Начало arrow Вярата arrow СТРАНЕН ХРАМ
 
Sunday, October 17 2021
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
СТРАНЕН ХРАМ Печат Е-мейл
07 Feb 2010

ImageТой се намира в  Тайланд и е пример за битката на хората със замърсяването на околната среда, защото е построен само от бирени бутилки. Нестандартната идея е на  няколко тайландски монаси,  които започнали да събират своя странен “строителен материал” още през 1984 година. Местните власти също подпомогнали благородната идея, като се включили в събирането на бирени бутилки. Строежът започнал след като 

 

 

броя на бутилките – тухлички надхвърлил милион.Сега от тях е построен един от най-атрактивните храмове в света – “Ват Па Маха Чеди Кеау”. Туристите го наричат още “Храмът на милионите бутилки”. Той се намира близо до границата на Тайланд и Камбоджа в провиция Сисакет и освен основната храмова постройка, включва още 20 сгради, все изградени от празни бирени бутилки, включително и крематориум, водна кула, душове за туристите и няколко бунгала за находчивите монаси.

Image Бутилките са слепени с цимент, единственият строителен материал, който бил удостоен с честта да допринесе  за здравината на този странен градеж. 
Image Цветът на сградите прелива от зелено до кафяво, защото са използвани  най-вече зелени бутилки от “Хайнекен” и много кафяви от известната тайландската бира “Чанг. 
Изображението на Буда, което краси странния храм, също е изградено от бирени бутилки.

 

 Въпреки, че до тук монасите са използвали за своите сгради над милион и половина бутилки, те продължават да събират от ценния строителен материал  и имат намерение да продължат своята строителна дейност. "Колкото повече бутилки имаме, толкова повече сгради ще построим", зарекъл се е настоятелят на манастира Сан Катабуньоу.

Очаква се Храмът на бутилките да влезе в състава на списъка с туристическите обекти, борещи се за екологична стабилност в света.

снимки - Green Tech-BG

 

 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България