Блефаропластиката е хирургическа процедура, предназначена за подобряване на външния вид на клепачите. Тя може да се извърши както на горните, така и на долните клепачи и има за цел да коригира проблеми като отпусната кожа, торбички под очите и други признаци на стареене. Чрез нея се отстранява излишната кожа  особено при горните клепачи не само по естетични причини, но и по медицински - тази отпусната кожа може да пречи на зрението. 

Блефаропластика се прилага и при наличието на торбички под очите. Те обикновено са резултат от излишна мастна тъкан и могат да бъдат отстранени или преразпределени. Тази хирургическа намеса помага за по-младежки и свеж вид на очите.

Блефаропластиката обикновено се извършва под местна или обща упойка и може да отнеме от един до три часа, в зависимост от обхвата на операцията. Хирургът прави малки разрези по линията на естествените гънки на клепачите, за да минимизира видимостта на белезите. След това отстранява или преразпределя мастната тъкан и изрязва излишната кожа.

Периодът на възстановяване след блефаропластика варира, но обикновено включва няколко дни почивка и избягване на физическа активност. След като ефектът от анестезията изчезне, пациентът може да изпита лек до умерен дискомфорт и болка. Това е нормално и обикновено се контролира с предписани болкоуспокояващи. Подуването и синините около очите са нормални и обикновено изчезват в рамките на две до четири седмици. Фините белези могат да отнемат няколко месеца, за да избледнеят напълно.

Рискове и усложнения

Както при всяка хирургическа процедура, блефаропластиката също носи известни рискове. Те могат да включват инфекция, кървене, сухота в очите, проблеми със зрението, асиметрия на клепачите и видими белези. Но правилно извършената процедура от опитен хирург обикновено дава удовлетворяващи резултати.

Продължителност на ефекта от нея

Ефектът от блефаропластиката обикновено е дълготраен, но точната продължителност може да варира в зависимост от индивидуалните фактори като възраст, генетика и начин на живот. 

Резултатите от блефаропластиката на горните клепачи могат да продължат 5-7 години, а понякога и по-дълго. При някои пациенти ефектът може да бъде почти постоянен.

В редки случаи, ако се появи значително отпускане на кожата отново, може да се наложи повторна процедура.

Блефаропластиката на долните клепачи обикновено има по-дълготраен ефект в сравнение с горните клепачи. В много случаи резултатите могат да бъдат почти постоянни, тъй като мастните торбички, които се отстраняват или преразпределят, не се връщат.

Разбира се има и  фактори, които влияят на продължителността на ефекта от процедурата.

  • Естественият процес на стареене продължава и след операцията, което може да доведе до ново отпускане на кожата и образуване на бръчки с времето.
  • Излагането на слънце, пушенето и лоша грижа за кожата могат да ускорят процеса на стареене и да намалят продължителността на резултатите.
  • Важни са и наследствените фактори, които предопределят как кожата старее и може да повлияят на продължителността на ефекта от блефаропластиката.

Правилно поведение за по-дълготрайни резултати

Редовната грижа за кожата, използването на слънцезащитни кремове и хидратиращи продукти могат да помогнат за удължаване на ефекта от блефаропластиката.

Добре е да се спазва здравословната диета, да се избягва тютюнопушенето. Редовната физическа активност също допринася за по-дълготрайни резултати.

Кога и къде започва да се прави за първи път

Блефаропластиката, като козметична и функционална процедура, има дълга история, датираща от древността, но значителен напредък в техниките и популярността ѝ се наблюдава в по-модерни времена.

Първите форми на пластична хирургия, включително процедури за клепачите, се прилагат още в древен Египет и Индия. Индийският лекар Сушрута, живял около 6 век пр.н.е., описва различни хирургични техники, които включват корекция на клепачите.

Основите на съвременната блефаропластика се полагат обаче едва през 19-ти век, когато европейските и американските хирурзи започват да експериментират с различни техники за корекция на клепачите. През този период процедурите са по-скоро функционални, отколкото козметични, и са насочени към лечение на медицински състояния като ектропион и ентропион т.е. анормални позиции на клепачите.

След Втората световна война, козметичната хирургия, включително блефаропластиката, започва да набира популярност в Япония и Южна Корея. В тези страни процедурата се развива значително и започва да се прилага и за козметични цели, особено сред жени, които искат да постигнат по-европейски вид на очите.

През 50-те и 60-те години на 20-ти век блефаропластиката става популярна и в Съединените щати, и Европа. Пластични хирурзи като д-р Френк Дей и д-р Джонатан Анатом започват да усъвършенстват техниките и да популяризират процедурата сред по-широка аудитория.

Днес блефаропластиката се извършва по целия свят и е една от най-популярните козметични хирургични процедури. Съществуват различни техники и подходи, които позволяват персонализиране на процедурата според индивидуалните нужди и предпочитания на пациента.