През последните години процедурите за дермални филъри са станали все по-популярни сред пациентите, търсещи неинвазивни методи за подмладяване и подобряване на външния вид на кожата си.

Тези процедури често се извършват със стандартни игли, но сега се появява нова тенденция - използването на безиглени инжекционни устройства. Тези устройства, известни също като "хиалуронови писалки" или "микроинжектори", са предназначени да вкарат дермални филъри в кожата без да се използва игла.

Напоследък търсенето на неинвазивни методи за подмладяване става все па-популярно, а темата за безигленото поставяне на дермални филъри се оказва изключително сериозна и съпътствана с рискове. В този контекст, темата коментира Тяна Пресолска, председател на Асоциацията на Медицинските Козметици. Тя не само предоставя експертно знание в областта, но и ръководи усилията на асоциацията за повишаване на информираността в индустрията.

Обещанията са за по-безболезнена и по-лесна процедура, но Тяна Пресолска предупреждава: “Ако продуктът не е правилно поставен, той може да доведе до множество проблеми. Да не говорим, че ако попадне в кръвоносен съд, би могъл да доведе до запушване и до ограничаване на храненето на тъканите и да се стигне до некроза. Освен това продукта може да стои и повърхностно да мигрира и да изглежда неестествено и грозно."

През октомври 2021 година FDA, Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, издаде официално предупреждение, категорично отклоняващо използването на безиглени инжекционни устройства за дермални филъри. Тези устройства, които използват високо налягане, за да вкарат филърите в кожата, могат да доведат до сериозни нежелани реакции и увреждания.

Според Пресолска: "FDA категорично забранява използването на такива продукти, защото това, което ги притеснява е, че те могат да бъдат намерени изключително достъпно онлайн и за свободна продажба. Всеки би могъл да си закупи подобен продукт. Тези уреди работят на принципа на високо налягане, което разкъсва тъканите и вкарва продукта. Те биха могли да експериментират с най-различни продукти, част от тях нестерилни, които могат да доведат до инфекции и до различни проблеми."

Сред основните опасности, свързани с микроинжекторите за дермални филъри посочени от FDA, са възможността за трайно увреждане на кожата, устните и очите на пациентите.

Този вид устройства изискват внимателна техника и обучение,  особено при използването им извън клинична среда от нелицензирани медицински специалисти. Пациентите, които се подлагат на процедури с безиглени инжекционни устройства, могат да бъдат изложени на риск от инфекции, алергични реакции и дори необратими увреждания на тъканите.

"Задължение на медицинските специалисти е и да повишават информираността на клиентите и да ги осведомяват за евентуалните рискове и усложнения, които биха могли да последват след неправилно поставени филъри", допълва Тяна Пресолска.

44-тото международно изложение за козметика, естетика, коси и маникюр “Арена на Красотата” което ще се проведе от 26 до 28 април, 2024 г. в Интер Експо Център в София и е единственото специализирано изложение в България за професионална козметика, услуги, оборудване и обзавеждане за салони за красота и СПА центрове, се явява не просто като платформа за представяне на последните иновации в козметичната индустрия, но и като форум, където специалисти от различни области се срещат, обменят идеи и споделят опит. Събитието е изключителна възможност за професионалисти и експерти да се запознаят с нови технологии и процедури, които да подпомогнат бюти специалистите в грижата здравето и красотата  на своите клиенти. То представлява идеална възможност за обсъждане на важни теми като безопасността и ефективността на различните процедури за подмладяване и красота.

По време на  “Арена на Красотата”, посетителите ще могат да се срещнат и запознаят с професионалисти от различни водещи компании, включително Touch, DermaTech и Biomicroneedling, които са сред изложителите.

Предупреждението на FDA относно безопасността на безиглени инжекционни устройства за дермални филъри ни напомня за важността на отговорното медицинско обслужване и информирания избор на пациентите. При избор на естетични процедури е от съществено значение да се консултираме с лицензирани и опитни медицински специалисти, които могат да гарантират тяхната безопасност и ефективност.

"За съжаление, въпреки че  България има нормативна уредба, свързана с вноса на подобна техника и нейното прилагане, тя не се спазва и най-различни апарати от този тип все още могат да бъдат намерени абсолютно свободно, както и да бъдат поръчани от Китай, така и от най-различни онлайн магазини.", подчертава Тяна Пресолска

Това показва сериозността на проблема и необходимостта от по-строг контрол и регулация във връзка с употребата на безиглени инжекционни устройства за дермални филъри.