Начало arrow Домът arrow КОЛЕДНА ЕКО-УКРАСА
 
Sunday, October 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
КОЛЕДНА ЕКО-УКРАСА Печат Е-мейл
20 Dec 2009

ImageИ тя със сигурност ще ви хареса, ако  и на вас вече са ви омръзнали лъскавите  коледни грилянди, играчки и паднелки. Препоръчват ви я  Красимира Крумова и Мариана Вълова от София. Според  двете декораторки  украсата от брезови клонки е много актуална тази година. Техните тънки клончета са много подходящи за направата на венци, които  също могат да бъдат  украсени с естествени материали – шишарки, сухи цветя, червени плодове от калина. Ние  

 тази година пробвахме няколко идеи с бучки захар, които подсказват за хубавия искрящ сняг и в същото време са един натурален материал, който  освен че стои много хубаво е  и  лесен за работа. Много красиви неща  могат да се направят от бучки захар. От изсъхнали клечки, каквито има в изобилие навсякъде около нас по парковете и градинките, може да се завърже снопче с малко канап, да се постави шишарка отгоре и после с топлото силиконово лепило да се залепят по клечките бучки захар, които да символизират снега навън и бялата чистота на празника и зимата. Това снопче може да се постави на масата до коледните сладки, до чаша вино – стои чудесно, особено вечер, когато се запалят светлините, защото песъчинките захар в бучките започват да блещукат. Става едно малко домашно вълшебство. Такова снопче можете да приготвите и за подарък на близки като спомен от Коледната вечер, която сте прекарали заедно.

 

Image  

Image  

-  Тази прекрасна бяла елхичка  от бучки захар ли е направена?

-  И то  много лесно  – пънче от четири бучки и после като малки тухлички се реди пирамидата на клончетата. А има и бучки захар, които са с определени формички. Ако ги завържете с канапче или цветно конче и ги поставите на елхата, ще видите, че стоят като истински красиви играчки.

-  Бучките захар могат ли да се боядисват?

-  Могат разбира се и то с обикновени водни боички. От тези бучки могат да се направят снежинки, къщички, човечета – въобще,  на кой каквото му хрумне и  както вижда своята Коледа.

-   Май и глината  участва достойно в тазгодишната коледна украса ?

- Глината е много приятна за работа и от нея  може абсолютно всичко да се направи. Тя също може да се оцветява, върху нея може да се рисува ... Ние изпробвахме тази година една идея -  направихме глинени пожелания – играчки за коледната елха – примерно, калинка, която е символ на късмета, бяла лястовица за щастие …

Image  
От глина могат да се направят още борчета, клончета, снежинки, четирилистна детелина, гъбка… Може да се направи куфарче от клечки, за тези, които обичат да пътуват, или корабче от хартия… Ако гостите ви обичат животни, можете да направите котка или куче от цветна хартия или пак от глина, да завържите пръстенчета от сухи треви, като символ за предстояща сватба, сърце за любов, нова кола, нов дом и какво ли още не… и да ги сложите в различни съдчета по масата и всеки да си избере това, което би искал за има през Новата година. От корк също стават прекрасни неща. Той е много лесен за работа – може да се изрязва, рисува, боядисва. В железарските магазини пък има една много интересна фина тел – жълта като злато и бяла – като сребро, която  като се развие върху елхово клонче или върху елха стои много красиво. От припой също стават красиви неща, защото той е много мек материал и лесно заема разни причудливи форми.

Image 
От стириопор могат да се изрежат звездички, сърчица, камбанки и да се обвият с ширитчета, разноцветен канап, панделки... Такива играчки заедно с коледния венец и коледното плетено чорапче могат да се закачат на една закачалка примерно и да се оформи кът с тях. Ние сме използвали тук една телена закачалка от химическо чистене. Вижте колко е хубаво. Освен това, разказват двете дами, тази година подаръците могат да бъдат опаковани по по-различен начин от традиционния - с разноцветни шалчета или парчета плат, завързани с няколко оригинални възела.

Image  
Просто всичко е въпрос на фантазия, желание и естествено на време. Ако го няма направо трябва да се откраднат два-три часа, за да си направи човек празник за  своя дом, за семейството, за близките. Лесно е  човек да  влезе в магазина, да купи нещо лъскаво и да го подари. Съвсем различно е усещането обаче, когато получиш нещо изработено специално за теб от близък човек.

И така всъщност се постигат две неща – хем правиш нещо красиво за дома и приятелите си, хем се разтоварваш. 

Да създадеш украса за дома,  и подаръци за приятелите си и за близките си е най-хубавото нещо.

Image  

Image  
 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България