новата ера - времето на древните траки. Аз всъщност разказвам за едно английско момиче, което идва в България и постепенно се влюбва в нашата страна. Когато представях книгата, ми казаха, че всъщност моята измислена история отговаря на нещо, което действително се е случило. Не знаех, че по време на изкопните работи за язовир „Копринка“ , когато археолозите откриват древния Севтополис, на разкопките са присъствали и чуждестранни студенти. Едно от момичетата сред тях - млада англичанка , е било много впечатлено от това, което е видяло и става голям приятел на България. Става въпрос за Мерсия Магдермот.
- Може би творческата Ви фантазия по странен, подсъзнателен начин се е свързала с тази действителна ситуация.
- Може и така се каже, не знам. Истината е обаче, че това много ме зарадва, макар че не бях направила връзка между Мерсия Магдермот и моята принцеса. Моята героиня попада в Стара Загора – моят роден град, и отива на едно пътешествие в миналото, по време на което научава интересни подробности за живота на древните траки. След като се завръща от своето странно пътешествие , по време на което преживява най-различни приключения и изживява една голяма любов, тя започва непрекъснато да се връща в мислите си към него и да открива това, което е останало от онова минало в днешна България. Такъв е сюжетът на моята книга. Тя излезе на английски език, превела съм я и на български и в този момент може да се намери в интернет.
- Как я приемат извън България?
- Приемат я с интерес, защото в чужбина много малко се знае за нашата страна и нашия имидж е много негативен. И точно затова ми се искаше да направя нещо, което да покаже живота в страната ни по някакъв по-обективен , непредубеден начин. Не зная до колко съм успяла.
- Във Вашето обкръжение не разказвате ли за България?
Разказвам, но е трудно да се предаде толкова много информация. Аз мисля, че моят най-добър начин да говоря за България е чрез писането на такива романи. За сега има по-голям интерес към английския вариант на книгата. 
- А Вие как се насочихте към писателска дейност и как ви дойде идеята да представите по този начин родната си страна?
- Идеята ми дойде, когато прочетох за археологическите открития на проф. Георги Китов в Долината на тракийските царе. Много се развълнувах тогава. По това време живеех в Ница. Беше ми тъжно за близките ми и за България. Един ден реших да се поровя из интернет и да потърся информация за траките. Попаднах на страшно интересни неща и отсамосебе си започнах да пиша. Първо написах един кратък разказ, който беше предназначен за съпруга ми-англичанин. Той го хареса толкова много, че ми предложи да напиша книга по него, защото сметна ,че в един малък разказ не може да се обхване цялата тази огромна информация. И постепенно започнах да допълвам разказа с нови и нови подробности - като парченца мозайка, докато се получи тази книга. В интерес на истината тя претърпя много преработки и редакции, дори сама си направих и корицата, но... сега е готова и вече си има своите читатели.
- Доволна ли сте от крайния резултат?
- Наистина съм доволна от това, което се получи, защото това беше една тема, която страшно много ме развълнува. Изведнъж изпитах огромна нужда да споделя с повече хора това, което съм намерила, което съм прочела и което смятах за важно.

- България е една малка кутийка с изненади, но все още малко хора имат желание да надникнат в нея, за да видят поне какво има там.
- Аз бих казала, че страната ни е една малка кутия със съкровища, и че хората даже не предполагат какво удоволствие ще изпитат, ако надникнат в нея и я опознаят.

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България