Начало arrow Любопитното arrow КУКЛИТЕ НА ЯПОНИЯ
 
Monday, May 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
КУКЛИТЕ НА ЯПОНИЯ Печат Е-мейл
10 Nov 2008

ImageТака се нарича изложбата, която ще гостува в залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство от 11 до 24 ноември. Става дума за една любопитна пътуваща колекция на Японската фондация, включена в проявите на ежегодно провежданите у нас "Дни на японската култура". Колекцията се състои от 71 кукли, произведения на приложното изкуство. Тя е и елемент от политиката на японското правителство за популяризация на традициите и съвременните достижения на японската култура и изкуство. 

Всъщност в Япония има много видове кукли и историята на всяка от тях е твърде интерсна.
Куклата "кокеши" например, чиито родно място е северната част на остров Хоншу, в началото е била сувенир, разпространяван в местата с горещи извори през периода Едо.Тя има уникално тяло - без ръце и крака. Майсторите са и напривли само една характерна кръгла глава и цилиндрично тяло. Твърди се, че нейните създатели са дърводелците, киджия, които най-напред изработвали различни дървени домашни съдове - табли и купи. По-късно обаче , за да не бездействат през зимните месеци,те започват да правят малки кукли и да ги продават на туристите. Хора си купували "Кокеши" като сувенир или ги носели като подаръци на децата си. Тогава съществувало поверие, че за да си в добри отношения с боговете и да можеш да измолиш от тях добра реколта, децата ти трябва да играят с кукли. Освен това Дървените кукли били и по джоба на повече хора, защото били значително по-евтини от другите.
Умението да се правят "Кокеши" се предавало от майстор на чирак и от баща на син. Докато първите "кокеши" били интересни само с формата си, днешните са оцветени с ярки цветни мотиви, с кимона и други традиционни шарки. Най-използваните цветове са червено, жълто и виолетово. И още нещо интересно - две еднкви кокеши няма - лицата на всички са не само абсолютно различни, но и изразяват различни настроения и характер - някои са капризни, други - щастливи и усмихнати, а трети - сериозни. В това е може би най-големият им чар.
 
Един от най-любимите талисмани в Япония са куклите "дарума" Тези кукли изобразяват индийския монах Bodhidharma /на японски, Бодай Дарума/, роден през V в. в Индия и основател на Дзен Будизма в Китай. И тази кукла няма ръце и крака."Дарум" е символ на силата на човешкия дух - винаги се изправя, колкото и пъти да я събориш. Посланието е от ясно по-ясно - дори и когато сме сполетени от нещастия, ние можем да намерим верния път, за да ги преодолеем.
Тези кукли се продават с неизрисувани, боядисани само в бяло очи. Японците оцветяват едното око, когато си пожелават нещо - да издържат изпит, да имат професионален успех или да се предпазят от злополуки. Другото око се рисува, когато желанието се сбъдне.

Манеки Неко,куклата-котка, пък носи късмет и просперитет. Такива котешки фигури се поставят най-често на витрините на магазините, на щандовете или на други места за търговия. Много е важна позата на тази кукла - ако е повдигната дясната й лапа, Манеки Неко помага да се привличат пари и успех, а ако е повдигната лявата - клиенти.

Куклите, които почти без изключение изобразяват много малки момченца, се наричат Гошо нингьо . Повечето от тях са направени от дърво и са покрити с полирана многослойна бяла паста от миди. Името на куклата Гошо може да бъде преведено като «произлизащ от императорския дворец», Техните създатели са майсторите в Киото, които ги изработвали като подаръци за специалните посетители на императорския двор. Да притежаваш такава кукла по времето на периода Едо било въпрос на чест и знак за материален просперитет сред търговската класа. Този символ е запазил и до днес своето значение в цяла Япония. Някога, през ранния XVII в., японците дори са вярвали, че куклата Гошо нингьо осигурява лека бременност, леко раждане и закрила на детето.

На празника Хина мацури повечето семейства, в които има момичета, подреждат в къщите си специални кукли "хина нингьо" и освещават прасковен цвят.

Изложбата „Куклите на Япония” представя една  по-пълна колекция, включваща всички видове и жанрове на това изкуство, разнообразието от стилове в него, специфичните технологии на изработка свързани с конкретното предназначение на всяка от куклите или районът от който произлизат.

Често наричат Япония „Царството на куклите”, защото в страната се поддържа и до днес традицията в древната култура, свързана с изработването на кукли. Началото й е поставено от старите японски празници Хина мацури /Празник на момичетата/ и Танго но секку / Фестивал на момчетата/, по-късно се оформя се като елемент от театър "Но" и театър "Кабуки" и заема подобаващо място в културата на древния град Киото. Така, в миналото, а и сега - в съвременна Япония, се формира такова отношение към куклата, което я поставя не само в позицията на детска играчка, но и в позицията на произведение на изкуството, достойно да бъде обект на възхищение и изучаване.

Японската кукла се отличава с ведро и деликатно изражение на лицето, а прецизното оформяне на повърхностите от покриващият слой се постига чрез материал приготвен от натрошени черупки на стриди. Друга важна отличителна черта на японските кукли са красивите цветове и кройки на традиционното облекло, в което ги обличат,неповторимите прически прически и накити. 
Съвременни майстори днес възстановяват старите японски технологии за изработване на кукли и така възпроизвеждат елементи от автентични културни традиции. Затова изкуството им буди уважение и се ползва с изключителен интерес.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Откриването на изложбата ще бъде на 11 ноември 2008 година, 18.30 часа.
За посетители изложбата „Куклите на Япония” ще бъде достъпна от 12.11 до 24.11.2008 година. Работното време на Галерията е от 11.00 часа до 18.00 часа всеки ден, без вторник. Безплатният ден е понеделник.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Традиционни японски кукли получи като дарение и Историческият музей в Пловдив. Три японски града са откликнали на акцията "Хайде да изпратим кукли в България" за популяризиране културата на Страната на изгряващото слънце. В музея са получени над 60 кукли и носии, свързани с редица обичаи в най-източната страна, като дните на съзряването на момичето и на момчето. Дарението на стойност 30 хил. долара е плод на усилената работа на доброволци от Японската агенция за международно сътрудничество "Джайка"

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България